Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Hyvä ja paha sekoilevat Moskovassa

Night Watch (Venäjä 2004). Ohjaus: Timur Bekmambetov. Käsikirjoitus: Timur Bekmambetov ja Sergei Lukyanenko, Lukyanenkon romaanista. Pääosissa: Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Valeri Zolotukhin, Mariya Poroshina, Galina Tyunina, Gosha Kutsenko ja Aleksei Chadov. Ensi-ilta 30.9.

Kotimainen komediasarja Studio Julmahuvi parodioi eräässä jaksossaan venäläistä elokuvaa: Moskovalainen mies palaa ydinsodan jälkeen esikaupunkialueelle, raunioituneeseen tehdaskompleksiin.

Villihevoset laukkaavat, ja mies näkee poikansa kapaloissaan tehdasrakennuksen lattialla huutamassa. Mutta näky ei ole todellinen, vaan haihtuu miehen silmistä.

Venäläisen ja länsimaisen ajattelun ero on kirvoittanut vakavampiakin pohdintoja. Siinä missä länsimainen äly pyrkii ratkaisemaan ongelmat, venäläinen äly rakastaa monimutkaisuutta ja selittämättömyyttä ja etenee siksi ratkaisuista kohti ongelmia.

Elokuvan avainkäsitteeksi muodostuu pyörre (engl. vortex, venäjäksi mikä lie), josta puhutaan koko ajan ja johon kaikki on kytköksissä. Pyörteen metafyysista merkitystä on vaikea selvittää, mutta elokuvassa on vähän väliä pyöriviä kohtauksia, joissa tuulee ja mustat linnut lentävät.

Jos siis aiot mennä katsomaan Timur Bekmambetovin elokuvan Night Watch, lue tarkkaan seuraava kappale tai mieluummin Sergei Lukyanenkon Dozor-trilogian ensimmäinen osa.

Pöllö onkin nainen,
höyheniä kaikkialla

Yli tuhat vuotta sitten valon herra Geser ja pimeyden kenraali Zavulon solmivat aselevon, jossa he sopivat, ettei ketään voi pakottaa hyvään tai pahaan, vaan ihmisten on voitava itse valita puolensa.

Osapuolet perustivat maanalaiset joukot valvomaan sopimusta. Joukossamme on "toisia", jotka toimivat sotilaina valon ja pimeyden taistelussa. Vanhan ennustuksen mukaan eräänä päivänä saapuu suurin, joka päättää taistelun valon ja pimeyden välillä. Myös hän saa itse päättää, kummalle puolelle asettuu. Ja tuo aika on lähellä.

Night Watch on vampyyrielokuva, jossa matkataan metrolla ja autoilla pitkin Moskovaa ja puhutaan sekavia. Päähenkilön, Antonin, luokse lentää pöllö, joka muuttuu naiseksi. Höyheniä on kaikkialla, ja Antonin pitää hakea naapurista naiselle vaatteita, mutta naapuri onkin "niitä".

Selittävät kohtaukset on ilmeisesti saksittu votkahöyryissä leikkaushuoneen lattialle.

Hollywoodia
kohti

Night Watch on saavuttanut Venäjällä suuren suosion, ja Lukyanenkon trilogian toista osaa Day Watchia ollaan jo tekemässä elokuvaksi Venäjällä. Ohjaaja Bekmambetov on allekirjoittanut sopimuksen kuvata trilogian päätöselokuva Twilight Watch Hollywoodissa.

Venäläisyleisölle Night Watchkin näyttää yhdysvaltalaiselta elokuvalta näyttävien erikoistehosteiden vuoksi. Myös tuotesijoittelu on hallinnassa: Nokian logo vilahtaa muutamassa strategisessa paikassa kauniin liiketalon katolla.

Poiketen Hollywood-elokuvista Night Watchissa hyvä ja paha problematisoidaan mahdollisimman pitkälle. Kuin kunnollisessa venäläisessä kulttuuriteoksessa kuuluukin tehdä.

Antti Kivimäki
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto