Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Home (sweet home)

Toimittaja asuntojahdissa: tarjolla huonokuntoisia asuntoja sikakalliilla

Vuokra-asuntojen vapailla markkinoilla törmää Tampereella vilkkaimpaan aikaan eli heinä—elokuussa kaikenlaiseen. Tarjolla on pussitettuja julkisivuremontissa olevia asuntoja, yksiöitä turkiskuoriaisilla ja sokeritoukilla, homepesiä ja todella likaisia asuntoja. Samalla vuokrat ovat pilvissä ja vuokralaiselta vaaditaan kotivakuutus, vuoden sitoutuminen vuokraukseen ja kahden kuukauden vuokratakuu. Aloitan asunnonhaun kesäkuun lopulla vuokrankorotuksen ja asunnon huonokuntoisuuden takia. Edellisen kerran hain asuntoa viisi vuotta sitten, jolloin se onnistui yhdellä lehti-ilmoituksella ja kahdella näytöllä, ilman vuokratakuita ja toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella. Maksamani vuokra keskustayksiöstä on viidessä vuodessa kohonnut 386 eurosta 431 euroon kuussa.

Haen asuntoa kaikkiaan viisi viikkoa.Vaatimukseni ovat vaatimattomat: jollakin tavalla pintaremontoitu asunto ja kaakeloitu kylpyhuone pesukoneliitännällä, suihkulla ja käsisuihkulla. Haaveilen asunnosta, jonne mahtuu keittiön pöytä ja sohva.

Vuokramarkkinoilla pesukone ei ole hyvässä huudossa. Noin puolessa näkemistäni asunnoista ei ole pesukoneliitäntää tai kylpyhuone on pesukoneelle aivan liian pieni. Vuokra saattaa silti olla 560 euroa kuussa ja asuinneliöitä 40. Näissä tapauksissa taloyhtiössä on useimmiten pesutupa. Tosin kaikissa yhtiöissä ei ole edes sitä. Järvensivusta löytyy kerrassaan mielenkiintoinen yksiö, jossa on kyllä pesukoneelle liitäntä.

"Meillä taloyhtiö tosin on tehnyt periaatepäätöksen, että pesukoneen tuominen asuntoon on vesivahingon takia kokonaan kielletty", omistaja toteaa samaan hengenvetoon.

Hatanpään valtatiellä yksiön omistavalla miehellä on onneksi esitellä minulle typistettyjen pesukoneitten malleja, sillä kylpyhuoneeseen ei mahdu 530 euron vuokralla edes 40-senttinen päältä täytettävä pesukone.Myös koko Kaleva näyttää olevan "pussitettu" eli julkisivuremontissa. Näytöissä tulvii ihmisiä. Minä olen ainoa, jota häiritsee, että ikkunoita ei voi avata pahimmalla kesähelteellä. Joissakin vuokrattavana olevissa asunnoissa julkisivuremontti on ohi vasta yli puolen vuoden päästä ensi vuoden puolella. Kalevan ongelmana tuntuvat olevan myös vanhoissa taloissa viihtyvät sokeritoukat. Pellervonkadulla on tarjolla 480 euron kuukausivuokralla todella epäsiisti yksiö liasta suorastaan mustine lattioineen ja lavuaareineen. Kysyn sokeritoukista, sillä ne tunnetusti viihtyvät liassa.

"Joo, on täällä hirveästi litukoita", vuokralainen, nuori mies, kertoo auliisti.

Pyynikillä pääsen ihailemaan kaunista jugend-talon yksiötä.

"Sokeritoukkia täällä ei ole, mutta turkiskuoriaisia kylläkin", omistaja kertoo.

Asiaa tutkittuani selviää, että tämä kaveri pesii patjoihin, sohviin ja nojatuoleihin, syö vaatteet reiÂ’ille ja muuttaa mukanasi seuraavaankin asuntoon. Vuokra 470 euroa. Lisänä rehelliseltä virtsalta haisevat viemärit.

Yleisin ongelma vuokramarkkinoilla on home, jota näyttää olevan vuokran suuruudesta riippumatta lähes kaikissa asunnoissa. Pahin esimerkki tulee vastaan Pyynikillä.
"Minulla olisi tarjolla kaunis remontoitu yksiö 100 vuotta vanhassa hirsitalossa. Hometta ei varmasti ole", omistaja lupaa pyhästi.

Asunto on rakennettu tämän upean talon kellariin, kivijalkaan. Jo ovelta löyhähtää vastaan pistävä homeen haju. Vuokra 500 euroa kuussa.

Pinninkadulla home haisee jo kerrosta alemmas rappukäytävään asti, vaikka kyseisen yksiön ovi on kiinni. Jo ennen näytön virallista alkamista nuori tyttö vanhempineen ehtii vuokraamaan asunnon. Näyttöön tulee kymmeniä ihmisiä, joista kukaan ei tunnu huomaavan homeen tunnusmerkkiä, maakellarin hajua. Heitä harmittaa vain se, että asunto meni sivu suun.

Asuntoa etsiessäni vastaan tulee myös lattialle tulvivia suihkukaappeja, hometta makuualkovin seinässä, kylpyhuoneen katossa sekä tiskikaapissa ja saunassa.

Läksy on karvas. Viidessä viikossa näen noin 30 asuntoa, joista vain kolme on hyväkuntoisia ja vaatimukseni täyttäviä. Niissä vuokra on yli 500 euroa. Pätkätyöläisen on mahdotonta allekirjoittaa vuoden määräaikaista sopimusta, jota lähes kaikki vuokranantajat nykyään vaativat. Vuokralaisen puolta ei tunnu pitävän kukaan tilanteessa, jossa kalliillekin asunnolle löytyy aina ottaja millä tahansa ehdoilla.

Heinäkuun viimeisenä päivänä minua onnistaa. Tarjolla on kokonaan remontoitu yksiö vanhasta taloyhtiöstäni, jossa on 440 euron vuokra ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Muuttomatkaa on yksi kerros ylemmäs. Kesken muuton vanhaan asuntooni ryntää välittäjä asunnon katsojan kanssa, ilman etukäteisilmoitusta. Vanhasta asunnostani pyydetään nyt 475 euroa kuussa. Rikkinäistä muovimattoa ei huomata.

"On minulla omakin sänky. Kyllä tähän hintaan pitäisi saada edes uudet tapetit", katsoja toteaa kiinteää parvea ja likaisia tapetteja katsoessaan.

Välityspalkkio johti vuoden sopimusten yleistymiseen

Vuokramarkkinoilla vilisevät eri vuokrasopimustyypit pistävät pään pyörälle. Yleisin sopimustyyppi on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa on erikseen määritelty irtisanomisen ensimmäinen mahdollinen ajankohta 11 kuukauden päähän.

"Syy tämän sopimustyypin yleistymiseen on vuonna 2001 voimaan tullut laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä. Nyt välityspalkkion maksaa useimmiten vuokralaisen sijasta vuokranantaja", kertoo myyntipäällikkö Sinikka Merontausta Realia Asuntovuokrauksen Tampereen toimipisteestä.

Vuoden sitoutuminen takaa omistajalle, että välityspalkkiota ei tarvitse maksaa uudestaan saman vuoden aikana. Mikäli vuokralainen lähtee asunnosta aiemmin, hän joutuu yleensä maksamaan välityspalkkion eli kuukauden vuokran plus arvonlisäveron sekä vuokran niin kauan kuin asuntoon löytyy uusi vuokralainen.

Lisäksi on olemassa tavallinen toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka vuokralainen voi purkaa kalenterikuukauden irtisanomisajalla sekä määräaikainen sopimus, jota ei voi purkaa ilman molempien osapuolten suostumusta ennen määräajan umpeutumista. Jos sopua ei löydy, purkuun tarvitaan oikeuden päätös. Laissa on määritelty perusteet, joilla purkua voi hakea. Kun markkinoilla on kova pula vuokra-asunnoista, omistaja voi pyytää korkeitakin vuokria.

"Markkinat määräävät, ja silloin huonokuntoinenkin asunto menee vuokralle. Jos vuokra on lisäksi korkea, vuokralainen saattaa helposti lähteä asunnosta pois vuoden määräajan umpeuduttua", Merontausta toteaa.

Myös vuokralaisten taso laskee, jos asuntoa ei pidetä kunnossa.

"Mitä paremmassa kunnossa pidät asuntosi, sitä paremman vuokralaisen saat", Merontausta tiivistää.

Suvi Mensalo

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto