Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Meikillä mustasilmä

Tamyn tasa-arvojaoston edeltäjältä ei puuttunut asennetta 1980–1990-luvuilla

Ahonen polttaa Aviisin kuvassa vuodelta 1985 rintaliivejä.
Ahonen polttaa Aviisin kuvassa vuodelta 1985 rintaliivejä.

"Ennen kuin nämä vihaiset naiset ehtivät pelottaa kaikki opiskelijapojat tiehensä, tekevät he itse aloitteen ja katkaisevat kaikki suhteensa miehiin", 13. marraskuuta 1985 Aviisissa kerrotaan kahdesta Akkaryhmän aktiivista Ahosesta ja Rajalahdesta.

Valokuvassa nämä naiset polttavat rintaliivejä ja sotkevat pornolehteä.

Tamyn Akkaryhmä oli ensimmäisenä vuosikymmenenään radikaalin feministinen. Samoihin aikoihin feminismi oli laajemminkin muodissa Suomen ylioppilaskunnissa.

Akkaryhmä perustettiin vuonna 1984 "opiskelijanaisten yhteiseksi keskustelu- ja toimintarintamaksi" ja sai muutamaa vuotta myöhemmin jaoston statuksen. Akkaryhmän toiminta oli alkuun hyvin aktiivista.

"Akkaryhmässä oli tosi riemukasta. Naisellisuus oli sallittua, eikä se ollut telaketjuhommaa", 1990-luvulla Akkaryhmän puheenjohtaja toiminut Mia Halme kertoo.


Alunperin vain naiset saivat kuulua ryhmään ja osallistua tilaisuuksiin. Ensimmäisen poikkeuksen teki vuonna 1985 pidetty "Nainen yliopistolla"-tilaisuus, johon hyväksyttiin mukaan myös miehiä. Aviisin päätoimittaja Heikki Mäki-Kulmala oli yksi tilaisuuden puhujista.

Alkuvuosina akat järjestivät vain naisille suunnattuja bileitä, olivat mukana naiskulttuuripäivien järjestämisessä, kirjoittivat aktiivisesti paikallislehtien yleisönosastoille, Aviisiin ja feministisiin lehtiin sekä tekivät naisaiheisia ohjelmia Radio 957:ään.

"Yksi ohjelma hyllytettiin tuhmien laulujen ja yhden akkaryhmäläisen äänekkäitten röyhtäilyjen takia", Akkaryhmän vaiheita ja käännekohtia 1984-1994 kymmenvuotiskoostelapussa kerrotaan.

Räväköitä tempauksia ei puuttunut.

"Järjestimme väkivaltaa vastustavan kulkueen, jossa pukeuduimme mustaan ja meikkasimme itsemme hakatuiksi. Toiminta oli erittäin poliittista, mutta oli meillä myös askarteluosuus eli esimerkiksi batiikkivärjäystä ja rintanappien tekoa. Mitä räväkämpiä rintanappeja, sen parempi", Halme kertoo myöhemmin valtakunnan julkisuuttakin Rosa Meriläisen rinnassa saaneista napeista.

Muihin huomiota herättäneisiin tapahtumiin kuuluivat muun muassa feministisen itsepuolustuskurssin pitäminen, tissibaarien vastainen mielenosoitus, jossa laskettiin seppeleitä edesmenneille naisten ihmisoikeuksille ja tuhansien naisten allekirjoittaman synnytyslakon järjestäminen ydinvoiman vastustamiseksi.

"Enemmän pimppiä hallintoon!" ja "Ethän unohda äänestää naista, ettei Tamystä tule fallosten valtakuntaa!" akkakirjeiden iskulauseilla kannustettiin poliittiseen aktiivisuuteen.


Vuonna 1985 Tamyn edustajistovaleissa oli ensimmäinen naislista, jolta pääsi kaksi edaattoria läpi. Tamyn puheenjohtajakin oli Akkaryhmän iloksi samaisena vuonna feministi. Vuonna 1987 perustettiin naisten oma vaaliliitto Vastarinta, josta tuli suosittu.

Akkaryhmän poliittisten vuosien saavutuksiin lukeutuvat muun muassa monivuotinen kamppailu naistutkimuksen opetuksen saamiseksi yliopistolle. Kulttuuririntamalla akat olivat mukana niin naiskahvilan pyörittämisessä kuin levyttäneessä lauluyhtye Happyhuulissakin.

"Kun ensimmäinen mies pääsi mukaan Akkaryhmään, oli kulmien kohottelua ja jupinaa, että tästä alkaa alamäki", Halme sanoo.

Kyseessä oli Rosa Meriläisen entinen aviomies Matti Säteri, joka pääsi mukaan Akkaryhmään Meriläisen puheenjohtajakaudella. Tästä eteenpäin miehillä on ollut pääsy ryhmään ja mies on ollut puheenjohtajanakin.

Akkaryhmän suosio on laskenut sen radikaalien vuosien jälkeen. Jaosto muutti nimensä viime vuonna Tasa-arvojaostoksi, koska koki Akkaryhmä-nimen marginalisoivaksi ja historialliseksi.

Vanhana aktiivina Halme ei ilahdu, kun kuulee Akkaryhmän olevan nykyisin tasa-arvojaosto.

"Voi Jeesus, ihan tosi ankeeta!"


Hertta-Mari Kaukonen

Lähteet: Akkaryhmän jäsenkirjeet, Tamyn toimintakertomukset 1984-1994

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Heh (14.05.09, kello 17:38)

  Tyypillistä ajattelun tasoa, rintaliivien polttohan vapauttaa "miehisestä sorrosta". Joku voisi luulla että ne ovat myyntihitti, ei miesten, vaan naisten ansiosta.. Ennen liivejä käytössä olivat korsetit, kuulemma todella mukavia ja käyttäjäystävällisiä. =)

  Toimitus voisi selvitellä vieläkö Ahonen kulkee ilman liivejä, ja jos kulkee niin kuinkas roikkuu, kuten englanniksi on tapana kysellä..?

  Niin kauan kuin feminismi hallitsee tasa-arvokeskustelua, todellinen tasa-arvo jää kauas horisonttiin.

 2. Heh heh (15.05.09, kello 14:17)

  "Niin kauan kuin feminismi hallitsee tasa-arvokeskustelua, todellinen tasa-arvo jää kauas horisonttiin."

  Totuuden sanoja.

 3. Ahonen (28.05.09, kello 9:07)

  Ahonen, 48 v. vastaa rintaliivipalautteeseen: Jos jutun voisi lukea kokonaisuudessaan Aviisin sivuilta, selviäisi, että se on kirjoitettu täysin kieli poskella. Kuvassa näkyy tosin teksti "Nämä naiset eivät huumoria ymmärrä", minkä luulisin viestivän jotain aiheen käsittelytavasta. Tiedotusopin opiskelijoina tiesimme oikein hyvin, miten juttu kannattaa tehdä, että se herättää huomiota. Mutta todella mielenkiintoista, että juttu ärsyttää yhtä lailla kuin yli 20 vuotta sitten! Kiltti ja siivo tyttö pitää olla vieläkin.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto