|
Toimiva yliopisto -verkosto syntyi helmikuussa, kun sadat uutta yliopistolakia vastustavat Tampereen yliopistolaiset liittyivät yhteen. Uusi yliopistolaki meni läpi juhannusviikolla, mutta aktiivinen ryhmä ei lopettanut siihen toimintaansa.
Verkosto on joutunut kuitenkin määrittelemään omaa olemassaoloaan hiukan uudestaan. Verkosto kiinnittää jatkossa huomiota opiskelijan yhteiskunnalliseen asemaan eli esimerkiksi opintotuen, asumisen ja työnteon ongelmakohtiin sekä ajaa perustuloa. Verkosto seuraa myös, miten uusi laki vaikuttaa opiskeluun ja tutkimukseen, kun sitä aletaan noudattaa ensi vuonna.
"Oli tietysti pettymys, että laki meni läpi. Mutta lain vastustamisen sijaan meille jää nyt enemmän aikaa sisällöllisempään toimintaan, kuten opintokäytäntöjen kehittämiseen ja opiskelijaelämän rikastuttamiseen", verkoston aktiivi Antti Ronkainen sanoo.
Opiskelijaelämää piristääkseen verkosto suunnittelee järjestävänsä syyskuussa avajaisbileet, joissa toivotetaan uudet opiskelijat mukaan. Lisäksi syksyllä järjestetään autonomisen tieteen päivä, jossa jaetaan tietoa itseorganisoidun opiskelun mahdollisuuksista.
"Toimivan yliopiston tarkoitus on koko ajan ollut institutionalisoituneiden opiskelumuotojen kyseenalaistaminen, opetuksen ja tutkimuksen autonomian lisääminen ja demokratian lisääminen yliopistolla. Ei me alun perinkään vastustettu vain lakia, vaikka se olikin keskiössä", verkoston toinen aktiivi Mikko Niemelä sanoo.
Toimiva yliopisto on laajentamassa toimintaansa ja suunnittelee yhteistyötä erilaisten opistojen kanssa, jotta se voisi olla mukana järjestämässä omaehtoista opetusta isommalle porukalle. Kansan Sivistystyön Liitto on perustamassa Tampereen yhteiskunnallista opistoa. Liitto kutsui Toimivan yliopiston mukaan suunnittelemaan uutta opinahjoa.
Opistosta on tarkoitus tulla samantyyppinen kuin 1960-luvulta asti toiminut Helsingin yhteiskunnallinen opisto, joka järjestää kursseja ja järjestökoulutuksia. Opiston perustaminen on vielä alkutekijöissään, mutta ainakin ensimmäisessä kokouksessa oli hyvin erityyppistä porukkaa.
"Hedelmällisintä yhteistyö opistossa olisi, jos se toisi erilaisia ihmisiä yhteen, jolloin emme pyörisi vain yliopistolla. Lukupiireissä tai keskustelupiireissä voisi olla mukana esimerkiksi eläkeläisiä, työttömiä ja ay-liikkeen edustajia", Niemelä sanoo.
Toimiva yliopisto jatkaa keväällä alkanutta Sodexo-boikottiaan jakamalla ilmaista kahvia ravintolan edessä, koska väittää ravintolayrityksen polkevan ihmisoikeuksia.
Hertta-Mari Kaukonen
11.9. Lukuvuoden avajaisbileet
19.9. Dialogikahvila: kahvila Hertassa keskustellaan talouskriisistä
16.10. Karl Marx -seminaari
9-18.11. Autonomisen opiskelun ja toiminnan viikko
24.10. Tampereen syysfoorumi
toimivayliopisto.net
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen