Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Atalpan laajennus taas vastatuulessa

Nyt ihmetellään sitä, kenestä viivytys oikeastaan johtuu

Atalpa on käymässä ahtaaksi kasvavalle opiskelijajoukolle. Kuva: Tuomo Tamminen
Atalpa on käymässä ahtaaksi kasvavalle opiskelijajoukolle. Kuva: Tuomo Tamminen

Yliopiston liikuntatalon Atalpan laajennuksen pelätään lykkääntyvän entisestään.

Atalpa on koettu liian ahtaaksi jo pitkään, ja viime syksynä taloa hallinnoiva Atalpa Oy teki esityksen vajaan tuhannen neliömetrin laajennuksen toteuttamisesta.

Vuonna 1995 Atalpa-tarra oli noin 1000 opiskelijalla, viime vuonna tarran oli lunastanut yli 2700 opiskelijaa. Myös Tampereen yliopiston ylioppilaskunta on kannattanut laajennusta.

Nyt esitys tuntuu kuitenkin jumiutuneen valtion virkamieskoneiston sisään. Atalpa Oy haluaisi aloittaa laajennustyöt mahdollisimman pian, mutta sillä itsellään ei ole asiassa päätösvaltaa.

Kiinteistön ja tontin omistaa Senaatti-kiinteistöt, joka vuokraa tiloja Tampereen yliopistolle, joka puolestaan vuokraa tiloja Atalpa Oy:lle, joka vastaa talon ylläpidosta. Jo viime keväänä kävi ilmi, että Senaatti-kiinteistöillä ei ole antaa hankkeelle rahaa ainakaan ennen vuotta 2008. Nyt näyttää mahdolliselta, että laajennus voi lykkääntyä ensi vuosikymmenen puolelle.


Atalpa Oy laajentaisi vaikka lainarahalla

Atalpa Oy:n toimitusjohtaja Pertti Liljeroos haluaisi aloittaa laajennustyöt vaikka lainarahalla, jos Senaatti-kiinteistöiltä ei vielä lähivuosinakaan liikene rahaa.

Silloin kuvio toimisi niin, että Atalpa Oy aloittaa laajennukset lainarahalla ja Senaatti-kiinteistöt lunastaa projektin itselleen, kunhan sen varat sallivat.

Liljeroos kertoo, että hänen on koettu ylittäneen valtuutensa jo selvittäessään asiaa ja yrittäessään olla suoraan yhteyksissä Senaatti-kiinteistöihin. Aloitteen pitäisi Liljeroosin mukaan tulla yliopistolta.

"Epäilen tosin, ettei edes yliopistolla ole niin paljon potkua, että se voisi vaikuttaa Senaatin rakennuspäätöksiin", Liljeroos toteaa.

Johtaja Erkki Aho Senaatti-kiinteistöistä kertoo, että Atalpan tarpeet ovat tiedossa ja kirjattuina investointiohjelmaan, mutta toteuttamisajankohta on vielä auki.

Hän uskoo, että vuosi 2008 on ihan realistinen tavoite. Ahon mielestä myös laajennusten aloittaminen lainarahalla on mahdollista - jos vain yliopisto lähtee hankkeeseen mukaan.

"Sellainenkin asia on, että yliopisto pohtii nyt Hämeenlinnan OKL:n siirtämistä Tampereelle. Atalpa voi jäädä siinä mietittäväksi. Varmaan katsotaan ensin, mitä Hämeenlinnassa tapahtuu", Aho pohtii.

Yliopiston hallintojohtaja Timo Lahti sanoo, että Tampereen yliopiston kohdalla ei ole ainakaan tästä kysymys. Luvan lainahankkeellekin hän uskoo heltiävän.

Lahden mukaan HOKL:n siirto olisi sitä paitsi niin iso hanke, että sen toteutumiseen menisi vielä useita vuosia.

"Ja jos se siirrettäisiinkin Tampereelle, sitä suuremmalla syyllä tarvittaisiin lisää liikuntatiloja", Lahti kuittaa.

Lahti syyttää asian viivästymisestä valtion byrokratiaa, jota hänen mukaansa on viime vuosina vain lisätty.

"Virkatie on niin riivatun pitkä", hän manaa.

Lahti arvioi, että byrokratiaa on paisutettu juuri siitä syystä, että yliopistojen olisi entistä vaikeampi hankkia lisää tiloja.

Sekava kuvio saattaa selvitä jo tämän syksyn aikana, mikäli osapuolet vain ehtivät keskustelemaan asiasta kasvotusten.

Toistaiseksi kaikille tuntuu olevan epäselvää, mistä asia lopulta kiikastaa.

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto