Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Keijolla on asiaa

Sami Rajakylä tekee esikoisteoksessaan kriittisiä havaintoja yhteiskunnasta.

Untitled Document

Rajakylä, Sami
Pätkärunoilija
2013, Johnny KnigaKirjoittavan ihmisen pahin pelko on, että häneltä julkaistaan ainoastaan oma kuolinilmoitus. Näin tuumii Keijo Nieminen, kirjoittamista harrastava Kela-virkailija. Ientulehduksesta kärsivän Keijon itsetunto on kadonnut rasvakerroksen alle, sielu huutaa naisseuraa ja mieli humalaan vievää kaljalastia.

Keijo on Sami Rajakylän (s. 1979) esikoisteoksen päähenkilö. Pätkärunoilija-teos naureskelee jumittuneelle kirjailijakuvalle, jossa uskottavaksi kirjailijaksi synnytään viinan ja kärsimysten kautta. Rajakylä käy päähenkilönsä kautta läpi eri yhteiskunnan ilmiöitä, aina Anders Breivikistä miesten seksuaaliseen häirintään. Päällimmäiseksi jää silti tunne, että Rajakylä ei rakasta itse luomaansa henkilöhahmoa. Keijo jää inhorealistiseksi karikatyyriksi, pitkitetyksi naurunaiheeksi, johon lukijan on vaikea saada kunnon kosketusta.

Tämä ei sulje kuitenkaan pois sitä, että Rajakylä on taitava kirjoittaja. Kustannustoimittajan punakynä olisi silti saanut heilua vielä toistamiseen. Löysät lauseet syövät terävyyttä onnistuneilta kohdilta siinä määrin, että lopputulos vaikuttaa keskeneräiseltä. Se on harmillista, sillä Rajakylässä olisi selvästi ainesta yhtenäisemmän tekstin tuottajaksi.

Terävämmillään Rajakylä on tajunnanvirtaa muistuttavissa julistuksissa:

"Lasta tarvittiin kiristämään kahleita siinä vaiheessa, kun seksistä ei enää ollut parisuhteen liimaksi. Tämä vaihe oli yleensä edessä kun rivitaloa on pari vuotta maksettu eikä uudesta kulmasohvasta ollut elämän kohokohdaksi."


**1/2


Sanna-Kaisa Lähdeaho| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto