Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 09/2011
kansi

Pänttää tenttiin tomaattien avulla

Pomodoro-tekniikka on italialaisen Francesco Cirillon kehittämä yksinkertainen ajanhallintamenetelmä

Artikkelia kirjoittaessani tietokoneellani tikittää 25 minuuttiin säädetty ajastin. En saa katsella Facebook-tiliäni, tarkastaa sähköpostejani tai puuhata muutakaan asiaan kuulumatonta ennen kuin ajastin ilmoittaa 25 minuutin kuluneen. Nyt keskitytään kirjoittamiseen ja vain kirjoittamiseen. Kun ajastin pirahtaa, pidän viiden minuutin tauon. Tämä neljä kertaa ja sitten pidän pidemmän puolen tunnin tauon.

Kyseessä on yksinkertaistetussa muodossaan italialaisen Francesco Cirillon 80-luvulla kehittämä Pomodoro-tekniikka. Pomodoro on italiaa ja tarkoittaa tomaattia. Tekniikan nimi tulee Cirillon yliopisto-opiskelijana käyttämästä tomaatin muotoisesta keittiöajastimesta.


Opiskelijat ja ammattilaiset ympäri maailmaa käyttävät tekniikkaa maksimoimaan työtehoa, tuottavuutta ja keskittymistä. Lehtiartikkelin kirjoittamisen lisäksi tekniikkaa voi käyttää hyvin myös esimerkiksi yliopiston pääsykokeisiin valmistautumiseen. Niin tein itsekin tänä vuonna, ja vaikka opiskelupaikka ei minulle tällä kertaa auennutkaan, tuli tekniikan teho silti todistettua.

Markkinoinnin pääsykoekirjojen 867 sivun kahlaamiseen kului nimittäin vain 52 pomodoroa, ajassa taukoineen mitattuna siis 32,5 tuntia jaettuna kolmelle päivälle. Yli tuhannesta hakijasta sisään pääsi 20. Itse sijoituin varasijalle 13, mikä ei minusta ole viikonlopun lukemisella lainkaan hassummin. Tiedotusopin kirjoihin puolestaan meni vain 15,5 tuntia, ja opiskelupaikka jäi seitsemää pistettä vajaaksi.

Keskittyminen on luonnollisesti yksi tärkeimmistä luetun sisäistämiseen vaikuttavista seikoista. Myös lukunopeus vaikuttaa, mutta päinvastoin, kuin voisi kuvitella: mitä nopeammin luet, sitä paremmin omaksut.

Kello soi, tauko.

Tekniikan salaisuus perustuu siis intensiivisiin työrupeamiin, joiden välissä pidetään lyhyitä taukoja. Tärkeää on myös pomodorojen sisällön ennalta suunnittelu. Tämän pomodoron minä käytän 16 sivun lukemiseen, muistiinpanojen tekemiseen tai mindmapin laatimiseen.


Pomodoron, eli 25 minuutin yhtäjaksoisen työskentelyn onnistumisesta ilman keskeytyksiä tai ulkopuolisia häiriöitä saa runsaasti onnistumisen iloa. Lyhyet keskittymisen jaksot rohkaisevat tietoisesti välttämään häiriöitä ja täydellisen pomodoron onnistuminen motivoi keskittymisen säilyttämiseen entisestään.

Tekniikkaan kuuluu myös se, että jos sinua kuitenkin häiritään tai sinulle iskee pakottava tarve tarkastaa tämän illan television ohjelmatarjonta, pomodoro menee pilalle. Pomodoro joudutaan silloin keskeyttämään ja kirjaamaan ylös epäonnistuneena.

Ihmeitä ei tekniikka tee, vaan kertaus on opintojen äiti, luki kirjansa sitten miten tahansa.Ville Ilkkala, teksti


Pomodoro-tekniikka

1. Valitse tehtävä

2. Säädä ajastimeen 25 minuuttia

3. Työskentele keskeytyksettä,

kunnes ajastin soi

4. Kirjaa lyhyesti ylös, mitä teit

5. Pidä viiden minuutin tauko

6. Neljän tomaatin jälkeen pidä

noin 15-30 minuutin tauko.


Näin pänttäät tenttiin

1. Hanki yksinkertainen keittiöajastin, jossa on minuuttiasteikko.

2. Paina mieleesi opiskeltavan kirjan sivumäärä. Vähennä siitä alun tyhjät sivut ja sisällysluettelot.

3. Arvioi, montako sivua pystyt lukemaan 25 minuutissa, jos olet tehokas.

4. Jaa kirjan sivumäärä tekemälläsi arvioilla. Nyt sinulla on arvio kirjaa varten tarvitsemiesi pomodorojen (25 minuutin periodien) määrästä.

5. Säädä ajastin 25 minuuttiin

ja ryhdy lukemaan.

6. Kun ajastin hälyttää, katso sivunumero ja merkitse tulos ylös.

7. Säädä ajastin viiteen minuuttiin ja tee jotain aivan muuta.

8. Kun olet tehnyt useita pomodoroja, voit verrata, kuinka hyvin todellinen lukunopeutesi vastaa alussa tekemääsi arviota.

9. Neljän pomodoron jälkeen pidä puolen tunnin tauko.

10. Jos keskittymisesi herpaantuu kesken pomodoron, pidä viiden minuutin tauko heti ja merkitse pomodoro pieleen menneeksi.

11. Voit soveltaa tekniikkaa lisäämällä esimerkiksi muistiinpanojen ja miellekarttojen teolle omia pomodoroja lukemisen väliin.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. santtu (03.10.11, kello 20:37)

    Nyt pistetään tekniikka testiin, on nimittäin niin tylsää luettavaa edessä ja vielä englanniksi että ei tästä ilman apukeinoja selvitä.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto