Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Lähiöiden runoilijat

Vuonna 2005 Ranskan huonomaineisin lähiö, Pariisin Seine-Saint-Denis, nousi otsikoihin ympäri maailmaa, kun kaksi nuorta kuoli paettuaan poliisia sähkömuuntimeen Clichy-sous-BoisÂ’ssa. Lähiöiden turhautuneet nuoret vastasivat tovereidensa kuolemaan polttamalla autoja ja muuta irtaimistoa Seine-Saint-DenisÂ’ssä ja ympäri Ranskaa.Itse olin lukioikäisenä vaihto-oppilaana Seine-Saint-DenisÂ’ssä. Isäntäperheeni asui huonon lähiön paremmalla puolen. Käytännössä Seine-Saint-Denis on pitkälti omakotitaloaluetta, jota halkovat valtavat betonikolossit. Masentavien kerrostalokompleksien pihoissa lojui palaneita autonraatoja. Kun menin bussilla koulusta kotiin pimeällä, tiesin nähdessäni graffitin "Bienvenue à lÂ’enfer", eli "Tervetuloa helvettiin", että kahden pysäkin päästä piti jäädä bussista.

Näiden kulmien soundtrack oli NTM. Seine-Saint-DenisÂ’n kasvattien Joey Starrin ja Kool Shenin 1988 perustama rap-duo artikuloi lähiöiden turhautumisen ranskalaisen yhteiskunnan epätasa-arvoisuuteen ja vihamielisyyden virkavaltaa kohtaan. Aggressiivisimmillaankin NTM:n flow on soljuvaa ja meditatiivista katujen runoutta.

Lähiöihin syntyneet niin sanotut toisen polven maahanmuuttajanuoret syntyivät maahan, joka piti heitä muukalaisina huolimatta siitä, että he eivät koskaan olleet muuttaneet mihinkään betonisesta kotimaastaan. Ranskalainen koulujärjestelmä on äärimmäisen hierarkkinen ja suosii hyvien alueiden lapsia. Ja vaikka lähiössä onnistuisi luovimaan tiensä kunnialla läpi koulun, järjestelmällinen syrjintä yhteiskunnassa pitää huolen siitä, että ghettojen nuorilla ei juuri ole tulevaisuutta.

Toki kaikki eivät haluakaan muuta tulevaisuutta. Ghettojen omalakisen pienoisuniversumin kaoottisesta tilanteesta hyötyvät jengiläiset, rikolliset, huumediilerit ja äärioikeisto, joka ratsastaa ranskalaisten kielteisellä asenteella maahanmuuttajiin.

Eniten lähiöiden kurjuudesta kärsivät ne, jotka yrittävät elää normaalia elämää ja pitää itsensä ja perheensä erossa jengeistä ja huumeista. NTM:n kulmien nuorille ainoa tapa tehdä itsensä näkyväksi on maalata graffiteja ja tehdä rap-musiikkia. Ja polttaa niitä autoja.Samuli Huttunen

Suprême NTM: Suprême NTM
(Epic, 1998).

NTM: Laisse pas traîner ton fils:
http://www.youtube.com/watch?v=biYdUZXfz9I| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto