Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tämän minä olen oppinut

Tunnetut naamat paljastavat tärkeimmän yliopistossa oppimansa asian

Tee yhdessä

Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli on koulutukseltaan lääkäri ja lääketieteen tohtori. Vaikka hänen opiskelualansa on hyvin konkreettinen ja vaatii paljon tietoa, hän nimeää tärkeimmäksi oppimakseen asiaksi yliopissa yhteistyön.

"Yhdessä tekeminen on hauskempaa kuin yksin pakertaminen, minkä oivaltamisesta on ollut paljon hyötyä elämässä. Yhdessä on aina enemmän kuin yksin, ja yhdessä tekemisestä saa valtavasti uusia ajatuksia ja elämyksiä."

Rehtori kehottaa uusia opiskelijoita nauttimaan opiskelusta, tutustumaan muihin opiskelijoihin ja olemaan rakentavasti kriittisiä.


"Opiskelu on ihan oikeasti hauskaa ja niin ovat opiskelukaverit ja opettajatkin. Opiskeluaika on tärkeintä aikaa teidän elämässänne. Älkää heittäkö sitä hukkaan."




Ajattele kriittisesti

Vihreiden varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen valmistui viime vuonna yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta. Hänen mielestään yliopiston suurin yksittäinen anti oli kriittisen ajattelun oppiminen.

"Yliopistossa oppii yksittäisiä asioita paljon, mutta ne voi oppia yliopiston ulkopuolellakin. Jokainen ajattelee omalla tavallaan, mutta yliopistossa oppii käsitteellistämään asioita. Yliopistossa opittu analyyttinen ajattelutapa vaikuttaa myöhemmässä elämässä eniten."

Tynkkynen ei osaa vinkata, miten elää opiskelijaelämää, koska hän sivuutti sen täysin. Sen sijaan opiskeluun liittyviä vinkkejä nuorella poliitikolla on tarjota.


"Kannattaa opiskella paljon. Jos nyt saisin tehdä opintoni toisin, ottaisin enemmän kursseja ja pyrkisin valmistumaan nopeammin. Ennen kaikkea kannattaa ottaa sellaisia kursseja, jotka edesauttavat valmistumaan", Tynkkynen nauraa.




Etsi palindromeja

Komiikan sekatyömies Simo Frangén opiskeli Tampereen yliopistossa 80-luvulla sosiologiaa, jolloin hän oppi arvostamaan luennoilla käymistä.

"Jo ensimmäisenä opintovuonna löysin kaverini Pasi Heikuran kanssa erään luentosalin lattialta paperin, jossa oli pari palindromia. Siitä lähti liikkeelle palindromiharrastuksemme, joka jatkuu edelleen viikoittain Alivaltiosihteeri-ohjelmassa."

Myös tylsillä luennoilla kannattaa käydä.

"Tylsillä luennoilla on hyvää aikaa tehdä palindromeja. Ensimmäinen luennolla tekemäni palindromi on tällainen: Â’Ian ainakin, ethän nähteni kania nai.Â’"

Maisteri Frangén kehottaa opiskelijoita käymään riittävästi myös ravintoloissa.


"Yo-talolla törmäsin sekä Pahkasian poikiin että Radio 957:n tyyppeihin. Ilman kapakkaelämää en olisi välttämättä koskaan tavannut heitä ja ajautunut nykyiselle uralleni, johon olen hyvin tyytyväinen."




Liiku ja bailaa

Tampereen yliopistossa psykologiaa 1970-luvulla opiskellut kansanedustaja Pertti Virtanen ei muistele opintojaan hyvällä.

"Opiskelu oli mekaanista ja jopa irvokasta. Siihen kuului paljon asiaan kuulumatonta metodiikkaa ja aivan turhia juttuja, joilla ei tee oikeassa elämässä mitään", Virtanen arvostelee.

Ennen muuta opiskeluajoista jäivät jäljelle ihmissuhteet ja kontaktit. Virtanen oli mukana niin yliopistopolitiikassa vaikuttaneessa Pirkkalainen Nuija -ryhmässä kuin Välikausitakki-yhtyeessäkin. Molempien tarkoituksena oli levittää älyllisen anarkismin ilosanomaa tunkkaisen poliittisessa ilmapiirissä.

"Biisitkin tehtiin suureksi osaksi alakuppilassa", Virtanen muistelee opiskeluaikoina valmistunutta albumia.

"Kierrä, katsele ja tutustu ihmisiin ennen kuin vanhenet ja väsyt", kansanedustaja neuvoo uusia opiskelijoita.


"Pitää liikkua, bailata ja tutustua vapaana olemisen ja sivistyksen mahdollisuuksien kirjoon."




Innostu mistä hyvänsä

Tampereen yliopiston sosiologian emeritusprofessori Antti Eskola opiskeli 1950-luvun loppupuolella Helsingissä. Siihen aikaan yliopistoa ei Tampereella vielä edes ollut.

"Tärkeintä oli oppia, mikä on yliopisto ja minkälaista on yliopistossa toimiminen", Eskola pohtii oman opiskeluaikansa antia.

"Kun tuli yliopistoon senaikaisesta maalaisoppikoulusta, niin se oli hyvin erilainen maailma."
Urasuunnitelmia Eskola kehottaa pohtimaan jo opiskeluaikana.

"Kannattaa tehdä se perusvalinta, että tähtääkö yliopiston ulkopuoliseen ammattiin vai kiinnostuuko yliopistomaailmasta, tieteestä ja tutkimuksesta. Jos olisin tähdännytkin yliopiston ulkopuolelle, olisin keskittynyt yliopistossa eri asioihin."

Uutta opiskelijaa Eskola kannustaa kuitenkin ennen kaikkea innostumaan:

"Tärkeintä on innostua jostakin, ihan mistä hyvänsä. Jos ei innostu mistään, silloin ei oikein hommat suju."




Kokoa opintopiirejä

TietokirjailijaRosa Meriläinen opiskeli Tampereen yliopistossa valtio-oppia 1990-luvulla, jolloin hän oppi intohimoisen suhtautumisen tiedonhakuun.

"Kun törmään uuteen asiaan, menen kirjastoon. Kirjastossa valitsen neljä aiheeseen liittyvää kirjaa - tentillisen verran. Vähemmän tarjoaa liian kapean näköalan."

Meriläinen kehottaa fukseja lukemaan niitä kirjoja, jotka todella kiinnostavat. On myös luvallista käydä eri oppialojen luennoilla osallistumatta tenttiin - ihan vain uteliaisuuttaan.


"Opettajilta voi pyytää lupaa vaihtaa joku tylsänoloinen opus kiinnostavampaan ja suorittaa se vaikka esseellä. Monilla laitoksilla suhtaudutaan suopeasti kaveriporukan omiin opintopiireihin, joissa olen oppinut parhaiten. Niilläkin voi yrittää heruttaa opintopisteitä. Mutta yliopistossa kannattaa olla oppiakseen, ei suorittaakseen opintopisteitä."




Rakenteet haltuun & bändi pystyyn

Kansanedustaja ja muusikko Mikko Alatalo pitää tärkeimpänä oppimanaan asiana Tampereen yliopistossa yhteiskunnallisten mekanismien toimintaa. Hän opiskeli tiedotusoppia vuosina 1970-1985.

“Parasta oli, että opin, miten tärkeää informaation saanti on demokratian kannalta. Kunnollinen tiedonvälitys on todella tärkeää, ettei meillä ole vain hömppää tarjolla. Nythän on ollut aika huolestuttavia lukuja, että ei tiedetä edes, mikä on hallitus."

Alatalo palasi vuosi sitten takaisin opiskelijaksi ja palautti keväällä kandintyönsä, joka käsitteli ääniteteknologian murrosta.

"Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella."

Alatalon mielestä opiskeluissa kannattaa keskittyä kaikkein tärkeimpinä pitämiinsä aineisiin, mutta sosiaalista elämääkään ei kannata unohtaa.


"Perustin opiskelija-aikana bändin Juicen ja Harri Rinteen kanssa ja eikös Alivaltiosihteerikin perustettu Tampereen yliopistossa?"


Oskari Rantala & Hertta-Mari Kaukonen, teksti

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto