Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Suomalaisista tehty havaintoja metsissä

Saksan kielen lehtori kirjoitti romaanin suomalaiseksi tulemisesta


Dieter Hermann Schmitz: Täällä pohjoisnavan alla. Matkani saunankestäväksi suomalaiseksi. 300 sivua.
Atena kustannus Oy, 2013

Tampereen yliopiston
saksan kielen lehtori Dieter Hermann Schmitz tietää, miten suomalainen vaimo ärsytetään äärirajoille ja mikä mättää suomalaisten kauppojen tavarajärjestyksessä. Mutta tullakseen "saunankestäväksi suomalaiseksi" on vielä hallittava muun muassa tangon tanssiminen, kiroileminen, hirvestys, hernekeiton syönti ja osattava nauttia laivaristeilyistä.

Matkakertomuksen, omaelämänkerran ja fiktion yhdistävässä Täällä pohjoisnavan alla -teoksessa lehtori nimeltä Hermann pyrkii tulemaan suomalaiseksi. Hermann laatii listan, jonka avulla saavuttaa uuden kansallisen identiteetin. Listan toteutuksesta syntyy teoksen kömpelö mutta sympaattinen juoni.

Matkakertomus ei sulaudu kaunokirjalliseen tekstiin luontevasti.

Parhaimmillaan Schmitz on lauseissa, joissa hän kuin ohimennen havainnoi esimerkiksi päähenkilön työkaverin esikoulumaista hiustyyliä tai vaimon kamerankäyttöä: "Tämä näky on Eilalle jo seitsemäntoista kuvan väärti."

Henkilöhahmojen rakentamisessa Schmitz onnistuu hyvin. Palmusunnuntaina Faustiksi pukeutuva poika ja maitotölkkien lehmänkuvia keräävä päähenkilö ovat kutkuttavan omituisia hahmoja.

Kun perinteinen viinanjuonti, puhumattomuus ja saunominen on käyty läpi, havannoi Schmitz osuvasti suomalaisia. Aidon suomalaisen tavoittaa parhaiten menemällä hiukan metsään.

***Sanna-Kaisa Lähdeaho

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto