Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näe, koe, toimi

Ensimmäisen vuoden opiskelija löytää opiskelijaelämän ilot olemalla aktiivinen

Yliopisto tuhansine opiskelijoineen on niin paljon suurempi opinahjo kuin lukio, että itsensä kaltaisen seuran etsiminen on huomattavasti helpompaa. Kavereita voi löytyä myös kotipaikkakunnallaan olosuhteiden takia yksin jääneille.

"Varmaan olisi hyvä mennä mukaan kaikkiin tilaisuuksiin, mitä järjestetään uusille opiskelijoille", Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) yhteisöterveyden vastaava psykologi Henriette Hämeenaho kannustaa.


Uusia kavereita voi etsiä yliopistolta oman oppiaineen ainejärjestöstä, erilaisista harrastekerhoista ja järjestöistä. Harrastekerhoja löytyy niin oluen, liitokiekon, eläintensuojelun kuin poliittisten puolueidenkin ympäriltä. Erityisen tärkeää uusien kavereiden löytäminen on niille opiskelijoille, jotka tulevat kaukaa.

"Kaikilla ei suinkaan tule tuttuja opiskelemaan tänne. Mitä kaukaisempi ja maaseutumaisempi kotiseutu on, sitä hankalammalta tietysti tuntuu tulla Tampereelle. Jos puolestaan on Helsingistä, voi olla hankaluuksia tulla tänne pieneen kaupunkiin."

Kuitenkin myös tamperelaisten uusien opiskelijoiden kannattaa olla aktiivisia.

"Tamperelaiset monesti kuvittelevat, että koska he ovat tamperelaisia, kaikki sujuu jotenkin itsestään. Voi olla, että ne omat lähimmät kaverit lähtevät jonnekin ihan muualle opiskelemaan, joten tamperelaistenkin pitäisi päästä kiinni uusiin ympyröihin. Ei kannata kuvitella tamperelaisena, että minähän tunnen kaupungin, joten miksi menisin tähän tutustumaan. Siinä on kuitenkin se ihmisyhteisö, mihin samalla saa kontaktin."


Osa muuttaa Tampereelle opiskelemaan suoraan lapsuudenkodistaan.

"Nyt kun opiskelijat pyritään valitsemaan niin, että olisi myös nuorempia ihmisiä joukossa, harva on vielä tottunut itsenäiseen elämään. Pitäisi pärjätä yksin, eikä koko ajan ole joko sukulaisia tai luokkakavereita ympärillä", Hämeenaho sanoo.

Opintotuen varaan jättäytyminen vaatii totuttelua.

"Monella on opettelua siinä, että kaikki pitää ostaa itse ilman äidin huoltoapua. Ensin tuntuu, että on paljon rahaa, kun sitä saa kerralla. Sitten huomaa, että se ei riitä mihinkään", Hämeenaho sanoo.

Kaikki itsenäistymisen muutokset kertarysäyksellä kokevat uudet opiskelijat voivat huomata itsekin muuttuvansa hiukan ihmisinä.

"Moni tulee uuteen elämäntilanteeseen ajatellen, että on mahdollisuus päästä irti vanhoista rooleista ja kaavoista. Aloittaa tavallaan puhtaalta pöydältä. Ihan niin helppoa se ei tietenkään ole, miltä se haaveissa vaikuttaa. Se on kuitenkin mahdollisuus, johon kannattaa tarttua."


Koulussa hyvin menestyneet opiskelijat voivat joutua arvioimaan menestystään uudestaan.

"Kaikki muutkin ovat läpäisseet pääsykokeet ja ovat todennäköisesti melko älykkäitä ja lahjakkaita tyyppejä. Jos on omalla paikkakunnalla ja omassa luokassa tottunut olemaan joku tähti, se ei todennäköisesti toteudu yliopistossa, vaan ainakin joissain asioissa on hyvinkin keskinkertainen. Se on monen itsetunnolle kova paikka."

Lukiossa voi vielä menestyä pelkästään kuuntelemalla opetusta, mutta yliopistossa on pakko työskennellä myös itsenäisesti.

"Pelkällä fiksuudella ei pärjää, vaan pitää tehdä töitä. Täällä tunnit eivät kata koko oppialuetta."
Sopeutumisongelmat hoituvat kuitenkin yleensä kaveriporukan löydyttyä.

"Vertaiskokemukset ovat aina hyviä. Porukassa tietää, ettei ole ainoa, joka kärsii, vaikka kaikki näyttävät kuitenkin suhteellisen itsevarmoilta."


Tuutoritoiminnasta huolimatta kaikki opiskelijat eivät löydä massaluentojen keskeltä yhtään kaveria.

"Yksinäiset ihmiset ovat sillä tavalla yksinäisiä, että ei heitä missään näy."

Joskus uuden opiskelijan sopeutumiseen yliopistomaailmaan tarvitaan ammattiapua.

"Mielenterveyspalveluissa on hirveästi ruuhkaa, joten en kauheasti innosta ihmisiä tulemaan. Jos on samassa elämäntilanteessa olevia lähimmäisiä, ensin kannattaa puhua heidän kanssaan. Jos ystäviä alkaa ahdistaa, koska mistään muusta kuin minun ongelmista ei puhuta, ehkä sitten on hyvä hakea ulkopuolista apua. Ystävien kanssa voi silloin viettää vähän toisenlaisia aikoja ja keskusteluja."


Hertta-Mari Kaukonen


FAQ - Usein kysyttyjä kysymyksiä


1. Mistä löydän kavereita?

Helpoin tapa on mennä mukaan ainejärjestön toimintaan. Kaikilla uusilla opiskelijoilla on oma opiskelijatuutori, joka opastaa sinut ainejärjestön ensimmäisiin tapaamisiin. Jos oman alan opiskelijat eivät tunnu hengenheimolaisilta, kaveri voi löytyä vaikkapa kämppiksestä tai opiskelijaharrastekerhosta: www.uta.fi/jarjestot



2. Mistä saan apua lukujärjestyksen tekoon?

Tuutori voi auttaa sinut alkuun. Jos sinulla on senkin jälkeen vaikeuksia hahmottaa kursseja tai päättä sivuaineita, voit ottaa yhteyttä oman tiedekuntasi opiskelijaopinto-ohjaajaan eli oottiin. Hänellä on tarmoa neuvoa sinua kädestä pitäen. Kaikkien muiden tiedekuntien opiskelijoilla, paitsi humanisteilla, on ootti. (Kts. uutinen aiheesta sivulla 5.)

Oottien yhteystiedot ja vastaanottoajat löytyvät täältä: www.uta.fi/opiskelu/opintoneuvonta/ootit/yhteystiedot.html



3. Olen suorittanut kursseja avoimessa yliopistossa/toisessa yliopistossa, joudunko aloittamaan kaiken alusta?

Et joudu. Jos haluat korvata aikaisemmilla opinnoillasi Tampereen yliopiston opintoja, ota yhteyttä kyseisen laitoksen amanuenssiin tai opintokokonaisuuden vastuuopettajaan. Jos haluat vain siirtää opintosi Tampereen yliopiston rekisteriin sellaisenaan, ota yhteyttä tiedekuntasi kansliaan tai tiedekuntasi opintoasiainpäällikköön. Tiedekuntien ja laitosten yhteystiedot: www.uta.fi/yhteystiedot.



4. Opiskelujen aloittamisen aiheuttama elämänmuutos ahdistaa, mistä saan apua?

Keskustele opiskelukavereittesi kanssa. Jos ahdistus vie liikaa voimiasi, ota yhteyttä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöön (YTHS). Siellä on asiantuntijoita, joiden luo pääsee juttelemaan omasta tilanteesta. YTHS:n mielenterveystyön puhelinnumero on 046 710 1060, josta voi varata klo 10-11.30 ajan ja klo 11.30-12.00 psykologi antaa neuvoja puhelimessa.



5. Vaikka luen kuinka paljon, en muista mitään. Mitä teen?

Kaikille uusille opiskelijoille pakollisissa orientoivissa opinnoissa käydään läpi opiskelutekniikkaa. Opiskelutekniikkaa on mahdollista opiskella myös joidenkin laitosten järjestämillä Opi oppimaan -kursseilla. Lisäksi yliopistolla on opiskeluvaikeuksiin erikoistunut opintopsykologi Satu Eerola, joka neuvoo oikean opiskelutekniikan löytymisessä. Opiskelijat pääsevät Eerolan luo joko YTHS:n, opiskelijaopinto-ohjaajien tai opettajien lähettäminä.



6. Opiskelijabileissä juodaan liikaa. Miten pysyn porukassa, jos juon vähemmän?

Kaikilla opiskelijoilla on oikeus juoda juuri niin vähän, kuin he haluavat. Jos koet paineita liialliseen juomiseen, ota asia puheeksi tuutorisi kanssa. Todennäköisesti hän osaa kertoa sinulle ainejärjestösi muistakin tapahtumista kuin bileistä. Myös vastavalittu Tamyn soposihteeri neuvoo varmasti mielellään päihteettömyydessä, kun hänen työsuhteensa alkaa elokuussa: soposihteeri.tamy@uta.fi, 050-3612846. Jos ei muu auta, juo välillä ykkösolutta tai täytä taskumatti vedellä. Ei kukaan huomaa.



7. Mistä saan rahaa opiskeluun?

Kelasta postitetaan sinulle esitäytetty opintotukilomake sen jälkeen, kun tietosi opintopaikastasi ovat siirtyneet Kelaan. Lisäksi hyväksymiskirjeen mukana tulee Ekavuotisen opas, jossa on infoa opintotuesta. Jos sinulla on ongelmia lomakkeen kanssa, ota yhteyttä Tampereen yliopiston opiskelijoiden opintotukiasioita hoitavaan yliopiston opintotukitoimistoon. Yliopiston päärakennus, Kalevantie 4, huone A 108. Puh. (03) 3551 6233



8. Mistä saan asunnon?

Opiskelijaksi hyväksymisen yhteydessä tulee Ekavuotisen opas, jossa on infoa opiskelija-asunnoista. Jos tulet Tampereen ulkopuolelta ja tarvitset välttämättä asunnon syksylle, kannattaa hakea myös kaukana olevia soluasuntoja, sillä syksyn asuntotilanne on huono.

Isoin opiskelija-asuntojen välittäjä on Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (Toas, p. 080095560). Opiskelija-asuntoja välittävät myös Insinöörioppilastalo Oy (IOT p. (03) - 225 9900) ja Kiinteistö Oy Opintanner (p. 010 227 3054, p. 010 227 3049) & Pirkan Opiskelija-asunnot Oy (p. 03 265 2566, 040 820 7090). Vapailla markkinoilla olevia asuntoja välittää Opiskelijan Tampereen asunnon välityksen projektisihteeri, p. 044 3610 220. Hän kertoo myös hätämajoituksesta, joka on suunnattu kokonaan ilman asuntoa jääneille opiskelijoille.



9. En löydä luokkia sokkeloisella kampusalueella, mikä avuksi?

Voit opetella kampuksen rakennusten nimet Aviisin kampuskartasta. Apua voi kysyä kunkin rakennuksen vahtimestarilta, jonka koppi löytyy yleensä ulko-oven vierestä. Tai tallenna vaikka yliopiston vaihteen numero (03- 355111) kännykän pikavalinnaksi. Sieltä osataan neuvoa.



10. Rahat loppuivat parin viikon päästä opintotuen tultua, mitä teen?

Tamyn taloustoimistossa (Kauppakatu 10, toinen kerros) on vippikassa, jossa on kohtuullinen korko, 10 prosenttia vuodessa. Taloustoimisto aukeaa kesätauolta 12.8 ja palvelee vippiasioissa 8-11 ja 12-14 ja 16.8 alkaen 12-15. Tamyn jäsen voi saada enintään 170 euron lainan enintään neljäksi kuukaudeksi. Myös vanhemmilta vippaaminen tai opintolaina ovat vaihtoehtoja.




Muista myös nämä: opiskelijan aakkosia

Akateeminen vartti tarkoittaa sitä, ettei luennoille kannata mennä vielä tasalta vaan vartin yli.

Bolognan prosessi teki opintoviikoista opintopisteitä. Ikiopiskelijat saattavat silti erehtyä puhumaan ovareista noppien sijaan.

Cumu eli cum laude -opinnot tarkoittavat aineopintoja. Ilmausta käyttävät lähinnä neljännenkymmenen vuoden opiskelijat.

Dosentti on tieteellisesti pätevöitynyt henkilö, joka hoitaa dosentin virkaa. Tuttavallisemmin mielipideautomaatti.

Edari eli edustajisto on ylioppilaskunnan korkein päättävä elin eli yliopiston eduskunta.

Fuksi olet sinä, ensimmäisen vuoden opiskelija!

Gradu on opinnäytetyö, jolla sinua pelotellaan armotta alusta asti.

HOPS tarkoittaa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa, joka tehdään yhdessä oppiaineen henkilökunnan kanssa ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Ikiopiskelija eli N:nnen vuoden opiskelija ei lähde yliopistosta kulumallakaan. Nykyisinä hiillostuksen aikoina tämä vaatii erityistä luonteen lujuutta.

Jatko-opiskelija on suorittanut maisterin tutkinnon ja tähtää lisensiaatiksi tai tohtoriksi.

Kypsäri eli kypsyysnäyte eli maturiteetti on esseetyyppinen kirjoitelma, jonka avulla osoitetaan kirjallista ja tieteellistä esitystaitoa. Kypsäristä ei saa arvosanaa, vaan se joko hyväksytään tai hylätään.

Loppumerkintä eli kokonaismerkintä haetaan, kun opintokokonaisuus (esim. perusopinnot) on tehty valmiiksi.

Minerva on valoisa opiskelijaravintola Pinni B:n kakkoskerroksessa.

Noppa on muodikas ilmaisu, jolla viitataan opintopisteeseen.

Ootti on opiskelijaopinto-ohjaaja, jolta voi kysyä vaikka mitä. Yhteystiedot löydät yliopiston nettisivuilta.

Pruju on luennoilla jaettava monisteläjä.

Schoolit ovat tiedekuntien ja laitosten tilalle tulevia tieteenalakohtaisia yksiköitä, jotka käynnistävät toimintansa ensi vuoden alussa. Uudistuksessa oppiainevetoisuuden tilalle tulee laaja-alaisempia ja poikkitieteellisempiä kandidaattiohjelmia.

Tuutori on myöhemmän vuosikurssin opiskelija, joka auttaa fuksia opiskelijaelämän alkuun ja neuvoo, mitä juustoa kaupasta kannattaa ostaa.

Uusintatenttiin on syytä mennä, jos varsinaisesta tulee hylsy.

Vastaanotolla tarkoitetaan yliopiston opettajien ja hallintovirkamiesten useimmiten viikoittaisia vastaanottoaikoja, jolloin he ovat tavattavissa puhelimitse ja henkilökohtaisesti.

YTHS hoitaa terveyttäsi. Toimipisteet sijaitsevat yliopiston kupeessa Kalevantiellä sekä Hervannassa.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto