Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sota ei ole ohi

Inhoan tyyppejä, jotka eivät osaa antaa periksi. Olen itse sellainen.

Piirre nousi pintaan, kun luin kesällä uutisia yliopistolain hyväksymisestä. Juttujen kärkeen oli nostettu, kuinka opiskelijoiden tilanne parantuu.

Lukiessani juttuja minua otti päähän. Ei siksi, että olisin valmistuneena kateellinen uusille opiskelijoille. Petyin suomalaiseen politiikkaan.

Opintotukea korotettiin lähinnä lainanottoon patistamalla. Tärkein eli opintoraha ei noussut senttiäkään. Ei, vaikka koko monivuotinen show alkoi nimenomaan vaatimuksesta opintorahan korottamiseksi. Kymmenessä vuodessa oli inflaation takia menty vain alamäkeä. Muita yhteiskunnan tukia sen sijaan nostettiin vähän väliä.

Opiskelijoiden huudot kävivät kyllin koviksi muutama vuosi sitten, joten hallituksen oli pakko tehdä jotain. Tilanne oli kiusallinen, sillä tahtoa opintorahan korottamiseen ei ollut. Perustettiin työryhmiä, joiden ehdotuksissa kannatettiin lainanottoa. Patujen tahto jyrättiin läpi.

Taustalla on pitkän ajan suunnitelma korkeakoulutuksen hivuttamisesta anglosaksiseen suuntaan. Seuraava askel on lukukausimaksut ei-eurooppalaisille. Ei tarvitse olla meedio arvatakseen, että jossain vaiheessa maksut lätkäistään myös EU-kansalaisille. Stipendit eivät paljon lohduta.

Ylioppilasliike on tehoton. En tarkoita, etteikö esimerkiksi täällä Tampereen ylioppilastalolla yritettäisi kovasti, vaan sitä, ettei pieniä ikäluokkia enää kuunnella pätkän vertaa.

Haistattaisin jollakulla paskat, mutten tiedä kellä, koska opintotukeen liittyvä politiikka on ollut piilossa. Tästedeskin esimerkiksi lukukausimaksujen käyttöönottoa toteutetaan jossain kulissien takana.

Työryhmät ja sailakset saivat tahtonsa läpi paitsi opintotuessa, myös koko valtion budjetissa. Esitys puitiin riihessä läpi päivässä, ja esimerkiksi toisen asteen opiskelijoita vietiin kölin ali että kolisi.

Viimeisinkin isku tuli täysin puun takaa. Ministeriö suunnittelee leikkaavansa yliopistoista 6 000 virkaa eli yhden korkeakoulun verran.

Ilmainen, yhteiskunnan aidosti tukema korkeakoulutus on ollut syynä siihen, miksi Suomi keikkuu kansainvälisten tilastojen kärjessä. Se on myös paras keino torjua Kiina-ilmiötä. Ylioppilasliikkeen puolustustaistelu ei ole lakimuutoksen jälkeen ohi. Päinvastoin, pahin on vasta edessä.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto