Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Perkele! Kirjoituksia Tamysta

Tohtorinhattu päässä sossuun

Siirryin tähän Tamyn sosiaalipoliittisen sihteerin pallille sosiaaliasemalta kesätöistä.

Minulta on useampaan kertaan kysytty, että minkälaisia ihmisiä siellä oikein asioi, niitä syrjäytyneitäkö? Vastaukseni on, että aivan kaikenlaisia ihmisiä, työttömistä opiskelijoihin, kauppatieteen maistereihin ja filosofian lisensiaatteihin.

Kuitenkin kynnys tulla asioimaan sosiaaliasemalle on korkea. Kyse ei ole enää mistään leimaavasta sosiaalihuollosta, vaan palveluista, joita saa ja pitää käyttää tarpeeseen.

Olen havainnut, että korkeasti koulutetuilla on vaikeuksia tulla sossuun. Joten olen leikkisästi kehittänyt uuden konseptin.

Yliopistollahan on jo työvoimatoimiston toimipiste, joka on suunniteltu akateemisia työnhakijoita varten. Pitäisikö akateemisille perustaa myös oma sossu? Siellä palveltaisiin ylioppilaslakki päässä, tohtorinhatulla pääsisi jonon ohi ja ja etukäteen varaamalla saisi palvelua latinaksi. Taustalla soisi Classic FM.

No, enpä tiedä. Suomalaisen hyvinvointivaltion juju on juuri se, että kaikki käyttävät samoja palveluita.

Palvelujärjestelmä ei ole eriytynyt, eikä se ole niin leimaava. Meillä kaikilla on oikeus palveluihin ja kaikkihan me niitä käytämme. Esimerkeiksi riittänevät koulutus, terveydenhuolto ja sosiaaliturva.

Opiskelijan toimeentulo kohahdutti hetkeksi, kun ministeri Vienonen-Karpela-Saarela esitti budjetin ulkopuolelta, että nostettaisiinkin tulorajoja 20 prosentilla eikä opintorahaa 15 prosentilla. Opetusministeriön hallinnonalan toiminta- ja taloussuunnitelmassa vuosille 2007-2011 sanotaan selkeästi, että opintorahaan varattavan määrärahan mitoituksessa otetaan huomioon päätoimisen opiskelun lisääntyminen.

Opiskelu saakin olla melko päätoimista näillä opintoaikojen rajauksilla. Mutta miten tulorajojen nosto helpottaisi opintorahan nostoa enemmän täysipäiväisen opiskelun mahdollistamista?

Ajatusleikkinä todettakoon, että 20 prosentin tulorajojen nostolla Tamyn rivisihteeri ilman tutkintolisiä (ja tupokorotuksia) voisi nostaa kaksi opintotukikuukautta vuodessa, vaikka tekee kokopäiväduunia vuoden ympäri.

Että hiukan perspektiiviä ja huomio sinne, missä turvatun toimeentulon tarve on akuuteinta.

Opiskelijajärjestöt luovuttivat 12. syyskuuta opintoraha-adressin, jonka allekirjoitti 127?109 ihmistä. Pallo on nyt eduskunnalla. Vaikuttaminen on pitkäjänteistä hommaa, joten jos nyt ei lykästä, ensi vuonna jatketaan.

Joka tapauksessa ensi vuonna on edessä hallituksen vaihto. Jos joskus saataisiin pätevä kulttuuriministeri!

Niina Kiviaho

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto