Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Älähdys!: Silminnäkijäkertomus Smash Asemista

Saavuimme Kiasman aukiolle ystäväni kanssa noin tuntia ennen kuin mielenosoituksen oli tarkoitus virallisesti alkaa. Tunnelma oli rauhallisen odottava.

Noin tunnin kuluttua oli paikalla jo enemmän ihmisiä. Äänekkäänä joukkona erottui punkkarihiuksia, lävistyksiä, niittivöitä ja mustaa nahkaa suosiva porukka, joista osa oli erittäin voimakkaassa humalatilassa ja käytös hyvin aggressiivista. Katsellessani ympärilleni huomasin, että poliisit olivat kuitenkin aivan yllättäen kadonneet. Vaihdoin muutaman sanan erään freelancer- valokuvaajan kanssa, kun ystäväni ilmoitti etsivänsä jostakin vessan.

Poliisi palasi takaisin kuin taikaiskusta. Nousin korokkeelle seisomaan nähdäkseni paremmin ja huomasin hämmästyksekseni, että valkokypäräiset kilvin ja suojapuvuin varustautuneet mellakkapoliisit olivat saartaneet koko alueen muodostamalla ketjuja. Ystäväni palasi selvästi hämmentyneenä, ja kertoi ettei ollut päässyt vessaan, koska mellakkapoliisit ilmoittivat etteivät päästä ketään pois.

Paikallaolijoista ehkä puolet olivat samanlaisia ihmisiä kuin mekin, eli toimittajia, uteliaita sivustaseuraajia tai sattumalta paikalle tulleita. Puolet paikallaolijoista olivat sitten varsinaisia mielenosoittajia ja näistä osa sellaisia, jotka olivat selvästi tulleet riehumaan.

Pian poliisin megafonista ilmoitettiin, että poliisi on saartanut alueen, eikä mielenosoituksen anneta lähteä liikkeelle. Mielenosoittajat ryntäsivät eteläpuolen mellakkapoliisiketjua vastaan ilmeisen väkivaltaisesti. Jäimme ystäväni kanssa toiselle puolelle saartorengasta välttääksemme ongelmat. Tutustuimme muutamaan kohtalomme jakaneeseen kokoomusnuoreen, jotka kertoivat yrittäneensä päästä ulos näyttämällä poliiseille kokoomuksen jäsenkorttia.

Jossain vaiheessa poliisin megafonista ilmoitettiin, että poliisi on määrännyt mielenosoituksen hajotettavaksi ja kaikki paikalle jäävät syyllistyvät rikokseen. Kuulutus kuului todella huonosti yleisen hälyn vuoksi emmekä aluksi kuulleet muuta kuin, että poistua voi pohjoiseen. Menimme ystäväni kanssa jonottamaan pois pääsyä saarrosta Mannerheimintien puoleiselle saarrosketjulle.

Jonottaessamme juttelimme muutamien poliisien kanssa, jotka vaikuttivat erittäin asiallisilta ja ammattitaitoisilta. He kertoivat meille tilanteesta ja siitä kuinka saarto oli välttämätön, jotta anarkistien väkivaltaiset ainekset eivät pääsisi riehumaan Helsingin kaduille.

Odottelimme jo kärsimättömästi poispääsyä, kunnes äkkiä kuului kova varoitushuuto. Näin kuinka kaukaa heitetty olutpullo sirpaloitui mellakkapoliisin kypärään noin kymmenen metrin päässä itsestäni. Näimme ilmassa lentävän enemmänkin pulloja ja pakenimme kauemmas. Poliisin megafonista kuului melkein saman tien kuulutus, että mielenosoitus on määrätty hajotettavaksi, ja että ne jotka eivät poistu paikalta syyllistyvät rikokseen. Odottelimme ystäväni kanssa kauempana pahimman pullosateen loppumista ennen kuin palasimme jonoon.

Lopulta noin kahden ja puolen tunnin kuluttua saarron alkamisesta pääsimme pois. Kaksi poliisimiestä kävivät läpi taskuni, jonka jälkeen minun käskettiin kävellä videokameraa pitelevän naispoliisin luo, ja sanomaan nimeni kameralle. Tein kuten käskettiin ja hymyilin naispoliisille, joka hymyili takaisin ystävällisesti.

Kahden ja puolen tunnin vaaratilanteen jälkeen minä, ja ystäväni olimme vihdoin turvassa. En kuitenkaan voinut välttyä kysymästä, oliko minusta tullut valtion vihollinen vain siksi, että olin tullut istumaan Kiasman aukiolle tuona kauniin syksyisenä iltapäivänä?

Henrikki Luoma

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto