Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Nyt puhuu opettaja

Arvolla on arvo

Päivittäiseen nykyelämään liittyy runsaasti oletuksia ja itsestäänselvyyksiä. Ruoka tulee kaupasta, valo kytkimestä ja onni pillereistä.

Hyvinvointiyhteiskunta rakentuu arvoille, jotka ovat kaikille tuttuja, mutta harvemmin julkilausuttuja. Arvo on kuin hyvä naapuri, jota tervehditään, mutta jonka kanssa pelehtiminen aiheuttaa ristiriitoja. Opiskeluvuodet muokkaavat arvopohjaa monella tavalla: alan valinnasta, opettaja- ja opiskelutovereiden kautta aina omien näkemysten vahvistumiseen.

City-lehti 17/2006 raportoi 733:n suomalaisen yliopisto-opiskelijan arvoista, moraalista ja elämäntavasta. Tässä ei ole tilaa kyselytutkimuksen perusteiden pohtimiselle, mutta vastauksia on kiinnostava pöyristellä. Yliopisto-opiskelijoiden heimokulttuuri on vahva, sillä oppialojen suuntaamaat mielipiteet eivät yllätä ketään lukijaa. Kauppatieteilijät ja humanistit näyttäytäyvät juuri sellaisina kuin me stereotypisesti odotamme.

***

Mitä olivatkaan ne puheet uuden sukupolven vastarinnasta? Kuvittele tilanne: Kauppakorkeakoulussa uransa tehnyt proffa saisi jonain vuonna ryhmän aloittavia opiskelijoita, joiden maailmankuva lepäisi humanisteihin liitetyissä arvoissa.

Tästä törmäyksestä voisi syntyä jotain uutta: toinen opettaisi, miten kerätä lisää massia ja toiset pohtisivat, miten sitä voisi kuluttaa vähemmän.

Kyselystä selviää myös se, että opiskeluaika on monelle elämän onnellisinta aikaa, vaikka silloin eletään pienillä kuukausituloilla. Olisi kiinnostavaa tietää, mitkä tekijät tätä onnellisuutta tuottavat, sillä ainakaan rahasta tai elintasosta ei näytä olevan kysymys. Ajankuvassa se on pieni ristiriita, kuten monen opiskelijan haaveissa lepäävä taiteilija-ammatin toteuttaminen - jos siitä maksettaisiin riittävästi palkkaa.

Eniten ihmetyttää miesopiskelijoiden mutu-tuntumalla värittyneet mielipiteet ulkomaalaisista: venäläiset varastavat enemmän ja amerikkalaiset ovat tyhmempiä kuin me suomalaiset. Mitä tähän voi enää lisätä?

Ilmaislehden kysely raapaisee pintaa, jossa myös huumori on läsnä. Silti se saattaa pitää yllä pinttyneitä käsityksiä oppialakohtaisista mielikuvista. Tätä settiä tekisi mieli ravistaa ja opettajiltakin voi peräänkuuluttaa arvojen kirkastamista.

Pia Houni


Ps. Anteeksi kaikille Arvo-nimisille henkilöille, nimellänne on arvo.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto