Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Taiteilijaelämää nitro kielen alla

Näyttelijälegendat muuntautuvat höperöiksi oopperatähdiksi.

Kvartetti (Quartet)
Tampereen Komediateatteri
Käsikirjoitus Ronald Harwood
Ohjaus Panu Raipia
Ensi-ilta 24.8.2013Elämä on ympyrä. Niin luulen Ronald Harwoodin halunneen sanoa. Harwoodin käsikirjoittamassa Kvartetti-esityksessä loppumetrit muistuttavat alkuruutua, vanhuus lapsuutta: suunnaton ilo saattaa löytyä marmeladista, aikakäsitys on kadoksissa ja juuri silmänräpäys sitten saatettiin hyvinkin olla Intiassa.

Ohjaaja Panu Raipia on saanut haalittua nimekkään näyttelijäjoukon (Tuija Vuolle, Heikki Nousiainen, Esko Roine, Liisamaija Laaksonen) samalle lavalle. He esittävät neljää entistä oopperalaulajaa, jotka jakavat saman vanhainkodin. Nykyhetki koostuu oopperalavojen ja aplodien määrien muistelusta. Samalla yritetään valmistautua vielä yhteen esiintymiseen.

Näyttelijöiden suhteen odotukset ovat sen verran korkealla, että laahaavasti etenevä esitys ihmetyttää katsojaa kuin Lumia-puhelin Korkeasaaren berberiapinaa. Esitys nilkuttaa vaivalloisesti kohdistumatta mihinkään. Aivan kuin Raipia olisi luottanut siihen, etteivät kokeneet näyttelijät tarvitse kummoistakaan ohjausta.

Harwoodin teksti perustuu pitkälti oikeaan ajoitukseen. Muistikatkoksen on tultava juuri sinä vaiheessa, kun muistia eniten tarvitsisi. Kun ajoitus ei toimi, katsoja on koko ajan sen verran edellä, ettei mikään pääse kunnolla yllättämään. Laitosmaisempi sisustus ja pysähtyneempi äänimaailma saattaisivat kiinnittää henkilöhahmot paremmin vanhainkodin ympäristöön.

Helsingin kaupunginteatterissa Kvartettia esitettiin suuren suosion vuoksi ennätykselliset yhdeksän vuotta (2002-2011). Tampereella tiloja tuskin tarvitsee varata ihan yhtä pitkäksi aikaa.


**Sanna-Kaisa Lähdeaho| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto