Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pääkirjoitus

Opiskelijoita kaikki tyynni

Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden etujärjestöt ovat löytäneet toisensa yhteisen uhan edessä. SYL:n ja SAMOK:n lokakuulle yhdessä suunnittelemat mielenosoitukset ovat kelpo esimerkki yhteistyöstä, jota opiskelijajärjestöjen kannattaa jatkossakin harrastaa. Joukossa on voimaa.

Yhteisiin rientoihin kannattaa kannustaa, sillä yhteistyö korkeakouluopiskelijoiden suurimpien etujärjestöjen kesken ei ole itsestäänselvyys. Yksi syy tähän on historia. SAMOK on vasta kymmenen, SYL 85 vuotta vanha.

Toinen syy on se, että monet ammattikorkeakoulut - eivät siis välttämättä niiden opiskelijat - haluaisivat häivyttää etuliitteensä. Yliopistoissa tähän suhtaudutaan nihkeästi, sillä omaa ainutlaatuisuutta ja tarpeellisuutta on vaikea korostaa, jos samaa ainutlaatuisuutta julistaa tusina muutakin korkeakoulua.

Eturistiriidoista huolimatta SYL:lla ja SAMOK:lla on enemmän yhdistäviä kuin erottavia kiinnostuksenkohteita. Opintorahan korotus on yksi näistä. Lokakuussa järjestettävät mielenosoitukset ovat ensimmäiset laatuaan, sillä aiemmin yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat eivät ole marssineet yhdessä rintamassa tässä mittakaavassa.

Opiskelijoiden välinen solidaarisuus ei toivottavasti unohdu sittenkään, kun opintorahaan joskus saadaan korotus. Paljon on vielä parannettavaa, etenkin ammattikorkeakouluopiskelijoiden asemassa. Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien rahoitusta ei ole vieläkään turvattu, vaikka niille on ammattikorkeakoululaissa asetettu lakisääteisiä tehtäviä.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto on sekin huteralla pohjalla. Tasavertainen kohtelu ei toteudu, kun eri kunnat hoitavat vastuunsa eri tavalla.

Ei yliopistoissakaan silti kaikki ole kunnossa. Ammattikorkeista voisi ottaa oppia esimerkiksi opettajien palkkauksessa. Kaikkia näitä asioita kannattaa ajaa yhdessä.

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto