Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Italian, japanin ja kv-sivuaineen opetus tauolle

Kielikeskuksen rahatilanne on heikko, joten syyslukukauden opetustarjonnasta on pakko leikata neljännes

Kielikeskus joutuu näillä näkymin keskeyttämään kaiken tuntiopetuksensa syksyksi rahapulan takia eli jäljelle jää vain vakituisen henkilökunnan pitämä opetus. Osa kielistä on pyörinyt täysin tuntiopettajavoimin, joten italian, japanin ja englanninkielisen kulttuurienvälisen viestinnän (ICS) -sivuainekokonaisuuden opetus loppuu ainakin syyslukukauden ajaksi. Kiinan kielen opetus saattaa vielä järjestyä Helsingin yliopiston Konfutse-instituutin kautta ja portugalin kielen opetuksen kustantaa Portugalin valtio.

Syksyllä opetusta järjestetään siis todennäköisesti vain englannista, ruotsista, saksasta, ranskasta, venäjästä, espanjasta, suomesta ja portugalista. Näistäkin opetusta karsitaan keskimäärin noin neljännes pois, lähinnä rinnakkaisryhmiä vähentämällä.


Kielikeskukselta puuttuu koko syksyn tuntiopetuksen kokoinen rahasumma, eikä lisärahoitusta ole luvassa.

"Ei kielikeskuksella ole mitään muuta säästömahdollisuuksia kuin opetuksen karsiminen", kielikeskuksen johtaja Antti Hildén sanoo.

Opiskelijat tekivät keväällä laajaa tukea keränneet kannanotot kielikeskuksen säästöjä ja ICS-kokonaisuuden lopettamista vastaan. Kannanottojen luovutustilaisuudessa rehtori vakuutti, ettei kielikeskuksen erittäin tiukka rahatilanne saa heijastua suoraan opetukseen.

"En nyt vielä usko, että osan aineista opetus kokonaan lakkaa syksyllä. Kursseille pääsyssä voi tulla viiveitä. Suoraviivaisesti ei ole tarkoitus karsia muidenkaan kielien opetusta", rehtori Kaija Holli kertoo.

Lain mukaan tutkinnot pitäisi olla mahdollista suorittaa päätoimisesti opiskellen tavoitteellisessa suorittamisajassa, mikä ei välttämättä ole mahdollista, jos sivuaine menee alta.

"Tämä on tyrmistyttävää! Me opiskelijat haluamme, että ICS säilyy kielikeskuksella tai siirrettynä johonkin schooliin, koska sille on suuri merkitys suomalaisille ja kansainvälisille opiskelijoille", opiskelija Miisa Alastalo sanoo.

Kielikeskus on valmis räätälöimään kasaan viittä vaille valmiita ICS-sivuainekokonaisuuksia erityisjärjestelyin, mutta täysin keskeneräisten opintojen kanssa ei auta kuin odotella. Mitään kieltä tai kokonaisuutta ei ole päätetty lakkauttaa kokonaan, mutta ensi vuoden rahoitus on täysin auki.

"On ongelmallista, että järkeviä siirtymäaikoja ei ole. Jos opinnot meinaavat viivästyä opetustauon takia, kannattaa olla yhteydessä minuun tai kielikeskukseen", Tamyn koulutuspoliittinen sihteeri Johanna Roihuvuo sanoo.


Kielikeskuksen johtaja neuvoo kielitaitoisia opiskelijoita ottamaan tutkintoon kuuluvaksi vieraaksi kieleksi jonkun muun kuin englannin, jotta englannin kursseille ei syntyisi niin paljon jonoja. Saksan, ranskan, venäjän ja espanjan tutkintotason kursseilla on yleensä ollut tilaa. Kannattaa myös perua ilmoittautuminen kurssille, jollei olekaan menossa, ettei vie paikkaa turhaan.

"Jos puolen vuoden aikana kertyy jonoja esimerkiksi englantiin ja ruotsiin, ne voi vielä hoitaa. Mutta jos kielikeskuksen rahoitus heikkenee pysyvästi, siitä tulee valmistumisen tulppa", Roihuvuo sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Innoruotsi (18.05.10, kello 22:31)

    Pääasia on, että ruotsin kielen asemaan ei puututa. Onneksi sen opetukseen on aina rahoitus varmistettu!
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto