Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Jatko-opiskelijat ja työvoimatoimistot napit vastakkain työttömyysturvasta

Tieteentekijöiden liitto ja työvoimatoimistot ovat napit vastakkain jatko-opiskelijoiden kohtelusta. Liiton mukaan työvoimatoimistot ovat huonontaneet jatko-opiskelijoiden mahdollisuutta työttömyysturvaan. Työvoimatoimistojen mukaan käytännöt eivät ole muuttuneet.

Liiton mukaan apurahalla väitöskirjaa tehnyt jatko-opiskelija on aiemmin voinut saada työttömyyskorvausta, jos hän ei ole saanut uutta apurahaa tai muita töitä. Nykyisin tällaiset tapaukset käännytetään työvoimatoimiston ovelta toimeentulotukea hakemaan.

Työttömyysturvayksikön päällikkö Minna Äijälä Tampereen työvoimatoimistosta kertoo, että mahdollisuutta työttömyyskorvaukseen ei apurahaa saaneilla jatko-opiskelijoilla ole aikaisemminkaan ollut. Käytäntö on ollut ennenkin sama, eikä lain tulkinta ole muuttunut.

Tampereen yliopiston tieteentekijöiden puheenjohtaja Markku Mattila naurahtaa Äijälän kommentille.

"Työvoimaviranomaisillahan on selkeä tavoite säästää ja potkia kaikki mahdolliset työttömyysturvan piiristä", hän huomauttaa.

Ainakin kaksi Tampereen yliopiston tieteentekijöiden jäsentä on valittanut työvoimatoimiston päätöksistä. Valitusprosessi saattaa jatkua vakuutusoikeuteen saakka.

Myös Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala hämmästelee uutta käytäntöä.

"On ristiriitaista, että tiedettä ja tutkimusta pidetään tärkeänä ja sitten osoitetaan se ihmisille tällä tavalla", hän sanoo.

Houkuttelevuus
uhkaa rapista

Liitto pelkää, että jatko-opiskelun ja tutkijanuran houkuttelevuus on rapisemassa. Kansainvälisen kyselyn mukaan eurooppalaisista 15-vuotiaista Suomen ja muiden Pohjoismaiden nuoret ovat haluttomimpia ryhtymään akateemiselle uralle.

"Nykyään nuoret tietävät aika hyvin, että tämä on epävarma ura ja että tähän liittyy pätkätöitä, pientä palkkaa ja työttömyyttä."

Rantalan mukaan jatko-opiskelun epävarmuutta voitaisiin helpottaa, jos väitöskirjatyön alussa opiskelija saisi riittävästi ohjausta myös rahoituksen hankintaan. Apua voisivat antaa esimerkiksi väitöskirjan ohjaaja tai tutkijakoulun johto.

Tohtoreita väitteli viime vuonna kaksi kertaa niin paljon kuin kymmenen vuotta aiemmin. Koulutettavien määrän lisääntyessä kilpailu apurahoista kiristyy. Kun opetusministeriö haki ihmisiä kesällä tutkijakouluihin, 420:tä paikkaa haki 1356 toiveikasta.

Houkuttelevuutta ei paranna myöskään pätkätöiden määrä. Liiton viimevuotisessa kyselyssä kolme neljästä jäsenestä kertoi olevansa yliopistossa pätkätöissä.

Lisäksi kilpailu yliopiston tarjoamista työpaikoista on kovenemassa, kun päteviä hakijoita on yhä enemmän.

"Jos ihminen on järjissään ja laskee rationaalisesti, niin tännehän ei jää kukaan. Tämä perustuu sille, että ihmiset tykkäävät tutkimustyöstä ja ovat sitoutuneita sen kautta", Mattila sanoo.

Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto