Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Juha Seppälä kirjoittaa rahasta

Mr. Smith saa lukijan pään pyörälle mutta vakuuttaa tylyydessään

Mukavuudenhaluisen lukijan kannalta Juha Seppälän uudessa romaanissa on monta asiaa pielessä. Se ei sisällä koukuttavaa rikosjuonta, jonka puuttumista jo kirjan kertojakin pitää ongelmana. Henkilöhahmoihin on vaikea tarttua, ne kun eivät tahdo pysyä rooleissaan, vaan sekoittuvat keskenään ja karkaavat käsistä. Ne eivät käyttäydy ollenkaan niin kuin romaanihenkilöiden odottaisi käyttäytyvän.

Keskushenkilönä ja yhtenä kertojana on salaperäinen konsultti ja ongelmanratkoja Mr. Smith, joka selvittelee isoisänsä Herra Schmidtin tarinaa. Romaani alkaa 1800-luvun Pietarista, mutta ei tietenkään malta siellä pysyä. Lopulta teos on äärimmäisen ajankohtainen: siinä vellotaan rahoituskriisin ytimessä, Facebookin ja Big Brotherin kyllästämässä todellisuudessa, joka on kaikkinensa täysin konkurssikypsä.

Seppälä kuvaa romaanissaan maailmaa, jossa hallitsee raha. Tässä maailmassa kuva terävöityy vuosi vuodelta, pikselit kasvavat ja resoluutio paranee, mutta kukaan ei lopulta tiedä, mitä kuva esittää. Mr. Smith on ladattu täyteen nykytodellisuudesta tuttua epävakauden ja orastavan kaaoksen tuntua.

Romaanin laajaan henkilögalleriaan kuuluvat nimihenkilön ohessa muun muassa kirjailija Erkka Torro, laitapuolen kulkija Rane ja tämän rakkauden kohde Briscilla, eläköitynyt päätoimittaja Orvo Manninen ja tämän älypuhelinpalveluita kehittelevä poika. Hurjimmassa jaksossa lennätetään Jouko Turkka itse Saatanan kanssa kuuhun katsomaan maailman tuhoa. Epäonnisten hahmojen kohtalot limittyvät toisiinsa ja luovat romaaniin kaleidoskooppimaisen rakenteen. Vastapainona on Seppälän täsmällinen lause, joka loistaa kirkkaana majakkana hämäryyden keskellä.

Mr. Smith ei ole mukava eikä helppo kirja. Se ei ole viihdettä, vaan graniitinkovaa ja arvokasta kirjallisuutta. Seppälä tylyttää ja saarnaa, viiltää kylmästi kuin kirurgi. Se sattuu mutta parantaa.


Juho Hakkarainen
****
Juha Seppälä: Mr. Smith. WSOY 2012. 279 s.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto