Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ei pakopaikkaa

Kaikille niille, jotka tekevät töitä vasemmalla kädellä ja selailevat Facebookia oikealla." Lause kuvaa ryhmää Vitun Facebook, mä yritän tehdä töitä. Siihen on liittynyt jo 2 000 jäsentä, tietenkin Facebookissa, todennäköisesti työajalla.

Päinvastaisia mielipiteitä esittävät Ohio State Universityn professori R. Kelly Garrettin ja University of Californian professori James N. Danziger tiedejulkaisu Journal of Computer-Mediated Communicationissa. Heidän mukaansa internetin pikaviestinten käyttö vähentää keskeytyksiä ja parantaa työtehoa.

Professorit puhuvat pehmeitä. Juuri pikaviestinten avulla turhanpäiväinen puuhastelu kesken hommien on hävyttömän helppoa. Se houkuttaa, koukuttaa — ja keskeyttää. Facebook, Messenger, kännykät, sähköpostit ja muut välineet sirpaloivat ajan ja ajatukset. Ne ovat kuin avoimia portteja, joiden kautta kuka tahansa voi koska tahansa astua höpisemään mitä tahansa.

Väitän, että viestintätekniikan tarjoama virikeähky ja lyhytjänteinen toimintatapa totuttaa aivot pomppimaan asiasta toiseen. Verkosta opittu nopeatempoisuus, hektisyys ja silmäily heijastuvat muuhun kulttuuriin ja toimintatapoihin. Pitkäjänteisyydestä on tullut, jos ei kummajainen, niin ainakin turhan harvinainen herkku.

Hämähäkki ojentelee jalkojaan kuistin kaiteella. Oksat roikkuvat kypsyvien omenoiden painosta. Verkkoyhteys on muodostettu kohteeseen default, vaikka juuri sitä lähdin karkuun. Tarkoitukseni oli kokeilla työskentelyä varmasti verkottomassa ympäristössä, vanhempieni ulkokuistilla. Läppärini linkittyi maailmaan myös siellä. Automaattisesti. Naapuritalojen teknotumpelot olivat jättäneet langattomat yhteytensä suojaamatta.

Mutta onhan mobiili viestintäteknologia mullistava mahtiaskel. Jopa kuistin pöydällä käytössäni ovat samat työkalut kuin toimituksessa. En ole sidottu aikaan enkä paikkaan. Olen vapaa kahleista — vai olenko? Facebookissa linjoilla on 14 kaveria, Messengerissä muutama ja kaksi keskustelua on jo käynnissä. Posteihinkin pitäisi vastata. Kaikkialla.

Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto