Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Uimahallin maja vaihtareille

Vaihtarit joutuvat maksamaan kesän vuokran, vaikka viipyvät vain lukukauden

Kati Miettunen ja Kati Rajala siivoavat Uimahallin majaa talkoovoimin.
Kati Miettunen ja Kati Rajala siivoavat Uimahallin majaa talkoovoimin.

Ulkomaalaiset opiskelijat saavat 50 uutta asuntolapaikkaa Tampereelta, koska Uimahallin majaa vuokrataan syksyn ajan kv-opiskelijoille. Tampereen korkeakoulujen opiskelijakunnista koostuvan Opiskelijan Tampereen listoissa on edelleen elokuun puolen välin jälkeen noin 100 asunnotonta opiskelijaa, joista suurin osa on kansainvälisiä opiskelijoita.

Uimahallin maja tarjoaa ratkaisun siis vain puolien asunto-ongelmaan. Kv-opiskelijoiden tuutoroinnit ovat jo alkaneet ja suurin osa opiskelijoista on jo saapunut Tampereelle.
"Nyt on uhkana, että asunnottomat opiskelijat joutuvat lähtemään takaisin kotiin", Opiskelijan Tampereen asuntosihteeri Kati Miettunen sanoo.

Ulkomaalaiset opiskelijat majoitetaan Pirkankadulla sijaitsevaan entiseen hostelliin näillä näkymin puolessa välissä syyskuuta. Opiskelijan Tampere järjestää majoituksen nimenomaan ulkomaalaisille opiskelijoille, koska heidän asuntotilanteensa on kaikkein huonoin.

"Varsinkin syksyksi tulevien vahtareiden on aika tiukkaa saada asunto, koska he ovat Suomessa niin lyhyen ajan", Opiskelijan Tampereen puheenjohtaja Kati Rajala selittää.

Vaihto-opiskelijoiden lyhyeen asumisaikaan on kiinnitetty huomiota myös Toasilla. Toas aloittaa tänä syksynä kokeilun, jossa vaihto-opiskelijat joutuvat maksamaan muita asukkaita korkeampaa vuokraa. Vaihtarit laitetaan maksamaan asuntojen käyttämättä jäävät kesäkuukaudet, koska he viipyvät Suomessa yleensä vain lukukauden tai -vuoden.

Pari viikkoa sitten Tampereelle saapunut ranskalainen 21-vuotias Guillaume Sarfati on silti tyytyväinen asuntoonsa.
"Sain hyvän kodin Toasilta."

Opiskelijan Tampere sai Uimahallin majan käyttöönsä Tampereen kaupungilta lähes ilmaiseksi. Huonokuntoinen hostelli on ollut pois käytöstä kahdeksan kuukautta. Opiskelijan Tampere puhdistutti tilat, laitatti oviin uudet lukot ja teetti sähkötyöt. Opiskelijajärjestö pyrkii kattamaan kunnostustyöt vuokratuloilla.

Uimahallin majan huoneet ovat noin 15-30 neliötä ja niiden vuokra vaihtelee koon mukaan. Huonekohtainen vuokra on noin 200 euroa.

"Isoimpiin huoneisiin mahtuisi kaksikin opiskelijaa ja huoneen saa halutessaan jakaa. Mutta koska hankimme näihin halvimmat lukot, majoitamme lähtökohtaisesti yhden opiskelijan huoneeseen", Miettunen sanoo.

Huoneissa on perushuonekalut eli sänky, kirjoituspöytä ja tuoli. Tiloissa on hyvin vaatimattomat yhteiskeittiöt, vessat ja suihkut. Toas on ostanut huoneiden sängyt ja ne menevät majoituksen päätyttyä vuoden vaihteessa Toasin omaan kohteeseen Lapinkaareen. Kun vuokraus on päättynyt, maja joko puretaan tai remontoidaan.
Opiskelijoiden asuntotilanne on tänä syksynä tavallista huonompi, koska Toasin suurin asuntokohde Mikontalo on remontissa. Opiskelijoiden hätämajoitus on tänä vuonna Mikontalossa ja siihen on varattu peräti seitsemän soluasuntoa.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto