Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tommy ei koskaan tullut

50 vuotta täyttänyt historian opiskelijoiden ainejärjestö Patina julkaisi historiateoksen Rommista Tommyyn.


Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestö Patina täytti aprillipäivänä kunnioitettavat 50 vuotta. Juhlan kunniaksi ilmestyi historian tohtoriopiskelija Reetta Eirasen kirjoittama historiateos Rommista Tommyyn. Patinan historia 1963-2013.

"Opiskelijajärjestö kokoaa yhteen saman alan opiskelijoita, edesauttaa luomaan sosiaalisia suhteita ja tekee edunvalvontatyötä", Eiranen kiteyttää Patinan merkityksen.

Historiateoksen nimi ei aukene välttämättä muille kuin Patinan aktiiveille, joten annetaan Eirasen valaista asiaa.

"Pirkko Rommi oli 1960-luvulla assistentti Tampereen yliopiston historian laitoksella. Hän vaikutti suuresti Patinan perustamiseen."

Rommi oli ollut mukana Helsingin yliopiston historianopiskelijoiden ainekerhon Kronoksen toiminnassa. Hän kannusti perustamaan samanlaisen kerhon Tampereelle, kun Yhteiskunnallinen korkeakoulu muutti kaupunkiin.

"Rommin ja Patinan suhteet olivat tiiviimmillään 1960-luvulla, mutta Rommi toimi Patinan retkien oppaana vielä 1990-luvun alussa."


1970-luvulla
Patina politisoitui muun yliopiston mukana ja toiminta rakentui kansanrintamalle eli vasemmiston ja keskustan yhteistyölle. Patina osallistui yliopiston luentolakkoihin, ja ulkomaanmatkat suuntautuivat Itä-Eurooppaan.

"Voi kuitenkin kysyä, oliko aktiivisia ja sitoutuneita vasemmistolaisia niin paljon edes 1970-luvun Patinassa. Poliittisesti kiihkein vaihe kesti vain muutaman vuoden."

Eirasen mukaan 1980-luvulla tuli vastareaktio poliittiseen kauteen, kun opiskelijat alkoivat kiinnostua urheilusta ja juhlien järjestämisestä.

1990-luku oli Patinassa kansainvälistymisen aikaa. Kylmän sodan päättymisen jälkeen perustettiin kansainvälinen historianopiskelijoiden järjestö ja vaihtomahdollisuudet lisääntyivät.

"Viroon syntyi kiinteät yhteydet ja Tampere-Tartto-seura perustettiin historianopiskelijoiden voimin. Patinalaiset kävivät myös Pohjoismaissa historian opiskelijoiden konferensseissa."


Nykyään Patina
tunnetaan ehkä parhaiten Tommy Tabermann -runonlausuntakilpailusta, josta tulee toinen osa historiateoksen nimestä. Idea Tabermann-bileisiin syntyi sisäpiirivitsistä Patinan Unkarin-matkalla 1990-luvun alussa.

Televisiossa pyöri siihen aikaan sketsi, jossa Aake Kallialan esittämä poliisi vei Pirkka-Pekka Peteliuksen näyttelemää Tabermannia putkaan. Hän yrittää todistaa henkilöllisyyttään hokemalla jatkuvasti: "Mutta kun minä olen Tommy Tabermann".

Eirasen mukaan Tabermann-bileet olivat 1990-luvun alussa pienen piirin absurdi juttu. Niissä pelattiin muun muassa pöytälätkää. Tapahtuma kehittyi enemmän runonlausuntakilpailun suuntaan 2000-luvulle tultaessa ja yleisömäärä kasvoi. Nykyään Tommyt järjestetään Yo-talolla ruotsalaisuuden päivän tienoilla.

"Tabermannia yritettiin saada monta kertaa mukaan pippaloihin, mutta hän ei koskaan päässyt paikalle. Patinalaiset kuitenkin tapasivat Tabermannin Ylen keskusteluohjelman kuvauksissa 2000-luvulla."Juho Mäkelä, teksti

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto