Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 09/2011
kansi

Asioiden oikea laita: Yhteiskunnallista älyä, Aamulehti!

Paikallisen valtamedian asemaa nauttiva Aamulehti aloitti elokuun ensimmäinen päivä pääkirjoitussivullaan sodan lukukausimaksujen puolesta. Se on merkittävä linjaus valtakunnan toiseksi suurimmalta päivälehdeltä, jonka lukijakuntaan kuuluu pakostakin paljon opiskelijoita ja nuoria.

Aamulehti olettaa koulutuksen toimivan investointilogiikalla, jossa yksilö panostaa taloudellisesti tulevaisuuteensa kiikarissaan rahallinen hyötyminen. Lehti pitää korkeakouluopiskelijoita onnenpekkoina, jotka ominaisuuksistaan riippumatta ovat saaneet yhteiskunnalta ilmaisen lahjan.


Kaikki tietävät, että opiskelijat valitaan Suomessa tiukan seulan läpi. Sisäänpääsy ei riipu tuurista tai rahasta, vaan työstä ja lahjoista. Korkeakoulutuksen periytyvyys Suomessa ei johdu maksuttomuudesta, vaan sosiaalisesta ja kulttuurisesta periytymisestä. On iso ero, onko kotona joku neuvomassa läksyissä ja myöhemmin tukemassa korkeakoulusta unelmoivaa vai ei. Periytyvyys on vielä isompi ongelma maksullisen korkeakoulutuksen maissa.

Ajatus koulutuksesta yksilön investointina on yhteiskunnallisesti näköalaton ja vanhentuneeseen mutu-tuntumaan nojaava. Kansainvälisesti puhutaan nykyisin koulutuskuplasta, jolla viitataan järjettömiksi paisuneiden lukukausimaksujen ja opiskelijoiden koulutukseen kohdistaman tuotto-odotuksen valtavaan epäsuhtaan. Koulutuskuplan myötä monet "varmasti tuottavan" ja kalliin tutkinnon valinneet ovat joutuneet velkavankeuteen, eikä koulutuksesta ole edes vakuudeksi kuten vaikka talosta.


Koko yhteiskunta hyötyy väestön korkeasta koulutustasosta. Esimerkiksi lääkärin koulutuksesta hyötyvät ennen muuta muut kuin koulutuksen saanut itse. Onneksi tämä ymmärretään toistaiseksi. Opiskelijalle maksuttomalla koulutuksella on korkea legitimiteetti Suomessa.

Suomessa on onneksi vahvat ylioppilaskunnat vastavoimana lukukausimaksuavauksille. Vastaavanlaista puolustajaa ei kaikilla ole. Siksi paikalliselta valtamedialta toivoisi perusteellista harkintaa ja vastuuta monimutkaisissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Ainakin tutkimuksiin maksullisen korkeakoulutuksen yhteiskunnallisista vaikutuksista soisi perehdyttävän laajemmin kuin vain yhteen, Matti Virénin Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistuun koulutuksen haittaveroa puoltavaan tekstiin.

Tutkimuksia nimittäin riittää, ja useimmat ovat Aamulehden kanssa varsin eri mieltä lukukausimaksujen yhteiskunnallisesta vaikutuksesta.


Tiina Heikkilä

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto