|
Viime perjantaina Itä-Suomen yliopistossa tarkastettu Auri Pakarisen väitöstutkimus kertoo sen, minkä moni korkeakoulupolitiikan saralla huseerannut on pannut merkille useasti: maamme lainvalmistelu on puutteellista. Lait valmistellaan kiireellä ja sidosryhmien kommenttikierroksia järjestetään valitettavan usein vasta siinä vaiheessa, kun lain sisällölliset linjaukset on jo päätetty. Lainvalmisteluun pääsevät vaikuttamaan tuntuvimmin elinkeinoelämä ja työmarkkinajärjestöt.
Lakien vaikutusten arvioinnissa puhaltavat kansainväliset tuulet. Oikeusministeriöstäkin myönnetään, että vaikutukset taloudelliseen kasvuun ja elinkeinoelämän kilpailukykyyn kyllä syynätään, mutta se, miten tuleva laki vaikuttaa tavallisen kansalaisen elämään, on toisarvoista. Sama trendi on tuttu muistakin EU-maista.
Väitöstutkimuksesta käy ilmi myös sellainen seikka, että eduskunta on välillä autuaan pihalla siitä, mistä päättää. Lakien vaikutukset jätetään pimentoon etenkin silloin, kun ne ovat haitallisia jollekin ryhmälle.
Ylioppilaskunnan tärkein tehtävä on opiskelijoiden edunvalvonta. Huonot lainvalmisteluprosessit ovat tuttuja ennen kaikkea koulutus- ja sosiaalipoliittisilla sektoreilla. Vähän väliä perustetaan työryhmiä, joissa mietitään, miten opiskelijoiden elämästä tehtäisiin taas vähän hankalampaa.
Uudistusten, rajoitusten ja kokeilujen myllerryksessä opiskelijan oikeusturva joutuu helposti koetukselle. Tämä tarkoittaa, että ylioppilaskunnasta eivät työt lopu!
Niina Jurva
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen