Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vain yksi penis on joukosta poissa

Yläasteen opettajan harrastuksesta syntyi Islannin fallologinen museo

Museonjohtaja Sigurður Hjartarsonin kokoelmista puuttuu vielä homo sapiensin penis. Kuva: Juhani Saarinen
Museonjohtaja Sigurður Hjartarsonin kokoelmista puuttuu vielä homo sapiensin penis. Kuva: Juhani Saarinen

Islanti on äärimmäisyyksien ja erikoisuuksien maa. Siksi satunnainen matkailija jaksaa tuskin hämmästyä, kun hän löytää Husavikin pikkukaupungista tavallisten meri-, valas- ja fossiilimuseoiden lisäksi Islannin fallologisen museon, tuttavallisemmin penismuseon.

Mainos kertoo paikan olevan maailman ainoa peniksille pyhitetty museo. Sisälle astuu hieman häpeillen - kuin menisi strippibaariin tai seksikauppaan.

Museosta on silti erotiikka kaukana. Salissa on siisteissä riveissä suuria, pieniä, paksuja, ohuita, kuivattuja, täytettyjä tai formaliiniin säilöttyjä elimiä.

Pienin penis taitaa kuulua päästäiselle, kun taas kaskelotin eli sperm whalen penis täyttää lähes aikuisen ihmisen korkuisen säiliön.

Matkamuistoksi tai vaikkapa lahjaksi anopille voi ostaa muun muassa puisen peniksen sisään koverretun minibaarin ja hyppynarun, jonka kahvoissa on tuttu muoto.

Kolmen vuosikymmenen
kokoelma

Erikoinen museo on yläasteen entisen opettajan Sigurður Hjartarsonin luomus. Vuonna 1974 hän sai lahjaksi kuivatun härän peniksen, jollaisia oli tapana käyttää piiskana islantilaisilla maatiloilla.

Kokoelma alkoi karttua, kun kalanjalostamoilla kesäisin töissä käyneet opettajakollegat toivat Hjartarsonille valaiden peniksiä säilöttäväksi. Ja kuten mainoksessa sanotaan: siitä se sitten lähti.

Nykyisin kokoelmaan kuuluu yhteensä 222 elintä ja esinettä. Suurin osa on peräisin Islannissa eläviltä valas-, hylje- ja nisäkäslajeilta, mutta joukossa on myös kansanperinteeseen kuuluvia taide-esineitä.

Hjartarson perusti museon alkujaan Reykjavikiin vuonna 1997. Vierailijoiden palaute on ollut pitkälti positiivista, mutta museota on myös katsottu pitkin nenänvartta.

"Joillain ihmisillä ei ole huumorintajua, eikä heidän kannata tulla tänne", Hjartarson sanoo.

"He eivät ymmärrä, kuinka ainutlaatuinen tämä museo on."

Enää yksi
nisäkäslaji puuttuu

Islannin nisäkäslajeista vain yhden, homo sapiensin, penis puuttuu kokoelmista - mutta tuskin pitkään. Pienessä vitriinissä on esillä tyhjä lasiastia ja sen vieressä teksti "Herra Arasonin tuleva leposija".

Juhlallinen asiakirja vahvistaa, että nykyisin 90-vuotias Páll Arason on todella testamentannut vehkeensä museon kokoelmiin. "Tunnettu naistenmies", kuvailee Hjartarson lahjoittajaa.

"Asiakirjan todistajat ovat lääkäreitä, ja heistä toinen on luvannut ottaa peniksen irti. Jos hän ei sitä tee, minä teen", Hjartarson naurahtaa.

Páll Arason ei silti ole välttämättä ensimmäinen ihminen, jonka säilöttyä penistä voi tarkastella museossa. Arasonin esimerkki on innoittanut kolmea muutakin testamenttaajaa, joista erikoisin taitaa olla yhdysvaltalainen mies.

"Hän on hauska kaveri. Hän on sanonut, että hän aikoo poistattaa peniksensä marraskuussa", Hjartarson kertoo.

Poistattaa?

Kyllä vain, Hjartarson myhäilee. Kuulijan on vaikea päättää, pitäisikö hänet ottaa tosissaan vai ei.

Koko museo jättää jälkeensä samanlaisen tunteen, kun oven sulkee takanaan.

Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto