Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelijat valtasivat luentosaleja Argentiinassa

Argentiinan arvostetuimman yliopiston UBA:n (Universidad de Buenos Aires) opiskelijat valtasivat elokuun lopussa laitoksiaan tukeakseen valtion lukioiden ja yliopistojen opettajien lakkoa.

Vallatuissa saleissa järjestettiin kaikille avoimia luentoja. Ensimmäistä kertaa koko UBA:n väki marssi Buenos Airesin kuuluisalle Plaza de Mayolle puolustaakseen koulutusta.

Ympäri maata pidettiin vanhempien, opiskelijoiden ja opettajien mielenosoituksia, joiden viesti oli selvä: "Koulutus on hätätilassa!"

Opiskelijaryhmät vaativat myös ylempien koulutusasteiden lain kumoamista, sillä nykyisenlaisenaan se sallisi yritysten rahoittavan ja ottavan aktiivisesti osaa yliopistojen päätöksiin. Tämä kehitys, jatke Etelä-Amerikassa riehuneelle yksityistämisaallolle, muuttaisi todennäköisesti radikaalisti tutkintojen sisältöä ja pituutta.

Opettajien palkat
maksamatta

Julkisten yliopistojen tila on resurssien puutteessa ollut jo kauan hälyttävä: suurin osa opettajista ei saa opetuksestaan mitään palkkaa, pieniä lakkoja on kuukausittain ja uusimmat saatavilla olevat kirjat ovat 1990-luvulta.

Banderollien ja graffitien värittämät rakennukset täyttävät vain minimivaatimukset. Ero yksityisiin yliopistoihin on puitteiden osalta huima - silti opetuksen taso julkisella puolella on laajalti tunnustettu laadukkaammaksi. Vuoden 2001 taloudellisen romahduksen jälkeen yhä harvemmalla nuorella on Argentiinassa mahdollisuus opiskella, saati sitten maksaa siitä.

Argentiinan poliittinen eliitti on tehnyt suuria virheitä, jotka ovat ajaneet ennen menestyksekkään maan monin tavoin raunioille. Maan kaivaminen opetuksen ja sitä kautta tulevaisuuden rakentajien alta on kuin sinetti toivottomuuden takaamiselle.

Monet opiskelijoista haaveilevat opiskeluista Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Aiheellisesti pelätään, että maa menettää taas yhden sukupolven, tällä kertaa aivoviennin eikä diktatuurin seurauksena.

Muutoksen vaatijoiden henki on innostunut ja päättäväinen: koulutuksen laiminlyönti ei voi jatkua. Eurooppalaisten opiskelijajärjestöjen tuen osoitus yliopistojen vaatimuksille olisi monen argentiinalaisen mielestä paikallaan.

Maria Nuutinen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto