Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Tv-huumorin puuttuva rengas

Untitled Document

Jopen videokoulu
Vizor Oy/MTV3 1993Kesällä 1993 MTV3-kanavalla esitettiin erikoinen tv-sarja, Jopen videokoulu.

Jope Ruonansuun tähdittämä sarja kertoi videokameraostoksille saapuvasta Immosta (Ruonansuun silloinen aisapari Tommi Reponen), jota videokamerakaupan myyjä Linssi (Ruonansuu) lähtee opastamaan kesän ajaksi videokuvaamisen saloihin.

Sarja yhdisteli omituisesti sketsihuumoria, 1980-luvun videokuvausoppikirjameininkiä, julkkisten cameo-rooleja, musiikkivideoita Jopen biiseistä ja edesmenneeltä Kolmoskanavalta käyttämättä jääneitä Amerikan hauskimmat kotivideot -pätkiä, joita Ruonansuun ja Reposen hahmot kommentoivat hervottomasti hihittäen.

Lupauksiaan laajoista videokuvausopeista sarja ei lunastanut, mutta halvasta ja köykäisestä toteutuksestaan huolimatta se oli näin jälkikäteen ajateltuna kokeellisuudessaan jopa pioneerimainen tekele suomalaisessa televisiossa. Sen välillisiä vaikutuksia voi etäisesti nähdä niin Jopen omassa Jopet-showÂ’ssa kuin esimerkiksi Putouksessa, jonka kaltaisia improvisaatioformaatteja suomalaiseen televisioon yritettiin kovasti kehittää jo 1990-luvun alussa.

Jopen videokoulu oli lopulta melko suosittu tv-sarja, mutta sen syntyjuuret koituivat sen kohtaloksi ja ajoivat sarjan esityskesänsä jälkeen harmillisesti lopulliseen kadotukseen - myös tekijöiltä itseltään.

“Syy, miksi sinänsä aika suosittu kesäsarja jäi uusimatta ja masternauhat tuhottiin, oli jenkkimateriaalin esitysoikeuksissa. Kolmonen oli maksanut vain yhden esityskerran", sarjan tuottanut Jaakko Visuri muistelee.

Onneksi kaapistani löytyi tänä kesänä eräs vhs-nauha...Kalle Heino| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Hese (23.10.13, kello 11:03)

    Mitä mitå mitä...? tahtoo kopion siitä vhs nauhasta....laitappa sähköpostia...
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto