|
Kuhina yliopiston koe-eläinlaboratorion ympärillä on saanut lääketieteen laitoksen kiristämään laboratorion valvontaa. Tiloihin on asennettu lisää valvontakameroita, ja vartijoiden käyntejä on lisätty.
"Henkilöstö ei koe oloaan turvalliseksi, eivätkä he halua, että eläimiin kohdistuu kiusantekoa", laitoksen johtaja Kaija Holli perustelee turvatoimien tiukentamista.
"Jossain vaiheessa henkilökunta koki siinä määrin pelkoa, että jouduimme nostamaan henkilökunnan määrää per työvuoro."
Laboratorioon on murtauduttu kerran vuonna 1997. Pelko uudesta murrosta kasvoi, kun kesällä Tampereella töhrittiin kaksi autoa. Autot kuuluivat johtoportaalle yrityksissä, joita eläinten oikeuksia ajavat ihmiset vastustavat. Ainakin toinen iskuista tehtiin Eläinten vapautusrintaman EVR:n nimissä.
Hollin mukaan ainakin yksi työntekijä on kertonut etsivänsä uutta työpaikkaa. Laboratoriossa on töissä vakituisesti neljä ihmistä.
"Heillä on tunne, että Animalia ja muut syyttävät heidän tekevän jotain rikollista, kun he ovat töissä koe-eläinlaboratoriossa", Holli kuvailee.
Koe-eläinlaboratorion asioita on puitu julkisuudessa vuoden päivät. Lääketieteen laitos joutui kritiikin kohteeksi viime syksynä, kun suunnitelma laboratorion saneerauksesta ja mahdollisesta laajennuksesta tuli julki.
Jotkut eläinoikeusaktiivit epäilivät, että laitos yritti laajentaa laboratoriota salaa. Laitoksen mukaan asiaa oli valmisteltu normaalisti.
Animalian hallituksen tamperelaisjäsen Markus Vinnari toivoo, että koe-eläinlaboratorion toiminta ja siihen liittyvä päätöksenteko olisi enemmän julkista. Vinnarin mielestä laboratoriolla pitäisi vähintään olla verkkosivut, joilta tietoa voisi saada.
"Henkilöitä, jotka meille ovat tiedottaneet, on siitä rangaistu. Tiedotuspolitiikka on ollut yksi heikoimmista lenkeistä."
Animalia ja Oikeutta eläimille luovuttivat kesäkuussa yliopistolle adressin, jolla toivottiin yliopiston panostavan eläinkokeiden vaihtoehtoihin ja niiden kehittämiseen. Adressiin oli kerätty 5200 nimeä.
"Rehtori, joka on suhtautunut tähän hivenen nuivasti jossain tilanteissa, oli varsin positiivisella mielellä ja sanoi, että kampanjallamme oli ollut vaikutusta. Eläinkokeita tekevät miettivät nyt tarkemmin, tekevätkö niitä vai eivät", adressia luovuttamassa ollut Vinnari kertoo.
Vinnari tähdentää, että Animalia vastustaa ehdottomasti kaikentyyppistä laitonta toimintaa.
Keskustelun käynnistäjä eli laboratorion saneeraus ei ole päässyt vielä edes alkuun. Laitos päättää piakkoin remontin aikataulusta.
Kaija Holli pitää saneerausta ehdottoman tarpeellisena, koska tilat on rakennettu jo 1970-luvulla. Saneerauksen yhteydessä laboratorion tiloja laajennetaan hieman 700 neliöstä 1100 neliöön.
Koe-eläinlaboratoriossa tehdään vuodessa kokeita noin 2000 eläimellä, joista suurin osa on hiiriä ja rottia.
"Emme todellakaan koe tekevämme mitään rikollista tai edes rikkovamme mitään sääntöjä. Siinä mielessä on aika uskomatonta, että meidän pitää puolustautua jotakuta vastaan", Holli hämmästelee.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen