Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Huonosti käyttäytyvät naiset

Ohikulkijat ovat tottuneet kääntämään katseensa pois miesten kuseskellessa ja lääppiessä viikonloppuöisin. Naisen sikailu huomataan.

Mehän ei mitään jonoteta! Kuva: Leila Oksa
Mehän ei mitään jonoteta! Kuva: Leila Oksa
Lauantaiyönä humalainen kusee katutolppaa vasten.

"Ei, jumalauta!" mies huutaa vauhtiaan hidastavasta autosta ja ottaa kuvan kamerakännykällä.

Toinen juopunut virtsaa Stockmannin edessä.

"Mitä sinä oikein teet?" nainen tulee erikseen kysymään. Kyseessä ei ole retorinen kysymys.

Näin paljon huomiota öinen virtsasuihku Tampereen keskustassa ei saa aikaan ellei se lähde naisesta.

Olemme lähteneet Toivosen, Suhosen ja Simolan kanssa Tampereen yöhön testaamaan sukupuolen rajoja: miten kännisille miehille siedettyä huonoa käytöstä kestetään humalaisilta naisilta? Meillä on mukanamme tutkimusretkellämme mäyräkoirittain kaljaa ja pissanäytteen seisaaltaan antamiseen kehitettyjä Urihelppejä.

Istahdamme ensin kävelykadun penkille kiskomaan kaljaa. Pelkkä kaljoittelu ja miehisesti jalat harallaan istuskelu saavat osakseen paheksuvia katseita.

"Kyllä kadulla ryyppääviä äijiäkin varmasti tuijotetaan. Ne on vaan niin äijiä, ettei ne huomaa", Toivonen miettii.

Totta. Nyt turha mitä ne meistä miettii -asenne pois ja sikailemaan!

Huono käytös ei suju olleenkaan luontevasti. Kaikki keräävät pullojen korkit roskakoriin ja pysähtyvät suojatielle, jotta autot pääsevät menemään ensin.

Mistä nainen pissii?

Simola alkaa heti äijäillä. Kusihätä pakottaa toimimaan ensimmäistä tielle sattuvaa liikennemerkkiä vasten. Kusemisessa apuna käytetty Urihelp osoittautuu pettymykseksi. Pahvinen putkilo alkaa murentua nesteen voimasta ja päästää virtsaa valumaan läpi. Simola onnistuu kusemaan omille käsilleen. Virtsaa lentää myös sekä omille että vieressä seisovan Suhosen jaloille. Takavuosien festareilta tuttu Pee Mate olisi varmaan ollut parempi valinta.

Naisten julkista virtsaamista rajoittaa siveellisyyden lisäksi käytännöllisyys. Jos tyhjentää rakkoaan kyykyssä, joutuu paljastamaan kehoaan enemmän kuin seisaaltaan. Apuvälineiden kanssa kuseskelu on puolestaan etukäteissuunnittelua vaativaa. Ja yleensähän känninen kuseskelu on kaikkea muuta kuin suunniteltua.

"Ei naiset mene keskustaan pyllistelemään kovin helposti. Nuoret naiset virtsaavat kuitenkin ikävä kyllä puistoihin", komisario Ismo Rajala kommentoi Tampereen poliisista.

Koskipuistossa meihin ei tosiaan kiinnitetä juurikaan huomiota, koska täällä voi jonain muunakin iltana törmätä pissaavan nuoreen naiseen tai tyttöön, pissikseen. Kun asetun kyykkypissalle tien varrelle, vieressä istuva kaveriporukka kääntää katseensa kohteliaasti poispäin.

Puistossa meidät koetaan jopa niin viehättäviksi, että saamme seuraa. Otamme keski-ikäisen Martinin kaverillisesti vastaan, mutta hän alkaa melko pian lähennellä Suhosta. Halaaminen olisi mennyt vielä miehiseen kaverillisuuteen, mutta pussailu osoittaa paikkamme naisina. Siis suutelu ilman lupaa tai vastakaikua.

Kaunis poika punastuu

Yritämme naisporukalla kääntää ahdistelun asetelman yhdeksi illaksi toisin päin. Toimimme kuten Martini on meitä juuri tahtomattaan opastanut. Uskomme hetken, että meillä on lupa koskea, mihin vain ja ketä vain.

"Miesten huuteluun ja puristeluun törmää niin usein, ettei minua mietitytä yhtään toimia samalla tavalla", Toivonen sanoo.

Miesten häiriköinti nolottaa ehkä vielä enemmän kuin kuseminen. Eihän kaikki miehet ole sikoja. Ahdistelemamme miehet voivat kaikki olla täysin muut huomioon ottavia ihmisiä. Ehkä pitäisi valita uhrinsa tarkkaan. En kuitenkaan usko, että sen näkee päälle päin, kuka on limainen kopeloija.

"Hyvä perse!" Toivonen huutaa ohikävelevälle porukalle.

"Kenellä?" pitkähiuksinen mies kääntyy ja kysyy.

"Keskimmäisellä, miksei reunimmaisellakin", Toivonen vastaa.

Mies ei näytä loukkaantumistaan.

"Noinhan suurin osa naisistakin toimii, koska ei halua menettää kasvojaan. Ei sitä voi tietää mistään, loukkaantuiko mies silti", Suhonen sanoo.

Puistonpenkillä istuu yksin nippa nappa alaikäinen poika. Jos hän olisi tyttö, hän olisi yksinäisyytensä ja nuoruutensa takia potentiaalinen vanhempien miesten häirinnän kohde. Minua epäilyttää toimia. Poika näyttää niin viattomalta, ettei ole ainakaan minun mielikuvissani koskaan lääppinyt ketään.

"Mitä noin kaunis poika tekee täällä yksin?" kysymme.

"Noinhan sanotaan tytöille", poika vastaa hämmentyneenä.

Pojasta huomaa heti, että hän on hämmentymisen lisäksi loukkaantunut.

"Jos te olisitte nuorempia, minä voisin tulla teidän mukaanne", poika lisää.

Aika harva keski-ikäinen mieshäiriköijäkään ajattelee, että 20 vuotta nuorempaa naista ei ehkä kiinnosta. Poika helpottuu selvästi, kun selitämme tekevämme lehtijuttua. Emme kiusaa häntä tosissamme. Meidän kaikkien omatunto myös puhdistuu hiukan.

Känni lietsoo riidan

Nurmikolla oleileva reteän näköinen edellisen uhrin ikäinen poikaporukka on seuraava kohteemme.

"Jätkähän on jo valmiina asennossa", Toivonen kommentoi selällään makaavalle pojalle.

Poika säikähtää, eikä sano hetkeen mitään. Läppämme taso on saavuttanut pohjan, joten olemme valmiit jatkamaan vielä härskimpiin tekoihin.

Porukkamme saa tässä vaiheessa kuitenkin aikaan kunnon känniriidan. Minä olen ollut muiden mielestä liian hidas juomaan ja keskittynyt liikaa havainnointiin. Suhonen ja Simola poistuvat paikalta. Toivonen ja minä jatkamme kaksin. Huono käytös on ollut minulle liian hankalaa, mutta päätän petrata.

Alkajaisiksi puristan kolmekymppistä miestä perseestä Hämeenkadun liikennevaloissa. Mies kääntyy ilahtuneena minuun päin ja tervehtii. Toistan tempun hieman nuorempaan mieheen. Hän hymyilee oikein leveästi ja jää katsomaan perääni, kun poistun paikalta. Osa muista häiriköidyistä miehistä näyttää hämmästyneeltä, mutta kukaan ei varsinaisesti suuttuneelta. Osa miehistä siis pitää puristelua toivottuna tuttavuuden hieromismuotona, kuten epäilin etukäteenkin. Haluaisinpa tavata samalla tavalla reagoivan naisen.

Sikailu jatkuu baarijonossa. Marssimme äijämäisesti baarijonon ohi ja yritämme tunkea sisään. Portsari kiinnittää huomiota kaljoihin, jotka kiikkuvat vajaissa mäyräkoirissa käsissäni. Tunkeminen häntä ei juuri näytä häiritsevän. Sisään emme silti pääse.

Raflan jälkeen matka jatkuu luontevasti grillijonoon. Naisille ei ole sopivaa syödä sottaisesti, joten juuri niin teemme. Kukaan ei kiinnitä possuiluumme mitään huomiota.

Ei mitään kissatappelua

Naisten snägärillä käymisestä puuttuu sottaisuuden lisäksi jotain muutakin olennaista: naiset eivät tappele leikkimielisesti, vaan ainoastaan kynsin hampain riitatilanteissa. Me testaamme iloista painia puiston nurmikolla.

"Surullisimpia asioita naiseudessa on se, että naisilla ei ole käsitystä omista voimistaan. Painiminen tuo voimat omaan käyttöön", Toivonen sanoo.

Olen paininut viimeksi noin 12-vuotiaana pikkuveljeäni vastaan. Silloin voitin aina, joten ei kun tappelemaan. Toisen tyrkkiminen ja kaataminen on hauskaa. Minulla iskee kuitenkin refleksinomainen hoivaamisen tarve päälle saman tien, kun vastustaja lentää maahan. Häviän joka ikisen painin. Maahan lentänyt vastusta iskee päälle saman tien ja lyö hartiani maahan. Minulla näyttää olevan hiomista aggressioiden käyttämisessä positiivisiin asioihin. Ohikulkijat pitävät nurmikolla painimista yllätyksekseni täysin normaalina lauantai-illanviettotapana. Kysyn kuitenkin ohikulkevalta mieheltä naisten painimisesta.

"Miehille painiminen on luonnollista, muttei naisille. Miehet ei voi painia naisten kanssa, koska sitä pidettäisiin heti parisuhdeväkivaltana."

Polvet mustelmilla on aika miettiä, mitä äijäkäyttäytymisestä on testaamatta.

"Miehille on jotenkin luontevaa tuijottaa, ihan häpeilemättä. Ja olla niin kännissä, että vain huojuu muita vasten", Toivonen sanoo.

Meidän kohteemme ovat vaivautuneita.

"Onko sinulla jotain asiaa?", mies kysyy kyllästymiseen asti.

Huojuessa meidän oletetaan olevan vain vielä enemmän kännissä kuin olemmekaan. Monet antavat kohteliaasti tilaa huojua ja näyttää typerältä. Onneksi olemme riittävän kännissä, joten vielä ei hävetä.

Aviisin työryhmä

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto