Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelijat tekevät entistä enemmän kesätöitä

Kesä on opiskelijoille ansaitsemisen aikaa. Ammattijärjestöissä ja Suomen ylioppilaskuntien liitossa arvioidaan, että korkeakouluopiskelijoiden kesätyön tekeminen on hieman lisääntynyt viime vuosikymmeneltä.

"Esimerkiksi nykyisin Kelan asettamia tulorajoja ylitetään entistä useammin, ja kesätöillä on siinä oma osuutensa", miettii SYL:n kopo-sihteeri Juhani Nokela.

Kesätyö näkyy myös Tilastokeskuksen luvuissa. Työllisiä, jotka ovat ilmoittaneet pääasialliseksi toiminnakseen opiskelun, oli vielä tämän vuoden huhtikuussa 106000.

Heinäkuuhun mennessä heidän määränsä oli noussut 200000:een, siis lähes kaksinkertaistunut. Talvea kohti määrä taas laskee.

"Tosin kaikki kesätyöpaikat eivät näy työministeriön luvuissa ollenkaan, sillä monet työpaikoista menevät suoraan tuttavankaupoilla, eivätkä sen kummemmin työt kuin niiden tekijätkään päädy koskaan rekistereihimme", työministeriön suunnittelija Ella Laakso toteaa.

Opiskelijoiden edustajien mukaan omaa opintoalaansa vastaavaa työtä löytävät helpoimmin hoitoalan, palvelualan, rahoitusalan ja teollisuuden opiskelijat.

Esimerkiksi tutkijoiksi tai opettajiksi opiskelevilla taas on vaikeuksia löytää kesäaikaan oman alansa työpaikkaa, sillä kaikki oppilaitokset ovat lomalla.

"Lisäksi oman alan työt ja omaa koulutusta todella vastaavat työtehtävät ovat kuitenkin vielä eri asia", huomauttaa Nokela.

Oman alan työkokemusta haikailevien dilemmana on usein myös se, että suurkaupungeissa, joissa on eniten työpaikkoja, on myös eniten hakijoita. Niinpä moni saa tyytyä siihen työhön, mitä sattuu löytämään.

Toisaalta, kaikenlainen työkokemus on arvokasta, olipa se miltä alalta hyvänsä.

"Täysipäiväinen opiskelu koko opintojen ajan ei välttämättä ole kovin hyvä ratkaisu, sillä vastavalmistunut korkeakoulutettu vailla minkäänlaista työkokemusta ei ole kovin houkutteleva työnhakija", muotoilee Akavan opiskelijasihteeri Markus Söderlund.

Hanna Nummila

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto