Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Gradumpi Pohjola

Tamperelaisen Jussi-Pekka Ahosen esikoisalbumi Villimpi Pohjola oli kokoelma Aamulehdessä julkaistuja hulvattomia mutta irrallisia strippejä. Nyt ilmestyneessä toisessa osassa samastuttavien opiskelijahahmojen saaga on kypsynyt juonelliseksi tutkielmaksi valmistumisen, pokailemisen ja krapulassaolemisen vaikeudesta.

Vain viileimmissä supersankarifantasioissaan Ukko-Pekka, Muusa, Anna, Otto ja kumppanit saavat survottua lähdeaineiston, kakkosnelosen ja siirapin tutkimusapparaatin läpi siten, että tuloksena on puiseva mutta hyvin pureskeltu gradu. Joten opiskelijaelämä jatkuu.

Kaikkiin kymmeneen henkilöhahmoon ei päästä kovin syvälle, joten lukiessa on vaikea muistaa, kuka kukin on. Epäselvyys ei kuitenkaan haittaa, sillä showÂ’n varastavat sympaattiset ja hauskat juonenkäänteet.

Oikeastaan Villimpi Pohjola 2 on kokoelma tarinan alkuja, jotka saavat jatkoa seuraavissa osissa, freelance-piirtäjänä työskentelevä Ahonen visioi.


Mielestäni Villimpi Pohjola toimii paremmin albumina kuin yksittäisinä strippeinä. Sekä ykkös- että kakkosalbumi vaikuttavat nauruhermostoon näet tähän tapaan: ensimmäisten viiden sivun aikana ei naurata, kymmenen sivun jälkeen hykerryttää, ja kahdenkymmenen sivun jälkeen huomaa hirnuvansa.

Lukukokemus saa lisähohtoa Ahosen ja Jussi Kangasluoman englanninkielisistä käännöksistä. Kirjoittaja on asentanut itselleen aikamoisia käännösmiinoja sanailemalla esimerkiksi Bodomin Nils Gustafssonista.

Ahonen on mestari luomaan merkityksiä arjen pienimmille asioille: suklaakonvehdin valinta, tuo avaruustieteen visaisin oppiala.


Sanna Hongisto

Villimpi Pohjola 2, J-P Ahonen, Daily Hero Press 2009

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. santeri (14.05.09, kello 17:28)

    Hieno sarjakuva. Tässä kohtaa voisin kehua Villimpää pohjolaa, ja vastaavasti haukkua nykyistä Avisiin sarjakuvaa. Paskasti piirretty, eikä hauskaa juttua löydä etsimälläkään.

    Jos mitenkään mahdollista, Aviisi voisi siirtyä julkaisemaan vanhaan kunnon Villimpää, muistelen kyynel silmässä aikoja kun aviisissa oli vielä oivaltavaa ja hauskaa sarjakuvaa opiskelijaelämästä. Onneksi on edes sarjakuva-arkisto josta nuo vanhat stripit löytyvät.

  2. Comment Kirjoittaja (14.05.09, kello 17:39)

    Villimpi Pohjola on hyvin piirretty, mutta en ymmärrä mikä siitä tekee "hulvattoman". Nykyinen sarjakuva sentään huvittaa kaltaistani kieron huumorin ystävää.

    Aviisin pilapiirrosten taso sentään pysyy vakaana. Ne ovat nimittäin olleet vuodesta toiseen huonoja ja ankeita.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto