Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Joutomaa kukkii

Viiden hengen yhdistys loihti Näsijärven rantaan monipuolisen kulttuurikesän.

Talkoovoimin Aspinniemeä elävöittäneet Nina Kulo (vas.), Heidi Kervinen, Liina Luoma, Mikko Kyrönviita ja Heini Ylijoki  ovat siitä harvinaista porukkaa,  että he tekivät puheista totta. Taustalla näkyvä kontti toimii keikkapaikana.
Talkoovoimin Aspinniemeä elävöittäneet Nina Kulo (vas.), Heidi Kervinen, Liina Luoma, Mikko Kyrönviita ja Heini Ylijoki ovat siitä harvinaista porukkaa, että he tekivät puheista totta. Taustalla näkyvä kontti toimii keikkapaikana.

Tärkein asia ensimmäisenä: Aspinniemeen ehtii katsomaan ulkoilmaelokuvia Aviisin ilmestymispäivänä, perjantaina 31. elokuuta. Syyskuun alussa paikalla on enää talkoolaisia siivoamassa jälkiä. Hetken versonut Näsijärven ranta kuihtuu jälleen hiekkakentäksi.


Kaupungin parhaalla paikalla sijaitseva joutomaa on surullinen esimerkki hukatuista mahdollisuuksista. Ranta-Tampellaksikin kutsutun alueen kohtalosta on tehty monta suunnitelmaa, mutta tyhjänä se on pysynyt jo parikymmentä vuotta.

Kuluneena kesänä alue on kuhissut elämää. Siellä on järjestetty esimerkiksi keikkoja, dj-iltoja, fillaripaja ja viiden minuutin festivaalit. Kesäsiirtolaksi kutsuttu projekti on tuonut Aspinniemeen esiintymislavan, skeittirampin ja kahvilan. Aaltojen loiskeessa ovat kasvaneet myös yliopiston kampusviljelijöiden säkkiviljelmät.

Kiitos kaikesta kuuluu viiden hengen porukalle. Mikko Kyrönviita, Heidi Kervinen, Nina Kulo, Liina Luoma ja Heini Ylijoki perustivat vuosi sitten Hukkatila ry:n, jonka tavoite on kaupunkitilan ja -kulttuurin elävöittäminen sekä joutomaan hyödyntäminen.

"Meistä jokainen oli katsellut Aspinniemeä sillä silmällä, että tuolla pitäisi järjestää jotakin", kertoo Mikko Kyrönviita. "Viime syksynä ajatus lähti kehittymään."

Hukkatilan jäsenet ovat siitä harvinaista porukkaa, että he tekivät puheista totta. Alueen omistava rakennusyhtiö YIT antoi maanittelujen jälkeen luvan Aspinniemen käytölle maaliskuussa. Muutamassa kuukaudessa yhdistys onnistui polkaisemaan tyhjästä kaiken tarvittavan.

He saivat suostuteltua tukijoiksi esimerkiksi kaupungin kulttuuritoimen, Tampereen sähkölaitoksen ja Pirkanmaan jätehuollon. Tukijoukkojen ansiosta rannalla on soinut musiikki ja bajamajaankin päässyt.

"Hauskaa on ollut, mutta kyllä tekemistä on riittänyt! Kaikki me viisi vietimme kesän tiiviisti Tampereella", naurahtaa Heidi Kervinen.

"Enpä olisi muuten nauttinut sadekesänä näin paljon ulkonaolosta. Nyt olen ollut ulkomailla Aspinniemessä."


Kesäsiirtolan päättäjäiset huipentavat hienon tapahtumakokonaisuuden. Kun elokuun viimeisen päivän ilta hämärtyy, Aspinniemessä tuijotetaan ulkoilmaelokuvia. Kohokohtana on sarja tuoreita Future Shorts -lyhytelokuvia ja Julien Templen ohjaama Requiem For Detroit vuodelta 2010. Näytökset Hukkatila ry toteuttaa yhdessä Arkkitehtuuriviikon ja Pirkanmaan Elokuvakeskuksen kanssa.

"Ottakaa viltit mukaan. Penkkejä meillä on", Nina Kulo vinkkaa.


Tähän mennessä Kesäsiirtolan suurin yleisömenestys on ollut Viiden minuutin festarit, joiden esityksiä oli seuraamassa satoja ihmisiä.

"Täytyy hattua nostaa järjestäjille", kehuu bändikontissa soittanut The Torrances -yhtyeen Jussi Ritvasalo.

"Ilman esiintyjiä ei olisi mitään. Mutta varsinaisena pointtina ei ole se, että täällä soittaa joku tietty bändi, vaan se, että tämä alue on saatu käyttöön. Se on yhdistyksemme pohjimmainen tavoite", selventää Kyrönviita.

"Toinen tärkeä asia juttu on, että ihmiset tekevät itse, eivätkä ole vain vastaanottajina."

"Koko kesänä alueella ei ole ollut minkäänlaista ilkivaltaa. Varmasti auttaa, että skeittaamassa on aina porukkaa", iloitsee Kervinen.


Hukkatila-porukan ensi kesän suunnitelmat ovat vielä avoinna. Toisaalta heitä houkuttaisi jatkaa hyvin alkanutta matkaa Aspinniemessä, mutta:

"Tästä on oppinut niin paljon, joten tulevaisuudessa voisi tehdä asioita eri tavalla. Ehkä emme järjestä jatkossa mitään näin suurta kokonaisuutta, vaan pienempiä juttuja."

Talkootyöläisiä on kannustanut palava into ja tunne siitä, että he tekevät jotakin tärkeää.
"Kun homman kokee mielekkääksi, se kannustaa. Kävijöiltä saatu positiivinen palaute on ollut tosi tärkeää", kertoo Kervinen.

Että menkäähän perjantai-iltana katsomaan ulkoilmaelokuvia, kun se kerrankin on mahdollista. Muistakaa myös avata suunne ja antaa palautetta.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. M z Pitkänen (05.09.12, kello 23:53)

    Oli Tampereen kesän kovin, paras ja mojovin yllätys pyöräillä tuonne mitään aavistamatta keskelle heinäkuista bändi-iltaa.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto