Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Herrojen salaiset rituaalit

Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva arvokas kivitalo kätkee sisäänsä kolme temppeliä, yksityisravintolan ja kirjaston. Niissä harmaahiuksisten miesten veljeskunta kokoontuu suorittamaan seremonioitaan.

Ei voi olla sattumaa! Tampereen keskustan kirkot muodostavat vapaamuurareihinkin liitetyn pentagrammi-kuvion, jonka keskellä on Keskustorin Vanha kirkko. Sitä pidetään alan piireissä saatanan voimakkaimpana symbolina. Karttaan väkisin istutetussa kuviossa on tosin pieni ongelma: se vaatii Ratinan niemeen merkityn ”Salaisen kirkon” keksimistä.
Ei voi olla sattumaa! Tampereen keskustan kirkot muodostavat vapaamuurareihinkin liitetyn pentagrammi-kuvion, jonka keskellä on Keskustorin Vanha kirkko. Sitä pidetään alan piireissä saatanan voimakkaimpana symbolina. Karttaan väkisin istutetussa kuviossa on tosin pieni ongelma: se vaatii Ratinan niemeen merkityn ”Salaisen kirkon” keksimistä.


Lue koko artikkeli näköislehden sivuilta 10-13!


Kivitalon sisäpihalla on huomaamaton ovi. Se voisi olla aivan mikä tahansa ovi, ellei sen yläpuolella olevaa valaisinta koristaisi harpin ja suorakulman muodostama kolmio. Valaisimen keskellä on maailmankaikkeuden arkkitehtiä symboloiva kirjain G.

Harmaahiuksiset, smokkeihin pukeutuneet miehet livahtavat ovesta veljeskuntansa tiloihin. Niihin kuuluvat kolme temppeliä, kirjasto ja 150 paikkainen klubiravintola. Kyseessä on miesten valtakunta. Eikä ihan keiden tahansa miesten, vaan esimerkiksi lääkäreiden, pappien, johtajien ja professoreiden.

He ovat tamperelaisia vapaamuurareita. Oman määritelmänsä mukaan he eivät muodosta salaseuraa, vaan seuran, jolla on salaisuuksia. Muurariveljillä on Tampereella 14 loosia, joihin kuuluu yhteensä noin 700 jäsentä. Koko Suomessa muurareita on lähes 7 000.

Veljiä yhdistää tiukka vaitiololupaus ja usko yhteen jumalaan.
"Muurarius ohjaa jäseniään tarkastelemaan elämää moraalin ja etiikan näkökulmasta. Se pyrkii vahvistamaan lähimmäisen huomioonottamista, ystävällisyyttä yhteiskunnassa, rehellisyyttä kaupankäynnissä, kohteliaisuutta kanssakäymisissä ja vilpittömyyttä kaikissa toimissa", kirjoittaa palvellut suurmestari Heikki Mäki veljeskunnan julkaisemassa Koilliskulma-lehdessä.
Suomen suurloosin verkkosivuilla asia muotoillaan seuraavasti: "Vapaamuurarius opettaa symbolein ja vertauskuvin inhimillisiä hyveitä. Se ohjaa jäseniään ajattelemaan elämän perimmäisiä kysymyksiä. "

Ei kuulosta kovin vaaralliselta. Mutta touhussa on puoli, joka kuulostaa vähintään hämmentävältä: looseissa pukeudutaan seremoniallisiin lannevaatteisiin ja suoritetaan salaisia rituaaleja. Ilkeämielinen voisi sanoa, että hyväosaiset herrat larppaavat. Roolipelin nimi on esoteerinen salaseura.


"Astu peremmälle. Kurkataan ensin kirjastoon", sanoo ovella seisova Risto Harisalo. Hän on paitsi hallintotieteiden professori, myös mestarimuurari.
Kellarikerroksessa oleva kirjasto pursuilee vapaamuurareihin liittyvää kirjallisuutta. Muurarit tuntuvat olevan äärettömän kiinnostuneita lukemaan kaikkea omaa veljeskuntaansa koskettavaa. Myös Dan Brownia.

"Kun Kadonnut symboli ilmestyi (2009), kirjakaupassa oli pitkä jono veljiä. Kyllä meitä nauratti", Harisalo hymähtää.

Professori Harisalo edustaa sitä avomielistä osaa vapaamuurareista, joka ei salaile jäsenyyttään. Uudesta avoimuudesta kertoo yhteistyö, jota vapaamuurarit ja Tampereen yliopiston historiantutkijat ovat tehneet. He järjestivät syyskuun alussa kansainvälisen tieteellisen seminaarin vapaamuurariuden, esoterismin ja okkultismin tutkimisesta.

"Maallistumista ja kylmänkalseaa rationaalisuutta pidetään nykyaikaisen länsimaisen ajattelun peruspiirteenä. Uskonnollisten ja henkisten liikkeiden laajuutta vähätellään, koska haluamme pitää kiinni rationaalisen ajattelun kuorista", sanoo seminaaria järjestämässä ollut historian yliopistonlehtori, dosentti Marko Nenonen.

Hän vakuuttaa, että ei itse ole vapaamuurari, vaan kiinnostunut aiheesta ainoastaan tieteellisistä syistä.

"Tiettyä narinaa ja pilkkaa yliopistolla joutuu tietysti kuuntelemaan, kun näitä asioita tutkii, mutta yksikön johto ja yliopiston johto tukivat meitä hienosti. Seminaari onnistui mielestäni 133 prosenttisesti."

Nenonen on aiemmin profiloitunut noituuden tutkijana. Hän kertoo, että kiinnostus vapaamuurareihin syntyi, koska he välittävät esoteerisen perinteen nykyaikaan. Esoteria tarkoittaa tietämystä tai mystistä kokemusta, joka on vain tietyn suljetun piirin, toisin sanoen tietoon vihittyjen saavutettavissa.

"Vapaamuurarius on kulttuurinen ilmiö, jota kannattaa tutkia", mestarimuurari Harisalo pohtii.

"Salaisuutemme koskevat sitä, miten opetuksellinen prosessi etenee. Uuden veljen pitää saada kokea kaikki itse. Muu yhteistyö yhteiskunnan kanssa ei ole ongelma."


88 suomalaista professoria ja 36 dosenttia kuuluu vapaamuurareihin. Professoreista 16 on tamperelaisia.

(Lähde: Hymy-lehti, 2008)


Salaperäisyys luo mielikuvan hyvä veli -kerhosta, joka juonii kulissien takana. Muurarilooseja on vuosikymmenten varrella epäilty poliittisesta ja taloudellisesta vehkeilystä, mutta todisteita veljeskunnan organisoimista hämäräperäisyyksistä ei ole Suomessa löytynyt. Vapaamuurarit eivät juuri kommentoi asioitaan julkisuudessa, he ovat olleet helppo maalitaulu erilaisille syytöksille. Ainakin Suojelupoliisi on todennut vapaamuurarit vaarattomiksi yhteiskunnalle: se sulki muurarimappinsa tiettävästi vuonna 1984.

Kun veljeskunnan klubiravintolassa sisäfilepihviä leikkaavia, punaviiniä hörppiviä rauhallisia herrasmiehiä tarkastelee, on vaikea kuvitella heitä tekemässä mitään kovin radikaalia. He ovat kuin golfista innostuneita varhaiseläkeläisiä, jotka puhuvat innokkaasti harrastuksensa hyvistä puolista.

"Vapaamuurarius on yksilön tila tai vastaus. Ihminen pystyy sulattamaan itsestään modernin ihmisen dilemman. Samalla kun hän voi luottaa luonnontieteisiin, hän kokee syviä henkisiä tiloja", selittää mestarimuurari Markku Mäkelä.

"Ei tiede kata kaikkea, ihmisessä on muitakin ulottuvuuksia."
Muurareiden joukossa on yli 30 luterilaisen kirkon pappia, mutta äärikristillisissä piireissä muurareita syytetään okkultistiseksi kultiksi. Katolinen kirkko kielsi paavi Clement XII:n bullalla jäseniään ryhtymästä vapaamuurareiksi jo vuonna 1738.
"Vapaamuurarit välttävät oikeaoppisuutta. Siksi jotkut fundamentalistit eivät pidä meistä. Paavi julisti muurarit kiroukseen, koska piti nopeasti leviävää vapaamielistä liikettä katolisen kirkon kilpailijana", Mäkelä sanoo.

Suomen suurloosi kertoo paljastaneensa 80-luvulla kirkon tutkimuskeskuksen johtajalle Harri Heinolle kaikki rituaalikirjansa ja muut salaiset paperinsa. Heino totesi, että vapaamuurarius ei sisällä mitään kristinuskon vastaista.
"Vilpitön kristitty ei voi kuulua mihinkään salaseuraan. Eikä varsinkaan sellaiseen, jonka ytimessä on hämärä, ei-kristillinen oppi ja kultti. Vapaamuurarius ja kristillinen vakaumus ovat keskenään ristiriidassa", Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miika Ruokanen kuitenkin jyrähtää Seinäjoen Sanomissa.
"Vapaamuurariutta voisi kuvata isojen poikien kerhoksi, jonka jäsenet sitoutuvat kaikin tavoin tukemaan toinen toistaan", Ruokanen väittää.


Suomen looseissa on mahdollista suorittaa vapaamuurarien hierarkian kolme perusastetta: oppilas-, veljes- ja mestarimuurari. Tämän jälkeen valittavana on joko skottilaisen tai Yorkin riitin mukainen polku kohti korkeampia lisäasteita. Niitä on yhteensä 33.

"Muurarien järjestelmä on voimakkaasti hierarkinen, vaikka virallisesti kaikki ovat tasa-arvoisia", pohtii dosentti Nenonen.
"Kyllä heillä niin on, että suurmestari on suurmestari. Hän päättää asioista."

Kuulostaa yllättävän tutulta. Eivät vapaamuurarit ole ainoa suljettu miesten kerho. Esimerkiksi moottoripyöräkerho Helvetin Enkeleillä on neliportainen jäsenhierarkia: hangaround, associate, prospect ja fullmember. Myös heillä on tarkat kansainväliset ohjeet ja yksittäistä alaosastoa koskevat säännöt. Toiminta perustuu arvojärjestykseen ja jäsenten keskinäiseen luottamukseen. Sisäisen koodiston mukainen ryhmän ja oman kunnian säilyttäminen on tärkeää.

Vapaamuurarit taitavat kuitenkin olla Helvetin enkeleitä kauniimmalla asialla. Suomessa muurareiden avustuskohteita ovat olleet sotaveteraanit, vammaiset, vanhukset, partiotyö, vaikeasti sairaat lapset ja lisäksi varattomat opiskelijat. Veljeskunnan kautta kulkevat summat ovat merkittäviä.

"Annamme rahaa ikään kuin peitejärjestöjen kautta", Markku Mäkelä naurahtaa.
"Avunsaaja ei tiedä saaneensa rahaa juuri vapaamuurareilta."

Veljeskunnan alaisia järjestöjä ovat esimerkiksi Vanhusten ja Lasten Tuki -säätiö, Humanitas-Seura, Pro Humanitate Säätiö, Sompala-seura ja Karelia-säätiö. Myös vapaamuurarien puolisoiden muodostaman Nova Humana ry:n sanotaan harjoittavan merkittävää hyväntekeväisyyttä.


Avoimuuspolitiikasta huolimatta raha vaikuttaa olevan muurareille vaikea puheenaihe. Dosentti Nenonen kuvailee muurariloosien omaisuusmassaa mittavaksi. Hän ei myönnä tietävänsä veljeskunnan jäsenmaksun suuruutta, vaan kehottaa "lypsämään tiedot heiltä itseltään". Professori, mestarimuurari Harisalo väittää, ettei edes muista harrastukseen kuluvan summan kokoluokkaa.

"Sanon vaimolle, että laita laskut maksuun. Niitä tulee rakennusten ylläpitämisestä ja korjaamisesta ja monesta muusta, missä olemme mukana. Kaikki olemme samalla viivalla, kun kuluja jaetaan."

Markku Mäkelä tyytyy toteamaan, että kyseessä on "kallis harrastus". Hän paljastaa, että muurareilla on erilaisia rahastoja, jonka kautta "yllättäen köyhtynyttä veljeä" voidaan auttaa esimerkiksi jäsenmaksun maksamisessa.
Huomattavia summia muurareilla saattaa upota kokin valmistamiin annoksiin, joilla he rituaalien jälkeen klubiravintolassa herkuttelevat. Innokkaimmat vierailevat loositiloissa lähes päivittäin.

"On kysymys hyvin elitistisestä liikkeestä. Vapaamuurareiden nyt harjoittama avoimuuspolitiikka on tietoinen siirto, jolla koetetaan vastata muuttuneen yhteiskunnan haasteisiin", dosentti Nenonen arvioi.
"Nykyään salaseuran pitää olla sen verran julkinen, että jäsen voi vihjailla siitä kavereilleen. Suljetut verkostot eivät enää toimi."

Suomen suurloosin tiedotustoimikunnan puheenjohtaja Heikki Hakala pohtii veljeskunnan sisäisen Koilliskulma-lehden nelisivuisessa artikkelissa sitä, mitä muurari voi kertoa ulkopuoliselle. Hän selittää muurareiden valmistautuneen huolellisesti Dan Brownin Kadonneen symbolin synnyttämään kohuun, mutta vaikuttaa jopa hieman pettyneeltä, koska suurta mylläkkää ei syntynyt.


Vapaamuurarius on peräisin toisesta maailmasta, ajalta jolloin rakennettiin taivaita hipovia kivikatedraaleja. Keskiajalla niiden rakentajat järjestäytyivät muurarikilloiksi. Rakennusteknisten salaisuuksien ylläpitämisen ohella killat huolehtivat jäsentensä henkisestä kasvatuksesta. Sanotaan, että vapaamuurarien veljeskunta on näiden kiltojen perillinen.

Kirkonrakentajilla oli rakennustyömaalla suojarakennus, jossa myös kokoonnuttiin. Englannissa siitä käytettiin nimitystä lodge. Suomessa sana vääntyi muotoon loosi.

Nykyaikainen vapaamuurarius muotoutui 1600- ja 1700-luvun vaihteessa Brittein saarilla valistuksen ajan innoittamana. Rakentajien työkalut ja perinteet saivat tällöin uuden, kasvatuksellisen symbolisen merkityksen. Järjestäytyneen muurariuden alkuna pidetään ensimmäisen suurloosin perustamista Lontoossa vuonna 1717.

Vapaamuurarit mielellään korostavat, että he levittivät vapauden, inhimillisyyden ja valistuksen sanomaa, kun veljeskunta levisi 1700-luvulla nopeasti Brittein saarilta mannermaalle ja edelleen Englannin alusmaihin sekä vähitellen eri puolille maailmaa. Aatetta tekivät tunnetuksi muun muassa matkustelevat kauppiaat, merenkulkijat ja sotilaat.

"On suurta liioittelua, jos vapaamuurarit koettavat omia valistuksen ihanteet omaksi ansiokseen", dosentti Nenonen sanoo.

"Se on historiallinen vale."

Suomen ensimmäinen muurariloosi, St. Augustin, perustettiin vuonna 1756. Venäjän keisarikunnan aikana salaseurojen toiminta kiellettiin, mutta muuraritoiminta elpyi itsenäisessä Suomessa uudelleen vuonna 1922.
Suomalaisten loosien käyttämät rituaalimusiikit on säveltänyt Jean Sibelius. Hän oli korkea-arvoinen vapaamuurari.


Hämmentävintä vapaamuurareissa taitaa lopulta olla se, miten ihmeessä veljeskunta on kolmensadan vuoden ajan onnistunut houkuttelemaan menestyneitä, terävä-älyisiä miehiä eksentrisiin seremonioihinsa.
Mikä on vapaamuurareiden salaisuus?

"Sanopa se. Hassuimpia kysymyksiä aiheessa on, miksi vähän jäyhä suomalainen diplomi-insinööri tai ekonomi lähtee tälläiseen mukaan", Nenonen pohtii.
"Piru sen sanoo, mikä heidän vetovoimansa lopulta on."

Tampereen yliopistossa järjestetyn tieteellisen seminaarin pääpuhujana ollut Bristolin yliopiston professori Ronald Hutton vastaa hieman yllättävästi:
"Muurariloosit ovat vuosisatojen ajan tarjonneet rauhallisen ja turvallisen ympäristön eksistentiaalisten kysymysten miettimiseen."

Risto Harisalon mielestä yhtä vastausta ei ole. "Kyseessä on ihmisenä kasvaminen, jatkuva oppiminen. Samalla tiellä olevista ihmisistä muodostuu rakentava yhteisö, joka antaa mahdollisuuden kasvaa ihmisenä. Näistä muodostuu elämänsisältö ja merkitys."

Markku Mäkelä kokee, että veljeskunnalla todella on suuri salaisuus. Se kätkeytyy henkilökohtaisiin kokemuksiin, jotka yksilö symbolien ja rituaalien avulla saavuttaa. Niistä ulkopuolinen ei voi tietää mitään.

Fjodor Dostojevskin teoksessa Karamazovin veljekset kirkollisten toimituksen puhdasoppisuutta vahtiva suurinkvisiittori kohtaa Jeesus Nasaretilaisen. Hän paljastaa inkvisiittorille kirkon varjelluimman salaisuuden:
Mitään ihmettä ei ole.

Yksi asia jäi silti näkemättä. Kun vierailin vapaamuurareiden kivitalossa, eräs ovi pysyi suljettuna. Oven kautta kuljetaan korkeimman asteen muurareiden temppeliin. Sen sanotaan olevan tyhjillään vesivahingon vuoksi.


Seppo Honkanen, teksti ja kuva
Salaliittoteoriat: Palvooko kansainvälinen keskusjohto Luciferia?


Vapaamuurareiden salainen kansainvälinen keskusjohto on yleinen kuvitelma, mutta virallinen totuus on paljon laimeampi. Muurarijärjestöjen väliset suhteet pohjautuvat keskinäisiin tunnustamisiin samalla tavalla kuin valtioiden suhteet. Näin syntyy "tunnustettujen" vapaamuurarijärjestöjen kansainvälinen verkosto, jolla ei ole keskusjohtoa.


Monien salaliittoteorioiden huomion kohteena on USA:n dollarin setelissä oleva pyramidi, jonka huipulla on kaikki näkevä silmä. Sen yläpuolella lukee latinaksi Annuit Coeptis - julistaen syntymää - ja alapuolella Novus Ordo Seclorum. Se tarkoittaa uutta aikausien järjestystä. Väitetään, että muurarit kaiversivat tunnuksensa dollariin viestittämään salaista suunnitelmaansa.


Yhdysvaltojen perustajaisistä yhdeksän, esimerkiksi Benjamin Franklinin ja George Washingtonin, kuuluivat todistetusti vapaamuurareihin. Jotkut uskovat, että Washingtonin asemakaavaan on piilotettu vapaamuurarillista symboliikkaa. Kätkettyjä muurariviestejä väitetään löydetyn hämmentävistä paikoista, esimerkiksi Walt Disneyn tuotannoista. Hyvällä mielikuvituksella symboliikkaa voi löytää jopa Tampereen asemakaavasta.


Dosentti Marko Nenonen on skeptinen. Hänen mielestään todistettuja esimerkkejä juuri vapaamuurarien kätkemistä symboleista ei ole.


"Aiheesta keskustellaan", hän myöntää.


"Dollarin setelin kuvat ovat niin kiehtovia symboleita, ettei ole ihme, että niitä on kovasti pohdittu. Nykyisen käsityksen mukaan niissä ei ole kyseessä vapaamuurarien salajuoni: setelin symbolit eivät ole erityisesti vapaamuurarillisia. Ne voidaan vakuuttavasti selittää Yhdysvaltain liittovaltiota koskevasta symboliikasta käsin", todetaan Suomen suurloosin verkkosivuilla.


Joissakin äärikristillisissä piireissä vapaamuurareita epäillään saatananpalvojiksi. Käsitystä perustellaan esimerkiksi uskoon tulleen vapaamuurarin, diplomi-insinööri, Pertti Jotunin kertomuksilla.


Edesmennyt Jotuni erosi vapaamuurareista 80-luvulla huomattuaan toiminnan omasta mielestään kristinuskon vastaiseksi. Hänen väitetään esimerkiksi paljastaneen, että "vapaamuurarien jumala on Lucifer". Samoin Jotunin kerrotaan sanoneen, että vapaamuurarijärjestön opetuksista löytyy käsky: "Jeesuksen nimi tuhottakoon".


Uskokoon ken tahtoo.Seppo Honkanen


Lue koko artikkeli näköislehden sivuilta 10-13!

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (19)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. salaseurojen aika (14.09.12, kello 15:58)

  pentagrammikuviossa on virhe. Alun perin ortodoksikirkkoa kaavailtiin eteläpuiston puolelle josta hanke siirtyi sorin aukiolle. Kirkkojen rakentaminen pentagrammiin siis on jäänyt kesken. Ratinannokassa ei ole ollutkaan mitään vaan paikan piti sijaita nykyisen maa- ja metsätalon kulmilla. tästä löytyy aineistoa ihan kirjallisessakin muodossa.

 2. Seppo Honkanen / Aviisi (14.09.12, kello 16:04)

  Kiitos kommentista.

  Pentagrammi liittyy vapaamuurareita käsittelevän artikkelin salaliittoteoria-osuuteen. Kuviota ei kannata ottaa vakavasti, vaan esimerkkinä, miten esimerkiksi pentagrammin pystyy hieman mielikuvitusta käyttäen löytämään lähes mistä tahansa.

 3. Suomen Mysteerit (17.09.12, kello 9:31)

  kun puuttuvan kirkon siirtää eteläpuistoon, keskipisteeksi muodostuu raatihuone. se on selvää että tämä on tarkoituksella suunniteltu vaikka jäänytkin kesken. saksassa esim on paljon vastaavanlaisia viritelmiä

 4. Luciferin järjestö (17.09.12, kello 10:30)

  Jos haluaa oikeasti nähdä pentagrammin ja harppi/suorakulmakuvion (vapaamuurareiden tunnukset) niin kannattaa kirjoittaa Googlen kuvahakuun "Washington DC layout masonic". Uskokoot ken tahtoo.

 5. Horus (17.09.12, kello 10:35)

  Ei tässä jää mielikuvitukselle sijaa. Kirkot olivat aikanaan yhteiskunnan merkittävimpiä rakennuksia, joten on loogista että niiden sijoittelun takaa saattaa löytyä jotakin muuta kuin pelkkää ruutukaavaa, varsinkin jos paikkakunnalla on vapaamuurarillista historiaa.

 6. Lukija (19.09.12, kello 22:04)

  Tämä on mielenkiintoinen juttu ja paras vapaamuurareita käsittelevä artikkeli, jonka olen lukenut. Kiitos teille. Aviisi on suorastaan yllättävän hyvä lehti. Jatkakaa hyvää työtä!

 7. Jaska (09.01.13, kello 22:06)

  Miten kannattaisi lähteä hakemaan vapaamuurareiden jäsenlistoja Tampereen kirjastosta?

 8. en kuulu edes keskustaan (11.01.13, kello 11:08)

  En ymmärrä miten tämä niin kiehtoo tavismassaa, ilmeisesti syy on se kun ollaan tiedotuspolitiikassa vähän pidättyväisempiä. Plus eksklusiivisuus, joka juntti ei saa automaattisesti marssia sisään.

  Saa kai sitä ihminen harrastaa, ja mukava naisilta suljettu klubi (on syy mikä tahansa) tarjoaa siihen oivat puitteet. Tästä syystä uskonkin yksinkertaiseen ja vähän jopa tylsään Huttonin teoriaan, kyse ei niinkään olemaailman johtamiseen tähtäväästä salaliitosta, vaan fiksujen herrasmiesten keskustelukerhosta.

 9. 33 km kirkolta kirkolle (21.01.13, kello 20:54)

  Noista kirkkojen rakentamisesta kannattaa googlata" "Suomalainen salaopillinen kirkkorakentaminen". Keski-ajalla kirkkoja on rakennuttu n. 33 kilometrin etäisyydelle toisistaan..

 10. Juha Suoranta (21.01.13, kello 23:27)

  Vaikka juttu on paikoitellen kirjoitettu kieli poskessa, olisi siinä ollut korrektia mainita Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtajan (2010–2012) tunnettu vapaamuurarius (rapparit.blogspot.fi/2011... der-stuermer.org/finnisch...).

 11. Seppo Honkanen (jutun kirjoittanut toimittaja) (22.01.13, kello 0:11)

  Juha Suoranta: Jokainen kiinnostunut voi Googlata esim. Hymyn julkaiseman vapaamuurarilistan ja etsiä sieltä tiettyjä nimiä, titteleitä ja avainsanoja - niistä voi halutessaan kehitellä vaikka mitä kuvioita.

  Aviisin jutussa päätin jättää julkaisematta vain verkosta löytämäni nimet, koska minulla ei ollut tiedoille vahvistusta.

 12. ja se oli fiksua (22.01.13, kello 1:29)

  Ainakin minun mielestäni, vaikka jotkin jäsenluettelot ovat julkisia, niin ketä lopunperin palvelee yksityisten ihmisten nimien julkaisu? Harvoinpa media esim edes vakavista rikoksista tuomittujen nimiä julkaisee, vaikka sekin tieto julkista on ja auttaisi naapureita huomattavasti enemmän arkipäivän suunnittelussa kuin tieto että naapurissa kenties asuu muurari tai martta. Sitten kun vielä otetaan stigmatisoiva otsikointi "herrat" vaikka klubeissa näyttää olevan paljon ihan perus opettajia ja merkonomeja, joita nyt ei voi mitenkäään ketä tahnsa mattimeikäläistä kummempana pitää, hyvällä tahdollakaan. Ollaan taas sensaationnälän äärellä.

  Eli summasummarum, Hymyn jutun tyyppiset "uutiset" ovat vastenmielistä roskaa siinä missä "katso kuntasi Nokiamiljonäärit -listaukset takavuosina". Ne eivät auta ketään missään, vaan palvelevat korkeintaan tuulipukujen tirkistelyntarvetta, sekä yrityksiä saada sisältöä elämäänsä.

  Eipä sikäli, en ole MOT ohjelmaa pitänyt muuna kuin roskana ennenkään. Aviisin juttu sen sijaan itse aiheesta siis oli asiallinen ja informatiivinen.

 13. Anna Houttu (23.01.13, kello 0:01)

  "Washington DC layout masonic". Uskokoot ken tahtoo.

  Ei oomuuten uskoasia, rakennukset on metrin tarkkuudella, joten ei oo sattumaa.
  Lisäksi on pyramidin sivuleikkausta käytetty.

 14. Tero Eerikäinen (25.01.13, kello 23:54)

  Mikään ei tunnu koskaan muuttuvan: hihhulit huolissaan toisista hihhuleista. Ecce homo!

 15. Martti Holopainen (26.01.13, kello 19:39)

  Todella monessa suomalaisessa kaupungissa on kirkot rakennettu näkyville paikoille, yleensä kukkuloiden päälle. Usein ruutukaavan suunta on valittu näiden kirkkojen pohjalta, ja siten esim. Tampereella kulkee yksi (menneisyyden) merkittävimmistä kaduista Tampereen vanhan kirkon ja Aleksanterinkirkon välillä (Kauppakatu). Joensuussa vastaava katu on Kirkkokatu, joka kulkee paikallisten ev.lut kirkon ja ortodoksikirkon välillä. Ja keskusta on muodostunut tähän väliin. Sama on nähtävissä myös ainakin Lahdessa

 16. civis (07.03.13, kello 17:08)

  Asioista joista ei voi puhua on vaiettava, mutta Jumala näkee salatuimpaan saakka?! Jos pussi on puhdas miksei voisi vuorta kääntää näkösälle? Ja miksei noudateta niitä viittä hyvettä, joita muurarit mainostavat?! Rehellisyys maan perii, ei Brutus eikä Juudas!

 17. mutu (12.06.13, kello 23:27)

  muuten ei tampereella oltukka kuultu muurareista kun noi kirkot rakennettiin, rapparit on sionisteja joiden valat menevät lain ja oikeudenmukaisuuden tuollepuolen paitsi heidän mielestänsä: korkein huippu on rakennettu kannattelemaan sitä maalihippusta siellä korkealla,jota he edustavat mielestänsä. nimim: säätiöitä ne nykyään on.

 18. Urkki Verkko (12.07.13, kello 17:47)

  Vapaamuurarit pitävät itse yllä uskomusta, jonka mukaan heillä olisi salaisia menoja ja mystiikkaa. Tällä tavoin pidetään piilossa todellinen rahakas liiketoiminta. Todellisuudessa kyse on korruptiosta ja erittäin suurista summista.

  1. ryhmä jäseniä on julkisissa yhteisöissä sellaisissa tehtävissä, joissa heillä on valtaa päättää hankinnoista ja muusta rahan käytöstä. Näitä ovat mm. kunnat, koulut, yliopistot, valtio, sairaalat, isot yritykset, KELA, vakuutusyhtiöt ym.

  2. ryhmä jäseniä taas kuuluu yrityksiin, jotka myyvät edellämainituille tuotteitaan ja palveluitaan. Näitä ovat mm. Rakennusliikkeet, kuntien yhtiöittämät palvelut (palvelusetelisysteemi yms.) ulkoistetut muut palvelut.

  3. ryhmä jäseniä kuuluu pankkeihin, rahoitusyhtiöihin tms, jotka järjestävät rahoituksen 1. ja 2. ryhmän välisissä kaupoissa.

  4. ryhmä jäseniä kuuluu kuntien ja valtion päättäviin elimiin, jotka järjestävät sopivat olosuhteet muiden ryhmien välisille kaupoille. Näitä ovat mm. kaavoitusviranomaiset, lakeja säätävät poliitikot, kuntien päättäjät.
  Hinnat, toimitukset, muut ehdot kuten pikku neuvottelupalkkiot sovitaan vapaamuurarien keskinäisissä tapaamisissa. Samoin voidaan sopia kaikista muista järjestelyistä, joilla vältetään julkisia maksuja, kuten veroja työnantajamaksuja, alv, tullimaksuja.

  5. ryhmä muokkaa yleistä mielipideilmastoa vapaamuurareille sopivaksi, poliitikot puhuvat sopivien lakien puolesta, oppilaitoksissa opetetaan vaivihkaa markkinataloutta. Tähän ryhmään kuuluvat rehtorit, dosentit, professorit, luennoitsijat, opettajat, urheiluseurojen edustajat.

  6. ryhmä jäseniä varmistaa sen, että muiden sopimat asiat eivät mene mönkään jonkin ulkopuolisen valituksen vuoksi. Näitä ovat tuomioistuinten jäsenet (käräjäoikeudet, hovioikeudet, korkein oikeus, hallinto-oikeus), lääninhallitukset (nyk. aluehallintovirastot).

  7. ryhmä varmistaa vielä sen, että jos joku jäsenistä rikkoo vaitiolovelvollisuutensa tai joku ulkopuolinen taho alkaa kyselemään liikaa, niin kyseinen henkilö ohjataan sopivalle lääkärille, joka ”hoitaa” potilaansa sopivalla lääkityksellä, lääkeyhdistelmällä joka on potilalle tuhoisa tai pikku hoitovirheellä. Eräs käyttökelpoinen vaihtoehto on psykiatrin diagnoosi mielisairaudesta tai jopa pakkohoitolähete. Kuka hullua sitten enää uskoo. Homma hoidettu.

  Tähän ryhmään kuuluu lääkäreitä, psykiatreja, anestesiologeja, hammaslääkäreitä, kirurgeja, monenlaisia hoitoja, joissa voi vaikka puudutusaineen määrä lipsahtaa hiukan liialliseksi, tai leikkausveitsi lipsahtaa. Seurauksena mahdollisesti kirjallinen huomautus, ellei vapaamuurariveli oikeudessa toteaa pelkäksi vahingoksi.
  Samoin on syntynyt koko joukko ”terapeutteja”, jotka käyttävät psykologeille tuttuja terapiamenetelmiä, mutta epäeettisesti ja vahingollisesti. Oikea psykoterapeutti osaa hoitaa potilaansa alitajuntaa ja tunnetasoa parantavasti. Väärä ”terapeutti” tekee sen päinvastoin. Tätä voidaan verrata uskonlahkojen käyttämään aivopesuun. (Lisätietoa mm Uskontojen uhrien tukisivuilta).
  Samalla muodostuu verkosto, jossa jäsenet saavat järjestettyä toistensa avustuksella muille halpoja lainoja, halpoja autoja, halpoja tontteja, halpoja asuntoja, halpaa elektroniikka. Useimmissa tapauksissa jopa täysin ilmaisia etuja.
  Tärkeä salassapitovelvollisuus on määrätty juuri tätä varten, ei siinä mitään mystiikkaaa tarvita. Samoin vapaamuurari ylenee asteikossa aina kun hoitaa ”asiallisen kauppakokonaisuuden”, joista muut muurarit hyötyvät.
  Valtiolta jää vuosittain miljardeja saamatta tämän pikku veljesseuran toiminnan vuoksi. Viime kädessä rahat on poissa veronmaksajilta. Veroprosentit ja muut maksut olisivat useita kymmeniä prosentteja pienempiä ilman vapaamuurareita. Suomen kansa köyhtyy koko ajan ja pieni prosentti rikastuu valtavalla vauhdilla. Kas kummaa kun rikastuvat löytyvät vapaamuurarilistoilta.
  Jokainen voi itse tarkistaa oman paikkakuntansa vapaamuurarit ja katsoa, mihin ryhmään he kuuluvat edellämainituista ottamalla selvää heidän asemastaan yhtiöissä ja yhteiskunnassa. Usein vapaamuurari on tärkeässä asemassa olevan henkilön perheenjäsen tai lähisukulainen, jolloin välitön suora yhteys jää piiloon. Monella päättäjänaisella on aviopuolisonaan vapaamuurari. Samoin päättäjien veljiä, poikia, isiä on muurareissa, joten äkkiseltään ei näyttäisi yhteyttä olevan. Perheen varallisuus kuitenkin kummasti vaan kasvaa, kun lähipiiristä löytyy muurari.

  Viime aikoin esillä olleet vaalirahoitusselvitykset ovat minimaalinen pintaraapaisu Suomessa tapahtuvasta korruptiosta. Ne yrittäjät jotka ihmettelevät tarjoustensa hylkäämisiä julkisissa kilpailuissa, voivat kummastua kun taustoja hiukan tutkii, niin mitäs muuta sieltä löytyy kuin vapaamuuraripäättäjä – vapaamuurariyrittäjä yhteys. Ellei ihan suoraan nimistä niin lähipiiristä ainakin. Sama koskee yksityisiä ihmisiä. Jos jokin asia ei suju viranomaisissa tai muussa julkisessa yhteisössä, kannattaa tarkistaa josko vapaamuurari havitteleekin samaa asiaa.
  --

  Käytännössä vapaamuu...

 19. Urkki Verkko (12.07.13, kello 17:49)

  Käytännössä vapaamuurarit ovat värvänneet joukkoonsa juuri "sattumalta" henkilöitä sellaisista yhteiskunnallisista asemista, että vapaamuurareilla on pääsy jokaisen suomalaisen ihmisen ja jokaisen suomalaisen yrityksen sekä muun yhteisön kaikkiin tietoihin. Käykää läpi vapaamuurarilistaa, niin asian huomaa varsin helposti.

  Vapaamuurari-tilintarkastajilla on täysi pääsy kaikkiin yrityksen ja yhteisöän tietoihin. Kun katsoo kaupparekisteristä sen valtavan määrän yrityksiä ja yhteisöjä, joissa tilintarkastajana on vapaamuurari, niin tietojen urkinnan laajuus tulee kaikessa karmeudessaan ilmi.

  Kun ottaa vielä huomioon, että lähestulkoon kaikki vapaamuurarit ovat kokoomukseen kannattajia, niin kyseessä on todella laaja urkintaverkko. Tiedot siirretään ja kerrotaan vapaamuurariden salaisissa kokuksissa, joten kiinnijäämisriski on olematon. Usa:n tietovuotaja Snowdenin toiminta on pikkuleikkiä verrattuna vapaamuurareiden välittämiin tietoihin.

  Yksinkertaistettuna: Tieto on valtaa ja valta on rahaa.

  Suomessa on selvästi nähty viime vuosina rahan ja vallan keskittyminen varsin pienen piirin käsiin. Nimittöäin kokoomuksen kannattajille. Se on mahdiollista vain yhdellä perusteella: kokoomuslaiset saavat jostain reilusti sellaista sisäpiiritietoa yrityksistä, ihmisistä ja yhteiskuunasta , mitä muut eivät saa käsiinsä.

  Sen tiedon kaivavat esiin ja välittävät kokoomuksen sisäpiirille nimenomaan vapaamuurarit.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto