Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Timo Koivusalo löysi Timo Koivusalon

Kaksipäisen kotkan varjossa (Suomi, 2005). Ohjaus Timo Koivusalo. Pääosissa Vesa-Matti Loiri, Mikko Leppilampi, Helena Vierikko, Tapio Liinoja, Vesa Vierikko. Kesto
1 h53 min. K-7. Ensi-ilta 9.9.

Timo Koivusalolla on otsaa. Vaikka hänen edellinen elokuvansa Sibelius haukuttiin lyttyyn, päätti Nakkilan mies ammentaa heti perään samasta lähteestä. Aiheena itsenäisyyden ajan kansallisromantiikka voi periaatteessa avata tien suureksi suomalaiseksi elokuvaohjaajaksi.

Siis periaatteessa. Ei pidä kuitenkaan laskea sen varaan, että koti, uskonto ja isänmaa saavat vuorenvarmasti suurten ikäluokkien silmäkulman kostumaan ja kukkaron nyörit aukeamaan.

Menestyvä mainstream-elokuva tarvitsee paljon muutakin. Esimerkiksi hyvän tarinan, käsikirjoituksen. Sen Koivusalo hallitsee ehkä huonoiten. Kaksipäisen kotkan varjossa on täysin fiktiivinen, eli mahdollisuudet olisivat olleet vaikka millaisiin juonenkäänteisiin.

Mutta ei. Sadussa on sankari, pahis ja sankarin rakas, jota pahis kiusaa. Arvatkaapa nyt sitten, miten elokuva päättyy.

1900-luvun alun Suomesta olisi saanut kolmiodraamaa kummoisemman tarinan. Koivusalo ei kuitenkaan uskaltanut liittää elokuvaansa esimerkiksi maamme itsenäistymistä ehkä siksi, että Sibeliusta tehdessäänkin hän teki paljon faktavirheitä.

Toki köyhästä käsikirjoituksesta on mahdollista tehdä hyvä elokuva, kunhan vain löydetään innovatiivinen ohjaaja. Tuottaja Koivusalo löysi ohjaaja Koivusalon. Väärä valinta.

Pitkitettyä elokuvaa löysentävät entisestään pitkät lauluosuudet. Musikaalikohtaukset sopivat harvoin elokuviin. Mieleen tulee ainoastaan Trierin Dancer in the Dark.

Kenet Koivusalo valitsikaan laulujensa tekijäksi? Tietenkin säveltäjä-sanoittaja Timo Koivusalon. Tuloksena on sekundaiskelmää pakkosyöttönä. Jos jäätte koukkuun, ostakaa elokuvan soundtrack, niin Koivusalon herra saa lisää hilloa leipänsä päälle.

Ei ex-Pekko sentään aivan yksin ole elokuvaansa tehnyt. Apuna hänellä on muun muassa ollut 39 ammattinäyttelijää ja yli 500 avustajaa 25 harrastajateatterista.

Suurimmissa rooleissa ovat sankari Mikko Leppilampi ja tämän rakas Helena Vierikko. Kummatkin hoitavat hommansa kuin suoraan paperista lukien. Mikään tunne ei välity. Tuskallista katsottavaa. Nätti naama ei riitä!

Leppilampi on Suomen yliarvostetuimpia näyttelijöitä, Vierikko taas taisi päästä elokuvaan isänsä Vesan mukana.

On Kaksipäisen kotkan varjossa -elokuvassa onnistujiakin. Monilahjakkuus Vesa-Matti Loiri vakuuttaa juoppona mutta rehtinä helppoheikkinä. Tapio Liinoja taas on sopivan kylmä pahaksi ryssäksi.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto