Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 09/2011
kansi

Ei hitto, onko se sittenkin oikeassa?

Suomesta poistumista suunnitteleva ufomies Juhan af Grann seuraa, kuinka hänen yli kymmenen vuotta sitten esittämänsä visiot toteutuvat.

Juhan af Grann on rahoittanut elokuvansa itse. Kertomuksensa mukaan hän sai kerran tukea Elokuvasäätiöltä, minkä seurauksena tuenmyöntäjä savustettiin säätiöstä ulos.
Juhan af Grann on rahoittanut elokuvansa itse. Kertomuksensa mukaan hän sai kerran tukea Elokuvasäätiöltä, minkä seurauksena tuenmyöntäjä savustettiin säätiöstä ulos.

Talouskriisi, Lähi-idän tapahtumat ja isot luonnonmullistukset ovat tulleet monelle järkyttävänä yllätyksenä, mutta eivät draamadokumenteistaan tutulle elokuvaohjaaja ja -tuottaja Juhan af Grannille.

Grann kertoo esittäneensä nämä tapahtumat jo 1990-luvulla Uusi ilmestyskirja-televisiosarjassaan, jossa pureuduttiin siihen, mihin ihmiskunnan kehitys on menossa.

"Kaikki on toteutunut, kaikki kuvasymbolitkin. Ne ovat faktaa tänä päivänä", Grann väittää.

"Minua on pidetty hulluna, mutta nyt yhtäkkiä minä saan tilaa jopa Alepan kassalla. Ihmiset ovat orientoituneet maailman tilaan ja ajattelevat, että tuossa se messias menee, annetaan sen mennä. Sen verran informaationi on mennyt perille."


Grannin mukaan ihmiset haluavat keskustelua elämän suurista kysymyksistä - ei viihdettä, talk showÂ’ta tai "muuta tämmöistä löysää paskaa".

"Valtamedia on helisemässä. Asia kilpistyy viikonloppunumeroihin, muu on sivuntäytettä ja jos joku vielä lyö sinne väliin työpaikkailmoituksia, niin hyvä. Ihmisen reviiri ja ajatusmaailma on pieni, ja se on järjestelmän perusta."

Nykyinen länsimainen yhteiskunta onkin Grannin mielestä pahasti sekaisin.

"Meillä on liian isoja palkkoja, ja yhteiskuntarauha ostetaan aina vain pienemmältä joukolta ihmisiä. Ahneus, pahansuopaisuus ja inhottavuus leviävät kuin tauti. Ollaan poliittisessa kriisissä, taloudellisessa kriisissä, ja kirkko ei tiedä mistään mitään", Grann sanoo.

"Nämä kun saadaan jollain tavalla selville, alkaa varsinainen hulibumba."


Grann puhuu siitä, kuinka maailma on tällä hetkellä voimakkaassa liikkeessä.

Demokratian varjolla tehdään mitä vain, vaikka todellisuudessa kyse on vallasta ja taloudellisista intresseistä.

"Ja muualla demokratiaa etsitään, mutta ei tiedetä millaista."

Grann uskoo, että suuri yhteiskuntamuutos tapahtuu politiikan ja talousjärjestelmän ulkopuolelta käsin. Esimakua tästä on antanut Zeitgeist-liike.

"Näiden liikkeiden pitää vain löytää yhteinen synergia."

Grann ei pidä itseään ennustajana, vaan kertoo näkevänsä asiat intuitiona. Median ja kirkon kusitolpaksi aikoinaan joutunut Grann kertoo tietävänsä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta ei suostu enää sanomaan sitä ääneen.

Syyksi Grann sanoo, ettei halua vaikuttaa tapahtumien kulkuun eikä tahdo, että markkinavoimat varastavat hänen ajatuksensa - niin kuin monta kertaa aiemmin.

Jotain hän silti vihjaa.

"Sanoin jo 20 vuotta sitten, että maailman integraatiossa Suomi tulee olemaan eräänlainen luonnonsuojelualue, jota käydään ihmettelemässä."

Grann puhuu mielellään uskonnosta. Hän itse tunnustaa silti olevansa ainoastaan tapakristitty.

Ammattinsa varjolla hän on luonut itse henkilökohtaisen oppinsa, johon kuuluu annos niin jehovalaisuutta, gnostilaisuutta kuin buddhalaisuuttakin.

"Uskonnot ovat paradoksi. Ne, jotka maksavat kirkollisveroa, eivät uskalla puhua kristinuskon estetiikasta mitään. Jos ihmiset omaksuisivat Raamatun moraaliopin, länsimaisen yhteiskunnan ongelmia ei olisi", Grann toteaa.

"Selittäjät löytyvät yliopistosta, mutta hekään eivät uskalla puhua mitään. Yliopiston pitäisi joustaa ja toimia esimerkiksi antiikin Kreikan tyyppisesti, eikä vain lähteä orjalliseen riittiin, jossa vihitään tohtoreita."


Mutta entäs ne ufot?

Grann pitää itsestäänselvänä, että vieraiden sivilisaatioiden edustajia on ollut planeetallamme aina.

"Tulee vielä iso landing."

Elokuviinsa Grann on haastatellut amerikkalaisia upseereita, jotka toimivat hallituksen rahoittamissa salaisissa operaatioissa.

Eräs upseeri kertoi Grannille kahdesta olentoryhmästä, joita upseeri joukkonsa kanssa on pitkään seurannut. Upseerin mukaan nämä olentoryhmät toimivat kuin "galaktinen Punainen risti".

"Britanniassa julkaistiin juuri 9 000 uforaporttia. Ilman Wikileaksia ja sosiaalista mediaa nämä asiat eivät olisi alkaneet kunnolla avautua."

Grann korostaa, että ufouskovaisuuteen ei pidä silti sortua.

"Olen ainoastaan kertonut ilmiöstä. Ja ilmiö on faktaa. Jos ei ole, maailmassa on kolme miljardia ihmistä, jotka ovat täysin hulluja."


Vaikka Grannin viimeisestä elokuvasta on jo kulunut aikaa, elokuvantekoa mies ei ole unohtanut.

Hänen tuotoksensa esitettiin ensimmäistä kertaa putkeen Suomen valkokankailla Lahdessa alkuvuodesta. Yli 10-tuntinen maraton on nyt mahdollisesti lähdössä Suomen-kiertueelle.

"Nämä filmithän ovat eräänlaisia pilotteja. Jokaista näistä olisi voinut jatkaa ainakin 10 tuntia. Mutta aika ei silloin ollut otollinen näille asioille", Grann kertoo.Kalle Heino, tekstiJuhan af Grann

Heikki Juhani Granniksi kastettu poika syntyi Kuopiossa vuonna 1944.

Asui lapsuutensa Kuopiossa Martti Ahtisaaren ja Paavo Lipposen naapurissa.

Työskenteli pitkään Mainostelevisiossa, jossa teki muun muassa dokumentin Urho Kekkosesta.

Tullut tunnetuksi muun muassa palkituista televisiosarjoistaan Ufot ja paranormaalit ilmiöt (1995), Uusi ilmestyskirja (1998) ja Tunkeilijat (2002).

Myy parhaillaan asuntoaan Espoon Olarissa ja suunnittelee toimivansa jatkossa ulkomailta käsin.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Häh (05.09.11, kello 10:40)

    Onko Juhan af Grann tosissaan vai vuosia jatkunut performanssi?

  2. Af Grann (05.02.12, kello 12:05)

    Jes! Tuoreehkoja uutisia Juhan af Grannista. Olinkin jo pohtinut, onko af Grann poistunut julkisuudesta kokonaan. Rauni-Leena Luukanen-Kildestäkin kuulee enää niin harvoin. Huonosti ovat ufoskenen asiat.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto