![]() |
|
![]() |
Suomen yliopistot alkavat tarkistaa tutkielmat sähköisesti plagioinnin varalta. Tampereen yliopisto ottaa vuoden 2014 alusta alkaen käyttöön amerikkalaisen Turnitin-ohjelmiston, joka on maailman käytetyin plagioinnin tunnistusjärjestelmä.
Tampereen yliopiston opetuksen kehittämispäällikkö Markku Ihonen kertoo, että kaikkien väitöskirjojen on läpäistävä alkuperäisyystarkastus ensimmäisen kerran vuoden 2014 tammikuussa.
"Arvioisin, että pro gradu -tutkielmat syötetään järjestelmään 2014 maalis-huhtikuusta lähtien. Pienemmät tieteelliset työt seuraavat myöhemmin perästä."
Ihonen korostaa, että järjestelmä ei ole opiskelijoiden kyttäysväline. Opiskelija on täysi yliopistoyhteisön jäsen, mistä seuraa oikeuksia ja velvollisuuksia.
"Tarkoituksena ei ole osoittaa opiskelijoiden syyllisyyttä, vaan opettaa hyvään tieteelliseen käytäntöön ja etiikkaan."
Turnitin-ohjelma yhdistetään oppimisalusta Moodleen, jonne opiskelija jättää opinnäytteensä ja harjoitustyönsä.
Kone lähettää muutamassa minuutissa opettajalle ja opiskelijalle raportin siitä, montako prosenttia tekstistä löytyi jostain muualta. Ohjelmisto näyttää löytyneet kohdat punaisella värikoodilla.
"Opettajan tehtävä on selvittää, onko lähteisiin viitattu asianmukaisesti. Jos lainatusta tekstistä puuttuvat alaviitteet, opettaja kehottaa Turnitinin kommenttityökalulla opiskelijaa korjaamaan asian."
Monet yliopisto-opettajat pelkäävät, että uusi järjestelmä lisää heidän työtaakkaansa. Ihosen mukaan asia on täysin päinvastoin.
Ohjelmisto helpottaa opettajien urakkaa, koska heidän ei tarvitse itse googlettaa tietoja tai selata kirjasta, miltä sivulta lähde löytyy.
"Opiskelijat syöttävät työn järjestelmään, eivät opettajat. Opettaja ei ole enää kyttä, koska häneltä poistuu poliisityö."
Turnitin-ohjelman tietokannassa on lähes kolmekymmentä miljardia sivua, jotka ovat kertyneet muun muassa sinne syötetyistä harjoitustöistä, opinnäytteistä ja tutkimuksista. Ohjelmisto on vahvin englannin kielellä, mutta se toimii kelvollisesti myös suomeksi.
Ihonen vakuuttaa, että Turnitin-järjestelmää on äärimmäisen helppo käyttää. Tekniikan oppii kymmenessä minuutissa.
Plagioinnista ja vilpistä ei ole käytössä luotettavaa tilastoa, mutta kymmenkunta vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa jopa kymmeniä prosentteja Joensuun yliopiston opiskelijoista kertoi suorittaneensa opintojaan vilpillisesti.
"Kaikki plagiointi on väärin, mutta suurella osalla opiskelijoista kysymys on ajattelemattomuudesta. Moni hakee kiireessä materiaalin verkosta."
Valmiissa opinnäytteissä plagiointitapauksia tulee Suomessa esiin vain muutamia kymmenessä vuodessa, ja näistä tapauksista saa yleensä lukea sanomalehtien sivuilta.
"Arvelen, että plagiointi on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina, koska verkkomateriaalin saaminen on hirveän helppoa."
Ihosen mielestä sosiaalisen median kirjoitustapa lisää plagiointia. Toisin kuin tieteellisessä tekstissä, sosiaalisessa mediassa ei ole tärkeää, kuka on alun perin asian esittänyt. Ihonen lupaa, että harmaa alue kapenee uudistuksen myötä.
"Opiskelijat ovat todella harmissaan siitä, että joku kusipää on käyttänyt heidän tekstiään. Se loukkaa sanomattomasti, kun olet nähnyt vaivaa ja joku toinen saa kopioimalla paremman arvosanan", Ihonen tähdentää.
Tamyn hallituksen puheenjohtaja Jari Järvenpää suhtautuu ohjelmistoon varovaisen myönteisesti, jos sitä käytetään, kuten on luvattu.
"Tarkoituksena ei ole luoda järjestelmää, jolla saadaan opiskelijoita kiinni vilpistä, vaan luoda yhteiset kansalliset pelisäännöt plagiointitapauksiin."
Järvenpää on tyytyväinen, että opiskelijat on otettu mukaan hyvää tieteellistä käytäntöä pohtivaan työryhmään.
Tampereen yliopiston opetusneuvosto järjestää yliopistoyhteisölle yhteisen keskustelutilaisuuden Turnitin-järjestelmän käyttöönotosta keskiviikkona 15. toukokuuta Pinni B:n luentosali 3116:ssa
kello 11 alkaen.
Juho Mäkelä, teksti
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen