Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Alimman kerroksen väen puhe kiinnostaa

Tukkateatterin Emigrantit hämmästyttää yksinkertaisuudellaan

Kellarissa elävistä siirtolaisista kertova Slawomir Mroekin klassikkonäytelmä Emigrantit on kuin kirjoitettu Tukkateatterin uusiin tiloihin, Tammelan Valintatalon alakertaan. Epämiellyttävillä retkituolilla istuminen kolinan, huminan ja sadevesiviemärin äänten keskellä edesauttaa eläytymistä tarinaan.

Emigrantit
on varsin haastava näytelmä niin tekijöille kuin katsojillekin. Siinä on vain kaksi näyttelijää ja tapahtumien voi ajatella olevan reaaliaikaisia, sillä kummatkin näyttelijät ovat jatkuvasti läsnä. Tila on erittäin intiimi. Katsoja pääsee melkein mukaan portaiden alaiseen maailmaan itsekin, sillä siirtolaiset tulevat näytelmän aikana aivan liki.
Näytelmässä ei kertaakaan viitata mihinkään paikkakuntaan, eikä kummallakaan kellarissa asuvalla siirtolaisella ole nimeä. Näytelmän voi siis ajatella tapahtuvan vaikkapa Tampereella. Paikallisuutta lisää loistokkaasti, että yksinkertaisempi siirtolainen puhuu hämeen murretta.

Ohjaaja Janne Hannula luottaa ylinäyttelemiseen, joka sopii vastakkaisuuksilla pelaavaan näytelmään yllättävän hyvin. Työläisemigrantti on jatkuvasti suu auki, jotta tyhmempikin tajuaa hänen olevan stereotyyppisen tyhmä. Älykköemigrantti heiluttelee käsiään ja vaihtelee äänialoja puhuessaan melkein rasittavuuteen asti. Ikävä kyllä loppu lässähtää hiukan, koska se on venytetynoloinen.

Dialogi ja näyttelijäntyö ovat kuitenkin mainioita. Sen takia antaisi anteeksi enemmänkin.

Hertta-Mari Kaukonen

Emigrantit

Tukkateatteri
Käsikirjoitus: Slawomir Mroek
Ohjaus: Janne Hannula
Näyttelijät: Harri Kailanto ja Terho Saaristo
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto