Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tähtikartan yllä

Vuonna 1989 Seppo Tanhuan hartiat olivat kipeät. Kolmen todistajan läsnäollessa hän ilmoitti ryhtyvänsä astrologiksi.

Pyöreä, kahteentoista osioon jaettu tähtikartta avautuu läppärin ruudulle. Keskittyneet silmät katsovat kartalla näkyviä taivaankappaleita. Nousumerkki, oppositiot, kolmiot, neliöt. Vieraat termit vilisevät korvissa. Kieltämättä mieltä hivelee, kun selviää, että kartan mukaan olen itsetietoinen, omalaatuinen ja uraauurtava.

Astrologin suu ei vaahtoa. Hän käy vakuuttavan rauhallisesti läpi luonneanalyysiä. Planeettaohituslista kertoo, että nyt jos koskaan olisi hyvä hetki käyttää vahvaa näkemystä hyväksi ja tehdä ratkaisuja elämässä.

"Sulla Saturnus tekee oppositiota Kuulle. Se on sellainen kriittinen piste omassa tunnemaailmassa ja kotielämässä", tamperelainen astrologi Seppo Tanhua jatkaa taukoamatta.

Vaikka puhe leijaileekin jossain stratosfäärin tuolla puolen, fyysisesti emme ole juuri Hervantaa kauempana.
Tanhua istuu omakotitalonsa kolkossa päätyhuoneessa, joka toimii hänen toisena työtilanaan. Ikkunasta näkyy leikkaamattomana rehottava nurmikko, ja keittiön jääkaappi on käyttämättömänä kytketty pois päältä.

Toinen työhuone on asunnon puolella, mutta sinne ei ole asiaa, koska se on tällä hetkellä aivan liian sotkuinen.

"En mä tällä puolella paljon itsekseni istu. Tuolla toisella puolella elämä on aina ympärillä. Käytän tätä tilaa lähinnä silloin, kun ihmiset tulevat henkilökohtaiseen tulkintaan", Tanhua kertoo.

Tanhua on päätoiminen astrologi. Pari—kolme kertaa viikossa Tanhua tekee henkilökohtaisia tulkintoja, omien sanojensa mukaan perinteistä astrologiaa. Pääasiassa hän kuitenkin ylläpitää Astro.fi-sivustoa, jossa vierailee noin parisataatuhatta kävijää kuukaudessa.

Tanhua työstää sivujen palveluita, kuten erilaisia horoskooppeja ja tilattavia tulkintoja ja kirjoittaa sivuille artikkeleita. Juuri edellispäivänä hän on kirjoittanut tuntemuksiaan Kaukajärvellä sattuneesta 15-vuotiaan tytön surmasta.

"Astrologian idea on oikeastaan tutkia aikaa. Teen artikkeleita ajan tapahtumista, vaikka ne eivät suoranaisesti liittyisikään astrologiaan ja planeettakuvioihin tietyllä hetkellä."

Tanhua pyörittää yritystä, joka tällä hetkellä työllistää miehen itsensä lisäksi yhden työntekijän ja Tanhuan vaimon, joka työskentelee luontaistuotteiden parissa. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna rapiat kaksisataatuhatta euroa.

Tanhuan parikymmenvuotisen uran alku oli taloudellisesti karu. Rahahanat pysyivät pitkään kiinni, eikä planeettakuvioiden tulkinta tuonut elantoa. Astrologian kielellä tähtitaivaan transiitit eivät olleet Tanhualle suotuisia.

"Elin melkoisessa köyhyysloukussa. Asuin välissä myös Vaasassa yksinhuoltajana pojan kanssa, ja toimeentulo teki tiukkaa. Silti mulla on aina ollut intohimo tehdä tätä, ja kun on intohimo, niin ei sitä laske. Nyt tällä pärjää."

Kun Tanhua tulkitsee tähtikarttaa, miehen äänensävy ja olemus vaikuttavat määrätietoisen varmoilta.

Käytännössä astrologi tekee syntymäajan ja -paikan perusteella kaksiulotteisen tähtikartan, joka on jaettu kahteentoista Eläinradan merkkiin ja kahteentoista "huoneeseen". Kartalla näkyy Auringon, Kuun ja kahdeksan planeetan sijainnit määritellyllä hetkellä. Nykyään suuren osan työstä hoitaa tietokone.

Elementit muodostavat keskinäisiä suhteita, joita astrologi tulkitsee. Jo vuosituhansia sitten muinaisessa Babyloniassa alkunsa saanut oppi ei ole millään muotoa tieteellistä vaan perustuu lähinnä historian saatossa kehittyneisiin tulkintoihin.

Väistämättä tekee mieli esittää kiusallinen kysymys: eikö ole kysymys vain uskomuksista, pelkästä diipadaapasta?

"Jos haluaa käsitellä asiaa sillä tavalla, se on tietysti täysin oikeutettua. Miksi uskoa mihinkään astrologiaan, jos se ei kiinnosta, kosketa tai tunnu mielekkäältä."

"Sanon kuitenkin yleensä niin, että jos annat syntymäajan, niin tehdään kartta ja tulkinta. Sen jälkeen tiedät, miltä se tuntuu. Sitä ennen on aika jäävi sanomaan, onko se hölynpölyä vai ei", Tanhua toteaa.

Tanhua kertoo olevansa astrologian suhteen hermeettisen filosofian kannalla. Sen mukaan kaikki asiat ovat tarkasti järjestyksessä ja seuraavat toisiaan vääjäämättä tiettyjen lainalaisuuksien mukaan.

Hän vertaa planeettoja ja maailmankaikkeutta ihmisen biljooniin soluihin, joilla on kaikilla täsmälleen sama lähtökohta ja sama tieto sisällään ja joiden erilaistumiseen vaikuttaa ainoastaan dna-rakenne.

"Mikä on olemassa pienessä mittakaavassa jossain, on sitten jossain myös isommassa mittakaavassa. Planeettaliikkeet kuvaavat ajankulkua hyvin täsmällisesti, ja planeetat kulkevat tietyllä syklillä. Kun sykli on olemassa meidän aurinkokunnassamme, se on olemassa myös täällä Maan päällä ihmisissä, eläimissä ja puissa."

Tanhua kumoaa syvälle juurtuneen harhaluulon ja korostaa, ettei astrologi ole ennustaja. Astrologin tehtävä on konsultoida ihmisiä siitä, mitä taivaankannella tapahtuu ja miten se mahdollisesti liittyy ihmisen elämään.
Tanhua väittää itsekin suhtautuvansa kriittisesti astrologiaan. Tähtikarttoja on helppo uskoa liikaa.

"Siitä voi tulla sellainen elämää ohjaava voima, vähän niin kuin jollekin tulee lääkäristä, psykologista tai jostakin muusta. Lääkäri voi antaa väärän lääkkeen, mutta vaikka tuntuu pahalta, uskoo lääkäriin ja kuolee. Astrologiassa on samanlainen vaara. Siitä voi kuulla tai lukea asioita, jotka voi itse kääntää tietyn näköiseksi, ja pitää sitä uskontona."

Hypätäänpä välillä vuoteen 1989, jolloin Tanhua oli vielä töissä vakuutusyhtiössä. Yllättävä tilanne sai miehen siirtymään vakuutusmaailmasta hieman toisenlaisten asioiden pariin.

"Se oli sellainen suuri oivallus yhtenä hetkenä", Tanhua muistelee.
Toimistotyön oireena hartiat olivat jumissa, ja Tanhua päätti mennä akupunktiohoitoon. Hoitaja sattui näyttämään piikeissä makaavalle Tanhualle taiji-videota, josta Tanhua innostui ja lähti miehen vetämille taiji-tunneille.

Erään tunnin jälkeen opettaja otti esiin efemeridi-kirjan, joka sisältää taulukot taivaankappaleiden liikkeistä, ja kysyi Tanhuan syntymäaikaa. Kirjan numerotietojen perusteella taiji-opettaja kertoi Tanhuan elämäntilanteesta.

"Se ei ollut pitkä juttu, ehkä kymmenen minuuttia. Mutta siinä oli jotain taianomaista ja se osui niin lujaa omaan hetkeen ja siinä oleviin tapahtumiin, että siinä todistajien läsnäollessa sanoin ryhtyväni astrologiksi", Tanhua kertaa elävästi.
"Menin suoraan hänen kotiinsa ja lainasin kolme ensimmäistä kirjaa. Kolme kuukautta meni, ja osasin piirtää taulukkokirjan rivistä kartan."

Ilman tietokonetta kartan piirtäminen numeroiden perusteella oli aikamoista taiteilua, kun huomioon piti ottaa aikaerot ja pituusastekorjaukset.
Tulkintatietoa Tanhua joutui kaivamaan ulkomaisista kirjoista, sillä suomalaista kirjallisuutta astrologiasta ei juurikaan ollut. Innokkaalla opiskelulla perusteet sai nopeasti haltuun.

Sittemmin Tanhua on hakenut oppia lähinnä osallistumalla suomalaisten astrologien vetämille kursseille. Vaikea astrologian tutkintoa on mistään etsiäkään — paitsi Kepler Collegesta Yhdysvalloista.

"Kuka tahansa voi sanoa olevansa astrologi. Mitään virallista instituutiota, joka alaa valvoisi, ei ole olemassa", Tanhua kertoo.

Suomessa on yhdistys nimeltään Suomen Ammattiastrologit ry, johon myös Tanhua kuuluu. Yhdistyksen hyvin karkean arvion mukaan Suomessa työkseen astrologiaa tekevien määrä pyörii joissakin kymmenissä. Yhdistys pyrkii seuraamaan, mitä astrologian kentällä tapahtuu erityisesti kotimaassamme.

"Joitakin ulkomaalaisten huijauksia on tullut ilmi. Suomessa ei kovin paljon ole sellaisia, jotka nimittävät itseään astrologiksi mutta jotka eivät astrologiasta mitään tiedä."

Jos astrologialla kerran voi tulla toimeen taloudellisesti, on pääteltävä, että asiakkaita ja asiasta kiinnostuneita riittää. Ihmiset ovat valmiita maksamaan kuullakseen, mitä taivaankappaleet kertovat heistä tai heidän elämäntilanteestaan, oli astrologiassa sitten perää tai ei.

Puolentoista tunnin mittainen tulkinta maksaa Tanhuan taksoilla 85 euroa ja istunnossa katsotaan, millainen "ajanlaatu kenelläkin on". Kysyntää tulkinnoille olisi enemmänkin, mutta harvaa tulkintatahtia pitävä Tanhua joutuu usein myymään eioota.
"En mainosta henkilökohtaisia tulkintoja missään."

Tanhuan mukaan useimmiten astrologin palveluja kaipaavat vaikeissa valintatilanteissa ja stressaavissa elämänvaiheissa olevat ihmiset, jotka hakevat varmuutta omiin tuntemuksiinsa — mikä ei sinänsä kuulosta kovinkaan yllättävältä.

"Jos jollakin on oikein raskasta eikä tahdo jaksaa millään, astrologisesti voi olla Saturnuksen liikkeistä nähtävissä, että ihan turha yrittääkään saada mitään aikaan."
Myös pariskunnat käyvät Tanhuan "vastaanotolla". Silloin Tanhua katsoo kahta karttaa yhdessä. Tolkkua kuulemma löytyy hyvinkin yksinkertaisten merkkien perusteella.

"Esimerkiksi sun kartalla on tällainen neliö, joka kertoo vapauden tarpeesta ja siitä, että sun pitää pystyä menemään ja tulemaan juuri silloin kun siltä tuntuu", Tanhua innostuu selittämään ja napsuttelee sormiaan.
"Jos tässä istuisi pariskunta ja toisen kartalla olisi tuollainen, voi olla, että toinen lähtisi ovesta saman tien ulos."

Maagista pseudotiedettä


Astrologia on viihteellistä epätiedettä, joka perustuu vanhentuneisiin oppeihin
Astrologian alkulähteenä pidetään muinaista Babyloniaa, jossa papisto tarkkaili tähtitaivaan ilmiöitä ja piti poikkeuksellisia tapahtumia taivaalla pahaenteisinä. Länsimainen astrologia kehittyi antiikin Kreikassa, jossa astrologiasta luotiin yksilöä koskeva ennustusjärjestelmä.

Astrologia oli erityisessä suosiossa renessanssin aikana. Eurooppalaisilla hallitsijoilla oli omat hoviastrologinsa ja astrologiaa opetettiin yliopistoissa. Nikolaus Kopernikuksen aurinkokeskeisen maailmankuvan myötä alkoi kuitenkin astrologian alamäki, joka päättyi vasta 1900-luvulla.

Astrologiaa on kritisoitu muun muassa siitä, että se on vain tähtitiedettä ja psykologiaa yhdistelevää pseudotiedettä, joka pohjautuu maagiseen ajatteluun.
Skeptikot kritisoivat astrologiaa esimerkiksi siitä, että astrologian tuottamat luonnekuvaukset ovat epämääräisiä ja yleisluontoisia ja että astrologiaan liittyy lukuisia tähtitieteellisiä virheellisyyksiä.

"Astrologia on puhtaasti viihdettä ja epätiedettä. Epätieteelle on tyypillistä, että se ei korjaa itseään. Astrologia perustuu vuosituhansien takaisiin oppeihin", toteaa Skepsis ry:ssä toimiva Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Tommi Rasila.
Tunnetuimman astrologiaa koskevan tutkimuksen lienee tehnyt ranskalainen psykologi Michel Gauquelin. Tutkimuksessa joukko ihmisiä sai tietämättään massamurhaajan syntymäajan ja -paikan perusteella tehdyn luonteenkuvauksen omansa sijasta. Ihmisistä 94 prosenttia arvioi kuvauksen itseensä sopivaksi.

Toisessa tutkimuksessaan Gauquelin sen sijaan huomasi, että huippu-urheilijoiden syntymällä ja Marsin sijainnilla oli yhteys. Tästä on peräisin termi Mars-efekti.


Kalle Heino, teksti & kuvat
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto