Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kolumni: Voittaja kuulee viimeisenä

"Voittajille lähtee sitten perään tekstiviestit", tuomari sanoi viime viikonloppuna Nuori runo -klubifestivaalin kilpailun tulosten julkistamistilaisuudessa Ylioppilasteatterin lavalla.

Ikävä kyllä kyseessä ei ollut pelkkä vitsi. Valtakunnallisen runo- ja laululyriikkakilpailun voittajat selvisivät yhtä aikaa sekä tuomareille että yleisölle. Tuomarit aukaisivat lavalla nimimerkilliset kirjekuoret, joiden sisällä olivat voittajien nimet ja yhteystiedot.

"Ari Koponen Joensuusta, onko Ari Koponen paikalla?"

Ari Koponen ei ollut tullut Joensuusta hengaamaan Tampereelle runojuhlaan siltä varalta, josko hän sattuisi olemaan parhaiden joukossa. Aika harvalla aloittelevalla runoilijalla varmaan on niin hyvää käsitystä itsestään ja kyvyistään.

Paikalla ei ollut myöskään Kaisa Ijäs Helsingistä. Kaikkein häpeällisintä oli, että tamperelainen Mervi Kähkönenkään ei ollut paikalla ottamassa kunniamainintaa vastaan.

Jos joku olisi lähettänyt Mervi Kähköselle sen tekstiviestin edes muutamaa tuntia aikaisemmin, hän olisi todennäköisesti paikkakuntalaisena tullut juhliin mukaan.

Voittajat eivät olleet paikalla, mutta mikä oudointa, juhlassa ei luettu edes heidän voittajarunojaan. Juhla, joka on järjestetty kolme kertaa valtakunnallisen lyriikkakilpailun ympärille, jätti siis pimentoon sekä nuoret lupaavat runoilijat että heidän runonsa.

Aloittelevan kirjailijan uralle sattuu yleensä niin harvoin onnistumisen kokemuksia, että saavutuksista, pienestä pilkottavasta julkisuudesta ja juhlista pitäisi pystyä ottamaan kaikki ilo irti.

Tätä mahdollisuutta Kaisa Ijäkselle, Ari Koposelle ja Mervi Kähköselle ei suotu.

Nuorille ansiokkaille runoilijoille olisi pitänyt ilmoittaa ajoissa kuten esimerkiksi pari viikkoa aikaisemmin heidän voitostaan, jotta he olisivat päässeet paikalle.

Kohtuullista olisi ollut myös maksaa matkakustannukset toiselta paikkakunnalta. Tämän edelle ei missään nimessä mene jännityksen ja salaisuuden säilyttäminen viimeiseen asti.

Nyt me muut kirjoittajat, talkoolaiset ja klubikansa juhlimme voittajienkin edestä. Nuoren runon järjestelyt olivat muuten varsin onnistuneita ja esiintyjät tänäkin vuonna loistavia.


Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto