Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Perkele - kirjoituksia Tamystä

Möyh!

Ylioppilasliike on ylpeä siitä, että se on nuorekas, uusien ajatusten airut, joka on aikojen kuluessa osallistunut aktiivisesti ja merkittävällä tavalla yhteiskuntamme muokkaamiseen. Tuomme esiin saavutuksiamme ja uskomme pystyvämme samaan uudestaan - jos niin päättäisimme.

Pfft. Olemme kuin vanha siirtomaavalta: brassailemme menneellä loistolla. Sisällämme on enemmän ylpeyttä kuin ajatusta. Toimimme dogmaattisesti kyseenalaistamatta itseämme ja kuljemme sokkona asioihin sekä ulkoa tuleviin ajatuksiin reagoiden.

Olen törmännyt tiettyyn näköalattomuuteen joka tasolla: edustajistossa, hallituksessa, yliopistolla, ylioppilasliikkeessä ja työskentelyssä kollegoiden kanssa sekä tietenkin ennen kaikkea itsessäni: omassa työssäni ja työni jäljessä. Mielestäni olemme aikoinaan valinneet tietyt kannat, ja näihin kantoihin olemme jääneet. Itsetarkoituksellinen nuorekkuus johtaa vain aikaisempien kantojen ja kommenttien orjalliseen toistamiseen.

Tärkeimpiä ylioppilaskunnan ominaisuuksia on sen oikeus jäsenmaksujen keruuseen ja oikeus osallistua yliopiston päätöksentekoon. Kysymyksen pitäisi olla, mitä näillä kulmakivillä halutaan tehdä. Jos näitä ei osata käyttää tai jos emme ymmärrä niiden merkitystä, tullaan automaatiojäsenyys menettämään. Ylioppilaskuntien asema ei ole kiveen hakattu.

Miksi ylioppilaskunta on olemassa? Virallinen vastaus sisältää yliopistolain ja asetuksen ylioppilaskunnista, mutta tämä ei ole kelvollinen vastaus. Olemmeko opiskelijoiden toiminta- ja tapahtumaorganisaatio? Olemmeko palveluorganisaatio? Vai onko tarkoituksenamme ajaa opiskelijoiden etua jollain muulla tasolla? Mihin uskomme ja mitä haluamme?

Jos olemme edunvalvontaorganisaatio, meidän pitäisi pystyä keskustelemaan suurista linjoista ja ajatuksista niiden takana.

Mikä on mielestämme ideaaliyhteiskunta ja mikä on ideaaliyliopisto yhteiskunnan sisällä? Millaista yhteiskuntaa haluamme rakentaa, vai tajuammeko edes muokkaavamme sitä? Näillä kaikilla kysymyksillä on suuret vaikutukset edunvalvontaan.

Linjakysymyksissä ylioppilasliike on - ja Tamy sen sisällä - pelottavan dogmaattinen. Emme osaa kyseenalaistaa olemassaoloamme ja toimintatapojamme. Tästä seuraa, ettemme pysty luomaan pätevää argumentaatiota emmekä pysty toimimaan tehokkaasti valitsemiemme kantojen puolustamiseksi.

Esimerkiksi argumentaatiomme lukukausimaksuja vastaan on täynnä kyseenalaisia oletuksia ja suoranaisia virheitä. Nykyisellään opiskelijat pystyvät kyllä kiistelemään asioista, mutta rakentava dialogi ja todellinen kyseenalaistaminen on vähissä.

Riitaisuutta ja epäkunnioitusta löytyy senkin edestä.

Pasi Rautanen
Tamyn väistyvä
koposihteeri

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto