Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Hakijoita yhä yli 10 000

Tampereen yliopiston hakijamäärä putosi hiukan viimevuotisen ennätyksen jälkeen

Tampereen yliopistoon on valittu tänä kesänä 1582 uutta opiskelijaa eli suurin piirtein saman verran kuin edellisinä vuosina, mutta hakijamäärä putosi viime vuodesta kahdeksan prosenttia. Tänä vuonna opiskelupaikkaa havitteli noin 14 000 hakijaa, mutta viime vuonna hakijamäärä oli kaikkien aikojen korkein eli jopa noin 15 500. Tampereen yliopiston hakijamäärä ei ole ollut vuosiin laskussa, mutta nytkin lasku johtuu viimevuotisen ennätystilanteen tasaantumisesta.

"Meillä oli viime vuonna hakijapiikki, koska valtakunnallinen sähköinen hakulomake oli ensimmäistä kertaa käytössä", Tampereen yliopiston rekisterisihteeri Pia Paulamäki sanoo.

Viime vuonna hakijoita oli 30 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna siitä yksinkertaisesta syystä, että samalla lomakkeella pystyi hakemaan hyvin helposti moneen yliopistoon kerralla.

"Mutta kun vertaa tämän vuoden hakijoita viimevuotisiin, lasku on pieni ja selittyy pitkälti sillä, että kansanterveystieteessä ja näyttelijäntyössä ei ollut tänä vuonna hakua. Nätyyn on kerralla noin tuhat hakijaa", Paulamäki sanoo.


Hakijoista 10 458 osallistui valintakokeeseen, joten kokeiden läpäisyprosentti oli 15. Suosituimpia hakukohteita olivat edellisvuosien tapaan lääketieteen, tiedotusopin, luokanopettajan ja historian koulutusohjelmat. Tukalinta opiskelemaan pääsy oli psykologian ja markkinoinnin oppiaineissa, joissa molemmissa vain kolme prosenttia hakeneista pääsi opiskelemaan.

Helpoimmin opiskelupaikka lohkesi matematiikassa ja tilastotieteessä, jossa oli 532 hakijaa. Kokeeseen osallistui vain 169 hakijaa, mutta silti 272 eli jopa yli puolet hakeneista sai opiskelupaikan. Matematiikassa ja tilastotieteessä on 65 aloituspaikkaa, mutta hyväksymiskirjeen sai todella moni, sillä laitos on varautunut siihen, että harva valittu ottaa opiskelupaikan vastaan. Osa valitaan ilman pääsykokeeseen osallistumista, sillä pitkän matematiikan laudaturilla ja eximialla pääsee suoraan sisään.

"Helppoa ei pääseminen sinänsä ole mihinkään hakukohteeseen. Jos hakukohteeseen on ollut vähän hakijoita, seuraavana vuonna vastaavasti hakijoita on enemmän, koska tilastojen valossa sisäänpääsy näyttäisi helpolta. Tällöin myös pisterajat nousevat, ja sisäänpääsy on myös vaikeampaa", Paulamäki kertoo.

Sekä Tampereen yliopistoon hakeneista että opiskelemaan hyväksytyistä 29 prosenttia oli vuoden sisällä valmistuneita ylioppilaita. Uusien ylioppilaiden suurin prosentuaalinen osuus hakijoista oli bioteknologian koulutusohjelmaan, jossa uusia ylioppilaita oli 42 prosenttia hakijoista. Uudet ylioppilaat lähettivät vähiten hakemuksia terveystieteisiin, joissa tuoreita valkolakkeja oli vain yksi prosentti hakijoista.

"Ehkä bioteknologiassa on lukiopohjalta aika paljon tuttua, mikä kannustaa hakemaan, mutta ei sielläkään ole pelkkää todistushakua, vaan pääsykokeet", Paulamäki sanoo.

On odotettavissa, että nyt valitut opiskelijat eivät jää ikuisiksi opiskelijoiksi. Tuoreen selvityksen mukaan Tampereen yliopistossa tutkinnon loppuun saakka suorittaneiden määrä on korkeampi kuin maassa keskimäärin. Vuosina 2001-2002 aloittaneiden tutkinnon läpäisyprosentti Tampereen yliopistossa oli 61 prosenttia, kun koko maan vastaava luku oli 56 prosenttia.Hertta-Mari Kaukonen, teksti


Vaikein sisäänpääsy

  • psykologia 3%
  • markkinointi 3%
  • yrityksen hallinto 4%
  • tiedotusopinkuvajournalismin linja 5%
  • laskentatoimi 6%

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto