|
Tampereen kaupunki työllisti kesällä sata työtöntä, toimeentulotukea hakenutta opiskelijaa, joista 36 opiskelee yliopistossa. Opiskelijajärjestöt kritisoivat keväällä opiskelijoiden työllistämistä, koska sen pelättiin tarkoittavan, että opiskelijat joutuvat halvalla ammattimaisiksi sijaisiksi. Kaupunki lupasi, että työllistetyt eivät korvaa sijaisia, vaan tekevät avustavia tehtäviä.
Kuitenkin sosiaalityön kolmannen vuoden opiskelija Vera Virolainen, 21, työskenteli kesällä kaksi kuukautta tukityöllistettynä sosiaaliasema Sarviksen etuuskäsittelijänä.
"Hänellä ei ole varmaankaan ollut päätöksentekovastuuta. Hän on tehnyt avustavaa selvitystyötä. Sijaiset ovat erikseen", toimeentuloturvan päällikkö Timo Ruohola puolustautuu.
Virolainen teki kirjallisia päätöksiä toimeentulotuista. Hän oli ainut Sarviksen työllistetty etuuskäsittelijä.
"Kaikki kesäsijaisena olleetkaan eivät ottaneet asiakkaita vastaan, vaan osa teki pelkästään samoja työtehtäviä kuin minäkin", Virolainen sanoo.
Tukityöllistettynä Veran palkka oli vain 1200 euroa kuussa eli paljon huonompi kuin samoja töitä tehneillä kesäsijaisilla.
"On tosi valitettavaa, jos tehtävät eivät ole olleet avustavia, koska silloin on toimittu ohjeiden vastaisesti", Tampereen kaupungin suunnittelupäällikkö Maritta Närhi sanoo.
Vera piti kuitenkin työstään Sarviksella ja on tyytyväinen saamastaan työkokemuksesta.
Tampereen kaupungin teettämän kyselyn perusteella suurin osa työllistetyistä opiskelijoista oli työhön tyytyväisiä. Kyselyyn vastasi 54 opiskelijaa, joista vain neljä oli tyytymättömiä työllistämiseen. Kritiikkiä tuli työnsaannin tiedostuksesta, perehdytyksestä ja koulutusta vastaamattomasta työnkuvasta.
"Jouduimme hoitamaan rekrytoinnin kovalla kiireellä, joten emme tienneet, mihin opiskelijoita kannattaisi sijoittaa. Teknisillä aloilla oli kesällä huono työllisyystilanne, mutta tarjosimme paljon hoiva-alan töitä. Yritämme korjata asiaa ensi vuonna", Närhi sanoo.
Opiskelijoiden työllistämiskokeilu jatkuu todennäköisesti ensi kesänä.
Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, grafiikka
"Pestini tuntui aluksi tavallaan hätäratkaisulta; työkaverini eivät tuntuneet tietävän, mitä minun kanssani pitäisi tehdä, eikä hommia ollut kuin tunniksi-pariksi päivässä."
"Toiselta alalta hoitoalalle tulevalle pitäisi järjestää jonkinlainen infotilaisuus tai luettavissa oleva info esim. dementia/alzheimerin taudin keskeisistä asioista."
“Sijoituspaikkaan olisi kiva saada itsekin hieman vaikuttaa."
"Tampereen kaupungin kautta sain neljässä päivässä töitä, mikä on erinomaista."
Lähde: Opiskelijoiden vastaukset kaupungin kyselyyn tukityöstä
Sosiaalipolitiikan opiskelija Kalle Honkanen, 29, työskentelee Tammelan palvelukeskuksen tukityöllistettynä vahtimestarina heinäkuun puolesta välistä syyskuun ensimmäiselle viikolle asti. Kun hän haki toimeentulotukea, hänelle ehdotettiin heti tukityön hakemista.
"Ensin sossun täti puhui, että menisin vanhuksia ulkoiluttamaan Koukkuniemeen. Myöhemmin minut kutsuttiin haastatteluun vaksin hommiin."
Työ järjestyi vasta muutaman viikon päästä hakemisesta, joten Kalle luuli jo joutuvansa hakemaan lisää toimeentulotukea. Työpätkäksi ehdotettiin ensin pitkälle syyskuulle menevää sopimusta, mutta hän sai muutettua sopimuksen opintoihinsa sopivaksi ajankohdaksi.
"Työt ovat avustavia. Sain normaalin työsopimuksen, eikä minun tarvinnut olla enää sossun kanssa tekemisissä."
Kallen työtehtäviä ovat päivystys opastuksessa, asiakasneuvonta ja postin käsittely. Työvuoroissa on aina paikalla kaksi virastomestaria. Lisäksi vahtimestarin kopissa työskentelee toinen tukityöllistetty opiskelija ja työ- ja elinkeinotoimiston vaihtuvia työllistettyjä.
"Mun kohdalla tämä on toiminut ihan hyvin."
Hertta-Mari Kaukonen
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Kari Laurila, THT ry (25.07.11, kello 19:21)
Jos tämäntyyppisiä kokemuksia on muillakin, tiedottaisimme niistä mielellämme myös vastaperustetun Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry:n sivustoilla. (vaiheessa.tk)
Kari Laurila
hallituksen puheenjohtaja
Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen