Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yökukkujat, polttakaa herätyskellonne

Pirteä aamuihminen pinkaisee kymmenen kilometrin juoksulenkille aamukuudelta. Hän ei käsitä, miksi jotkut viitsivät maata vielä kahdeksalta. Nukkuviltahan menevät hyvät aamut hukkaan.

Eivät mene! Ne menevät nukkumiseen, ja nukkuminen on kuin rahaa pankkiin laittaisi. Miksi aamut olisivat arvokkaampia hetkiä kuin yöt?


"Hei sinä yökukkuja: Jopa sinusta voi tulla pirteä aamuihminen. Näillä vinkeillä parannat aamujesi energiatasoa huomattavasti", neuvoo MTV3.fi.

En tiedä, miksi minun pitäisi olla pirteä aamuihminen. Lehmät pitää lypsää aamuvarhaisella, mutta harvalla meistä on navetta. Minä en vaadi aamuihmisiä valvomaan pitkään, joten älkööt hekään vaatiko minua nousemaan kukonlaulun aikaan siksi, että heille se sopii.

Jos koettaisin esittää aamuihmistä, taistelisin synnynnäistä rytmiäni eli kronotyyppiä vastaan. Jotakuinkin puolet ihmisistä on aamuvirkeitä, puolet iltavirkeitä. Unitutkija Mikael Sallisen mukaan joka viides meistä on voimakkaasti aamu- tai iltatyyppinen.

Tutkimusten mukaan aamuihmiset ovat usein optimistisia, oma-aloitteisia ja tunnollisia. Heidän väitetään pärjäävän työurallaan yökukkujia paremmin. Meitä yökukkujia lohduttanee se, että meidän sanotaan olevan luovempia, älykkäämpiä ja ulospäinsuuntautuneempia.


Sähkövalo on ollut käytössä yli sata, verkkokin pian parikymmentä vuotta, mutta ajatukset ja arvokäsitykset sopeutuvat tekniikkaa hitaammin. Edelleen kuvitellaan, että kunnon ihmiset nousevat aikaisin. Aamu-unisuus ja iltavirkeys liitetään laiskotteluun, kun taas aamuvirkkuja pidetään tehokkaina.

Maaseudulla asuvat sukulaiseni heräävät laittamaan valot päälle aamuviideltä. Sen jälkeen he palaavat takaisin nukkumaan. Valot pitää laittaa, koska muuten naapurit huomaavat, että "talossa laiskotellaan".

Yhteiskunta pakottaa myös kaupunkilaiset laahustamaan pulpettiensa taakse aamuvarhaisella. Jopa yliopiston työntekijöiden oletetaan saapuvan kököttämään kammioihinsa viimeistään kello 9.30. Se on aamuvirkeän mielestä hirvittävän myöhään, mutta yökukkujan mielestä sekin saattaa olla turhan aikaisin. Yhteiskunnan rytmi on aamuihmisten sisäisen kellon mukainen, joten he harvoin hahmottavat asiassa mitään ongelmaa.

Väärään rytmiin pakottaminen ei ole edes elinkeinoelämän näkökulmasta järkevää. Jos ihminen joutuu toimimaan täysin vastoin luontaista rytmiään, hänestä ei saa parhaita tehoja irti. Väsymys ja univaje vaikuttavat eniten monimutkaisiin älyllisiin toimintoihin, kuten loogiseen päättelyyn ja suunnitteluun. Väsyneenä myös tarkkaavaisuus, keskittymiskyky ja työmotivaatio heikkenevät nopeasti.

Tärkeintä kai on se, mitä saa aikaan - ei se, mihin vuorokaudenaikaan on valveilla. Miksi ihmeessä ajatustyötä pitäisi tehdä juuri aamulla?


Yökukkujat, nouskaa kapinaan. Unohtakaa sosiaalinen teatteri. Polttakaa kaikki kolme herätyskelloanne, jos suinkin voitte.

Hitaasta heräämisestä ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, sillä myös keskiyöllä voi mennä juoksulenkille. Tarvittaessa suorituksella voi kehuskella iltayhdeksältä nukahtaneelle pirteälle aamuihmiselle.


Seppo Honkanen
Kirjoittaja on Aviisin päätoimittaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (12)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Yöt ovat ihmisen parasta aikaa (02.09.12, kello 13:53)

  Toistaiseksi elämme edelleen agraariyhteiskunnassa muodostuneiden rytmien perusteella. Yhteiskunnan muuttuminen kestää pitkään, mutta olen aivan varma, että muutaman kymmenen vuoden päästä maailma on unirytmien(kin) suhteen paljon nykyistä joustavampi ja moniarvoisempi. Sitä odotellessa.

 2. Maanantaiaamu (03.09.12, kello 10:27)

  Suurkiitos tästä!

 3. Jes! (03.09.12, kello 13:11)

  Loistava kirjoitus, täyttä asiaa!

 4. Samppa Leino (03.09.12, kello 14:47)

  Itse en herää koskaan ennen kahtatoista ja valvon joka yö noin kolmeen. Ja toimii kuin tauti! Olen sellaisella alalla, että tällainen rytmi on mahdollinen, ja äärimmäisen kiitollinen siitä, koska olen voimakkaasti iltarytminen. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Aihe on jäytänyt itseänikin jo toistakymmentä vuotta, ja on tehnyt mieli kirjoittaa siitä jonnekin.

 5. Juuri näin (04.09.12, kello 10:54)

  Tosiaankin nämä "pirteät aamuihmiset", jotka nukahtavat itse iltayhdekseltä, vaativat muitakin nukkumaan ajoissa, mutta eivät yhtään kunnioita muiden aamu-unta! He huutelevat huomenia aamukuudelta, kolistelevat tietoisen äänekkäästi ja uskovat olevansa parempaa väkeä, koska ovat hereillä aamulla. He ovat ehkä maailman ärsyttävimpiä. Lisäksi he eivät edes ymmärrä, miksi he ärsyttävät.

 6. Raija Koskenalho (04.09.12, kello 21:04)

  Olen selvästi väli-ihminen.On hienoa herätä aamulla katsomaan säätä kuten tänään niin kauniina syysaamuna,mutta,mutta kahvikupikupin jälkeen maistuu pienet tunnin parin torkut makealle.Ja aina on huono omatunto miksi en lähde käyntiin ja liikkeelle.En ole eläkkeellä.Olen omaishoitaja,ja järjestelen itselleni ne torkut huonolla omallatunnolla .Onko järkeä.Vietti voittaa.

 7. Yöelätti (06.09.12, kello 2:51)

  Kiitos, olipa ihana luettavaa! Olen luonnostani yökukkuja, luovimmillani yhden aikaan yöstä. Jos saan olla päivänkin vapaalla rytmini kääntyy automaattisesti siihen, että nukun iltapäivään ja valvon aamuviiteen. Alan herätä kunnolla vasta iltakuudelta ja mitä pidämme yö kiitää, sen kovemmassa iskussa olen. Aikaiset heräämiset aiheuttavat minussa yöllisistä nukkumisista huolimatta ennemmin tai myöhemmin migreenikohtauksia.

  Arvatkaapa mihin aikaan luen ja kommentoin tätä? Aivan, Kello 2:50. Ja ajattelin ryhtyä tässä maalaamaan vielä ennen nukkumaan menoa!

 8. Jute (14.09.12, kello 4:33)

  AIVAN MAHTAVAA!

  En siis olekkaan syrjäytynyt, vaan "luovempi, älykkäämpi ja ulospäinsuuntautuneempi."
  Opinnot mulla jäi kyllä kesken, mutta niinhän jäi Jobsilla, Gatesilla ja Zuckerbergilla. Kerrankin on jotain sanottavaa Hatanpään tädeille...

 9. Yökukkuja (26.09.12, kello 12:38)

  Itsekin olen yöihmisiä, mutta tässä kirjoituksessa ei ole tarkistettu faktoja kovinkaan huolellisesti, nimittäin keskiyön juoksulenkit eivät todellakaan ole hyväksi. Lenkillä kävijät lenkkeilevät syystä aamulla, sillä he ovat saaneet lepoa, mutta eivät ole vielä ehtineet syömään, jolloin rasvan kulutus on tehokkaimmillaan. Mikä tahansa kuntoilu myöhään illalla/yöllä ei ole tehokasta.

 10. Seppo Honkanen / Aviisi (26.09.12, kello 13:20)

  Kiitos palautteesta!

  Jutun varsinainen ydin ei ole se, että nimenomaan keskiyöllä kannattaisi lenkkeillä - mutta keskiyölläkin VOI lenkkeillä, jos se hyvältä tuntuu. Koetan sanoa, että ollakseen "hyvä ihminen" kenenkään ei tarvitse sosiaalisen paineen pakottamana nousta aamukuudelta juoksemaan, jos se ei tunnu hyvältä. Toisille aamuaerobinen tietysti sopii.

  Mitä faktoihin tulee. Ainakaan tyhjällä vatsalla suoritettu aamulenkki ei ole kovin monen asiantuntijan mielestä erityisen hyödyllistä, vaikka se onkin laajalle levinnyt kuntoilumyytti.

  Aiheesta suomeksi esimerkiksi tuolla: th-valmennus.blogspot.fi/...

 11. Onneksi ei ole navettaa (25.10.12, kello 16:06)

  "Ylös, ulos ja lenkille" -ajatustapa on muutenkin ihan järjetön, koska loukkaantumisriski on jäykin jäsenin silloin suurimmillaan. Jonkun tutkimuksen mukaan turvallisinta ja tehokkainta on liikkua iltapäivällä neljän aikaan.
  Kello on nyt 16, mukava fiilis kun olen voinut käynnistellä päivän alkamista pari tuntia ja nyt voi ryhtyä töihin.

 12. Aki Iltaihminen (14.11.12, kello 22:37)

  Aamuihmiset on vaan niin laiskoja että kun 9aikaan pitäs lähteä tekemään koiran kanssa 15kilometrin lenkki ni ei, ku nukkumaan pitää mennä. Laiskat aamuihmiset. Pyh!

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto