Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Asioiden oikea laita: Virasto hallinnoimaan maalaisjärjen käyttöä

Elintarvikehygieniasta vastaava virkamies päätti kieltää leipomisen helsinkiläisravintoloiden keittiöissä, ellei niissä ole ilmatiiviitä leipomishuoneita. Ravintolasaliin leviävä leivän tuoksu on jotenkin haitallista.

Ikäraja-asioista vastaavan Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen johtaja Leo Pekkala määräsi sylivauvojen vanhemmille tarkoitetut elokuvaesitykset lopetettaviksi, koska vauvat eivät saa nukkua samassa tilassa, jossa näytetään alle 7-vuotiailta kiellettyjä elokuvia. Totta tosiaan - vauvat ovat alaikäisiä!

Hirvenlihaa tai tunturipurosta kalastettua kalaa ei missään tapauksessa saa kutsua luomutuotteeksi: "Kukaan ei pysty valvomaan tai vahvistamaan, minkälaista ravintoa riistaeläin syö", ylitarkastaja Eeva-Liisa Taskinen selittää Taloussanomissa.Joskus kansalaiset saattavat napista. Julkisessa keskustelussa esitetään epämääräisiä väitteitä, joiden mukaan pykälien vapaamielisempi tulkinta, soveltaminen tai peräti maalaisjärki olisivat tarpeellisia hyveitä. Lähemmin tarkasteltuna tälläiset väitteet ovat epäilyttäviä, elleivät peräti vaarallisia.

Ei ole olemassa sertifikaattia, joka määrittelisi maalaisjärjen merkityksen. Ei ole lähdeviitettä, muistiota, lausuntoa tai laajapohjaista työryhmämietintöä, jossa esimerkiksi väitteet maalaisjärjen hyödyistä todistettaisiin perustellusti oikeaksi. Maalaisjärjen käyttö saattaa jopa uhata kansalaisten yhdenvertaisuutta ja koska yhdenvertaisuus on kiistatta hyvä asia, muut asiat ovat huonoja.

Yllättävää kyllä, lakimiestuttuni väitti puhelimessa, että Olaus Petrin tuomarinohjeet mahdollistavat maalaisjärjen soveltamisen oikeusistuimissakin. Hän luetteli myös pitkän litanian muita lakiteknisiä seikkoja, mutta niitä en sisäistänyt. Tuskin moni muukaan, sillä eivät ne ainakaan maalaisjärkisiltä kuulostaneet.Meidän kaikkien yhteisen etumme sanelemana on perustettava maalaisjärkeä hallinnoiva julkinen organisaatio. Aina kun joku napisee turhanpäiväisestä pilkun viilaamisesta tai koputtaa tiskillä otsaansa vedoten maalaisjärkeen, on perusteltua laatia huolellinen raportti tilanteesta. Tapauskertomukset voidaan siten käsitellä maalaisjärkilautakunnan ja soveltamistyöryhmän kokouksissa.

Järjenkäytön ennakkotapauksia on tutkittava, listattava ja tulokset on kirjattava. Tärkeää on myös järjestää kansalaisille luovuuden ja huumorintajun pykälien mukaisen soveltamisen yhdenvertaistamisseminaareja. Näin saadaan maailmasta parempi paikka, koska kukapa nyt pahaa tahtoisi.

Seppo Honkanen

Kirjoittaja pitää oikeudenmukaisuudesta,
mutta inhoaa pykäläbyrokratiaa.| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto