Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vapaaehtoisena maailmalla

Erilaiset organisaatiot välittävät satoja nuoria töihin kymmeniin maihin

Työtä pelkäämättömälle nuorelle löytyy hommia. Mikäli hän suostuu uurastamaan ilmaiseksi tai on valmis jopa maksamaan työnteosta, on hänellä lukuisia mahdollisuuksia kaikissa maailman kolkissa. Vapaaehtoisohjelmat lähettävät vuosittain satoja suomalaisia nuoria ulkomaille hankkimaan työ- ja elämänkokemusta.

Useat vapaaehtoisohjelmat tarjoavat työtä kehitysmaissa paikallisen kansalais- tai muun voittoa tavoittelemattoman järjestön parista. Yleishyödylliset projektit, joissa ahkeroidaan muun muassa lasten, vanhusten ja ympäristönsuojelun kanssa, vetävät vapaaehtoisiksi mieliviä ihmisiä.

Lyhyitä parin viikon urakoita järjestöt eivät välitä. Vapaaehtoisohjelmat ovat poikkeuksetta neljästä kuukaudesta vuoteen kestäviä työrupeamia.

Vapaaehtoisjärjestöjen mukaan pitkäkestoinen työ tuo enemmän hyötyä sekä vastaanottavalle järjestölle että vapaaehtoiselle itselleen. Uuteen kulttuuriin, kieleen ja työtehtäviin sisälle pääseminen vie aikaa. Monet pitävätkin kulttuuriin tutustumista yhtenä tärkeimpänä vapaaehtoistyöhön lähtemisen perusteena.

Kulttuurivaihtoa
omakustannehinnalla

Vapaaehtoisohjelmat ovat pääasiallisesti omakustanteisia. Matkojen, majoituksen ja elämisen lisäksi vapaaehtoinen saattaa joutua maksamaan viisumit, rokotukset ja vakuutukset. Apurahoja kehotetaan tiedustelemaan esimerkiksi seurakunnalta, kaupungilta tai itselle läheiseltä järjestöltä tai säätiöltä.

Pitkien itse kustannettavien vapaaehtoisohjelmien lisäksi on olemassa lyhyempikestoisia työleirejä, kokonaan rahoitettuja töitä sekä vaihto-ohjelmia, joissa työntekijälle maksetaan palkkaa.

Esimerkiksi Maailmanvaihto ry:n
organisoima EVS-ohjelma on vapaaehtoistyöntekijälle maksuton, sillä EU vastaa rahoituksesta kokonaan. Nordjobb sen sijaan tarjoaa nuorelle perinteisen kesätyöpaikan toisesta Pohjoismaasta.

Vapaaehtoistyön suosio on pysynyt viime vuosina tasaisena. Vapaaehtoispaikkoja haetaan paljon, eikä niitä riitä kaikille halukkaille. Nordjobbin kautta vain noin 10 prosenttia hakijoista saa töitä.

Etelän vapaaehtoisohjelma Etvo lähettää Suomesta vuosittain 50-60 vapaaehtoista kehitysmaihin töihin. Ohjelman koordinaattorin Sari Markkasen mukaan tapaninpäivän tsunamikatastrofi lisäsi hetkellisesti kiinnostusta Aasiaan suuntautuvaa vapaaehtoistyötä kohtaan.

Etvo tai muut vapaaehtoisohjelmat eivät välitä kohdemaihin suoranaista katastrofiapua.

"Vapaaehtoisesta voi silti olla suunnaton apu tavallisten toimintojen ylläpitäjänä, kun muiden voimavarat menevät katastrofin jälkeiseen jälleenrakennustyöhön", Markkanen toteaa.

Lisätietoa Cimon ylläpitämällä
maailmalle.net-verkkosivustolla.

Ilkka Pernu
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto