Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Oikeus leikkiä, käydä koulua, järjestäytyä ja tulla Tampereelle

Awa Niang tutustui Pyynikin ammattioppilaitoksen keittiöön. Kuva: Juha Honkonen
Awa Niang tutustui Pyynikin ammattioppilaitoksen keittiöön. Kuva: Juha Honkonen

Awa Niang katsoo tamperelaisten ammattikoululaisten ompelemista hämmästyneenä. Oppilaat istuvat tietokoneitten ääressä.

Toista oli Senegalissa kymmenen vuotta sitten, kun Niang teki pienenä tyttönä ompelijan hommia. Häntä, guinealaista Tounkara Tambakéa ja beniniläistä Aimé Badaa kummastuttavat myös opetuksen maksuttomuus ja poikien suurehko määrä neulan ja langan parissa.

"Voimme lähettää tänne laivallisen tyttöjä ompelemaan", Tambaké heittää puolitosissaan. Suomalaiset eivät tiedä, miten suhtautua.

Länsiafrikkalaiskolmikko kävi viime viikolla Tampereella puhumassa lapsityövoiman käytöstä. Siinä Niang, Tambaké ja Bada ovat asiantuntijoita.

Paitsi että he ovat itse työskennelleet lapsina, he ovat myös mukana Afrikan lapsityöläisten liikkeessä AMWCY:ssä (The African Movement of Working Children and Youth).

Ompeluluokkaa vähemmän ihmetystä herättää Pyynikin ammattioppilaitoksen metallipaja. Tambaké on siellä kuin kotonaan. Kotonaan olevassa verstaassa hän on työskennellyt hitsaajana suurimman osan elämästään.

Tambaké ottaa isännän ottein metallitangon ja alkaa pätkiä sitä leikkurilla. Tällä kertaa ihmiset hekottavat ja taputtavat.

Siirrymme kyökin puolelle. Bada esittää catering-alan opettajalle Johanna Toivaselle heti kysymyksen.

"Teettekö te täällä myös afrikkalaista ruokaa?"

Toivanen kertoo, että opintoihin kuuluu kansainvälisten ruokakulttuurien kurssi, jolla tehdään myös eksoottisimman maanosan sapuskoja.

Työaika pois
ranskan opiskelusta

Asiaan. Eniten kolmikkoa on lapsena tekemässään työssä harmittanut se, että käytetty aika ja energia on ollut ranskan ja matematiikan opiskelusta pois.

Afrikkalaiset tietävät, mikä on paras keino vähentää lapsityövoiman käyttöä. "Köyhyyden vähentäminen", Tambaké sanoo laiskasti ja räplää nokiaansa.

Lapsia ei saa koulunpenkille, jos perheellä ei ole rahaa. Koulupuku ja tarvikkeet maksavat, toisaalta taas opiskeleva lapsi on pois työvoimasta. Rahapulaan eivät paljon länsimaitten kuluttajien ostoboikotit auta.

AMWCY on listannut 12 oikeutta, joiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä kaikille lapsille.

"Mielestäni tärkein niistä on terveydenhuolto, sillä ilman terveyttä ihminen ei voi tehdä mitään", Niang sanoo.

"Minusta taas oikeus omien mielipiteiden ilmaisuun ja järjestöjen muodostamiseen on tärkein", sanoo monessa järjestössä hyvän asian puolesta työskentelevä Tambaké.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto