Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lukukausimaksut eivät sovi Suomeen

Tampereen yliopiston ylioppilaskunta vastustaa lukukausimaksujen käyttöönottoa. Suomalainen korkeakoulujärjestelmä perustuu tasavertaisille mahdollisuuksille hakeutua koulutukseen.

Lukukausimaksut luovat eriarvoisuutta yliopistoyhteisön sisälle eivätkä lisää suomalaisen korkeakoulutuksen vetovoimaa ulkomailla.

Opetusministeriön asettama työryhmä on pohtinut lukukausimaksujen käyttöönottoa EU/ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille. Työryhmä luovutti raporttinsa opetusministerille tänään.

Tamy muistuttaa, että viiden ylioppilaskunnan teettämän kyselytutkimuksen mukaan kyseisissä korkeakouluissa tällä hetkellä opiskelevista ulkomaisista tutkinto-opiskelijoista 60 prosenttia ei olisi valmiita maksamaan nykyisistä opinnoistaan.

Maksuhalukkaista vain 24 prosenttia oli valmiita maksamaan yli tuhannen euron lukukausimaksuja ja vain yksi prosentti ilmoitti kykenevänsä maksamaan 6 000-12 000 euron suuruisia maksuja.

Tämän valossa työryhmän esittämät ala- ja ylärajat saattaisivat karsia Suomeen hakeutuvien opiskelijoiden määrää tai ainakin muuttaa hakijaprofiilia radikaalisti.

Tamy haluaa myös korostaa, että työryhmän raportti toimii vain pohjana poliittiselle päätöksenteolle, ja poliittisten päättäjien tulee arvioida muutosten vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan pitkällä aikavälillä. Asiassa ei pidä tehdä hätiköityjä ratkaisuja.

Myös ehdotetut parannukset ulkomaalaislakiin tulee toteuttaa ennen kuin maksuja edes harkitaan.

Ilkka Wennberg
Mikko Aaltonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto