Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Runo nousee lavalle rokkaamaan

Runous on elitististä taidetta, jota kukaan ei lue. Runot pölyttyvät kirjahyllyissä ja ovat niin hiton vaikeita. Onko näin? Nuori runo -tapahtumassa voi katsastaa miltä runouden nykytila näyttää - ja kuulostaa.

Samalla kun maailma muuttuu, myös runous elää. Ei runon asemassa aina hurraamista ole ollut, mutta kuin ihmeen kaupalla se on pitänyt pintansa.

Vaikka runous on Suomessa edelleen marginaalissa, ei sitä ainakaan yrityksen puutteesta voi syyttää. Se on halutessaan viriiliä ja kapinallista, näyttävää ja kuuluvaa. Runonlaulantaperinne elää vahvana 2000-luvun Suomessa.

Oiva tilaisuus arvioida runouden nykytilaa on koluta runotapahtumia. Jäykät pönötystilaisuudet, joissa jalustalle korotetut Runoilijat lukevat kädet täristen hengentuotoksiaan, ovat saaneet kovan vastuksen: uuden aallon runoillat ovat näyttäviä ja seksikkäitä. Ne luovat uudenlaista elävää runokulttuuria.

Nuorta ja vähän
varttuneempaa runoa

Lavoilla kukkoillaan ja rokataan. Runouden pyhyyttä vaalivat syyttävät suosittuja tapahtumia populismista ja arvokkaan taidemuodon latistamisesta.

Sen väitetään kosiskelevan yleisöä kyseenalaisin keinoin, mutta ei runouden pidäkään olla tylsämielistä ja vakavaa. Sanat ovat karanneet kansien välistä lavoille ja näyttävät viihtyvän siellä vallan mainiosti.

Nykyaikaista runolaulantaa voi tänä syksynä kuulla esimerkiksi Nuori runo -festivaaleilla lauantaina 24. syyskuuta. Klubitilaksi muokattu Tampereen Ylioppilasteatteri tarjoaa oivat puitteet esitellä moderneja runo- ja musiikkiesityksiä.

Illan aikana lavalle nousee kunnioitettava määrä tasokkaita esiintyjiä. Tomi Kontio ja Juhani Ahvenjärvi edustavat suomalaisen runouden keski-ikäistyvää kärkeä, Mikko Myllylahti ja Katariina Vuorinen sitä nuorempaa runoa.

Runoryhmiä ja
eläviä legendoja

Nyt toista kertaa järjestettävässä tapahtumassa musiikki ja runous elävät rinta rinnan. M. A. Nummista voidaan pitää molempien taiteenlajien suvereenina taitajana.

Toisinaan hän naittaa sanat ja sävelet toisiinsa ennenkuulumattomalla tavalla. Nuoressa runossa Numminen esiintyy yhdessä dj Sanen kanssa.

Oulusta lähtöisin oleva laulaja-lauluntekijä Maritta Kuula on suomalaisen vaihtoehtorockin lapsenomainen diiva, jonka keikoilla vallitsee intiimi tunnelma. Runon ja laulun välinen raja on häilyvä. Laululyriikka on hyväksytty runoudeksi - ja päinvastoin. Runo on palannut juurilleen, ihmisten suuhun.

Julkaisseiden runoilijoiden ja levyttäneiden artistien ohessa Nuori runo esittelee kolme tasokasta runoryhmää Tampereelta, Helsingistä ja Oulusta. Näiden lisäksi lavarunouden Suomen mestarit, Poetry Slam Stars -nimellä kulkeva kollektiivi ottaa toisistaan mittaa leikkimielisessä runosodassa. Lavarunouden Suomen mestaruus päätyi tänä vuonna jo toistamiseen Tampereelle.

Nuori runo -klubifestivaali lauantaina 24. syyskuuta. Liput 9/5 e.
Ohjelma alkaa klo 17 ja jatkuu myöhään yöhön. Itsenäisyydenkatu 12, Tampereen Ylioppilasteatteri.

Ilkka Pernu
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto