Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näytelmä: Faidra

Antiikin saippuaoopperamonologit pitkästyttävät

Ylioppilasteatterin pääsymaksuttoman syksyn aloittaa Jean Racinen klassikkoteksti Faidra, josta kovin mielellään ei mitään olisi maksanutkaan.

Teksti perustuu antiikin näytelmiin Hippolytos ja Phaedra, mutta Racine mukaili sitä 1600-luvulla omaa aikaansa vastaavaksi. Kun Erika Hast on dramatisoinut ja ohjannut kertaalleen modernisoidun näytelmän 2000-luvulle, tulos ei ole kovin toimiva. Antiikin näytelmille ovat tyypillisiä sujuvat, nopeasanaiset monologit, mutta Faidra koostuu suurimmaksi osaksi korusanaisista ja koukeroisista monologeista. Faidra kertoo saman sukurutsaisen tarinan, jota voi seurata jokaisesta nykyaikaisestakin saippuaoopperasta. Kuningatar Faidra (Tuulia Kallio) rakastuu poikapuoleensa Hippolytokseen (Riku Ryynänen) ja paljastaa tunteensa, koska kuvittelee miehensä Theseuksen (Rami Jokinen) kuolleen.

Kuningattaren oli tyypillistä mennä naimisiin miehensä pojan kanssa leskeksi jäätyään, joten rikolliset tunteet eivät olleet enää rikollisia leskenä. Kaikki muuttuu, kun paljastuu Theseuksen olevan yhä hengissä.

Näytelmän mielenkiintoisin anti on luvallisen ja luvattoman hiuksenhieno ero. Tätä käsitellään kuitenkin harmillisen vähän.

Näytelmä on lavastettu omaperäisesti ja pelkistetysti. Kaikki näyttelijät ovat koko ajan lavalla ja odottavat vuoroaan lavasteiden koloissa yleisön tarkkailun alla.

Näyttelijät antavat parastaan. Esimerkiksi Theramenesta esittävä Mikko Joukamaa on vallan mainio Hippolytoksen koomisena uskottuna. Näytelmän puhe ja toiminta ovat välillä hauskassa ristiriidassa, minkä Tuulia Kallio osaa näyttelijöistä parhaiten tuoda esille.

Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto